— Lær av elevene

Mer enn 70 prosent av Sola vgs-elevene og over 85 prosent av vgs-elever totalt stemte under skolevalget denne uken. Foto: Geir Arne Løland

Tenk om stortingsvalget kunne fått like stor oppslutning som skolevalget fikk.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 08.09.2017 kl 08:40

LEDER: 5000 flere elever i videregående skoler i landet stemte under årets skolevalg. Aldri før har så mange avgitt sin stemme, og valgdeltakelsen var i Sola 71,8 prosent, mens det var 85,1 prosent for alle videregående skolene i Rogaland og 83,5 prosent for hele landet.

Tenk om like mange fant veien til stemmelokalene i Sola søndag 10. september og mandag 11. september.

Skolevalget gir ikke alltid et speilbilde av hvordan valgresultatet faktisk blir, men historisk sett har den gitt en pekepinne. Valget i skolene er likevel viktigere som en trening i å utøve sin rett til å stemme og å forstå norsk politikk og det ansvaret som påhviler alle med stemmerett for å være med på å påvirke samfunnet vi lever i.

Cirka 190.000 norske ungdommer brukte stemmeretten sin denne uken. Her har alle andre noe å lære.

Før helgen og mandagens avstemming ved Sola videregående skole møttes politikere fra flere partier til skolevalgdebatt. Resultatene fra skolevalget gikk i klar favør til Ap med hele 33,1 prosent av stemmene. Det er hele 10,4 prosent fremgang for partiet siden skolevalget for fire år siden.

AUF-politiker og tanangerbu Hamza Ali stilte i sin aller første skolevalgdebatt, og sanket mer enn hver tredje stemme. Både Høyre og Frp gikk på et dundrende nederlag med kraftig tilbakegang i forhold til skolevalget for fire år siden, mens Venstre gikk betydelig fram med sju poeng siden 2013.

På landsbasis var det SV som ble den store vinneren av skolevalget med en oppslutning på hele ti prosent. Fortsatt er Ap og Høyre de to største, men begge går tilbake.

Det aller viktigste tallet her er likevel valgoppslutningen på 83,5 prosent. Cirka 190.000 norske ungdommer brukte stemmeretten sin denne uken. Her har alle andre noe å lære.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...