Lærer kampsport i SFO-tid

Flere av elevene på Dysjaland SFO lærer kampsport hver fredag. Her får de introduksjon i en av teknikkene for å få motstanderen i bakken, og Håkon Lie prøver å holde Sverre Hauge Nilsen nede. Foto: Trine Barka Højmark

På Dysjaland skule har noen av elevene en litt annen SFO på fredager. Da får de nemlig besøk av Kampsportinstituttet og lærer alt om disiplin og respekt.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

På gulvet i Storstova på Dysjaland skule sitter 13 elever langs scenen og følger nøye med når Danil Musaew snakker. De er kledd i en hvit kampsport-drakt med hvitt belte rundt livet.

– Neste uke skal vi ha stripetest og da må alle oppføre seg hvis de skal få godkjent. Det vil bli veldig strengt, sier Musaew.

Disiplin og respekt er viktig når elevene skal lære kampsport. 1. til 4. klasse på Dysjaland skule har nemlig fått tilbud om å lære kampsport i SFO-tiden. Det er Kampsportinstituttet på Gausel som står for opplæringen og hver fredag øver elevene på ulike teknikker.

– Vi ønsket å utvide aktivitetstilbudet på SFO med noe som kan gjøre hverdagen lettere for foreldre og foresatte med tanke på aktiviteter på ettermiddagstid, forteller SFO-leder Siri Versland om hvorfor de inviterte Kampsportinstituttet til Tjelta.

Elevene lærer også styrketrening og får utløp for sin energi på ulike måter. Foto: Trine Barka Højmark

– Ville gi noe til foreldrene

Dysjaland SFO har ikke hatt et slikt tilbud før, men så har SFOen bare vært kommunalt drevet i snart to år. De har derfor brukt litt tid på å finne ut hvilket tilbud de ønsket å gi foreldrene.

– Hva betyr det for dere å kunne tilby noe annet i SFO-tid?

– Vi har tro på at det øker kvaliteten i SFO og gir, som tidligere nevnt, foreldrene et pusterom på ettermiddagstid. Oppsummert mener vi at det gir en bedre hverdag for elevene, sier Versland.

– Hva tror dere elevene får ut av det å ha et tilbud om kampsport?

– Vi har tro på at elevene får bedre selvkontroll og veiledning i forhold til disiplin, sier SFO-lederen.

Hun har foreløpig fått delte tilbakemeldinger fra foreldrene. Dette tilbudet kommer i tillegg til SFO og koster noe ekstra. Å delta på kampsporttilbudet er derfor frivillig. Versland forteller at de elevene som deltar på tilbudet er kjempefornøyde.

I løpet av høsten skal elevene lære det mest grunnleggende innenfor kampsport og å rulle på bakken er en viktig del av det. Foto: Trine Barka Højmark

Kommer der barna er

Kampsportinstituttet reiser hvert år rundt på ulike skoler i distriktet for å gi et tilbud til barna der de er. Dette er første gangen de er på Dysjaland skule.

– Vi ønsker å formidle kampsport ut til barn som ikke har muligheten til å komme på treningene vi har på Gausel. For de som bor på Tjelta kan det være vanskelig å komme til oss, så derfor kommer vi heller hit, sier Musaew.

Hver fredag får derfor elevene på Dysjaland SFO holde på med kampsport. Kurset skal gå over ti uker og er et treningskonsept som er spesielt utviklet for barn i alderen seks til elleve år. Barna får lære effektive selvforsvarsteknikker og forskjellige kampsporter som judo, bryting og kickboksing.

Elevene var godt fornøyde med å kunne lære noe litt annet på SFOen.

– Det var gøy å bruke nevene og bli sterke. Det er kjekt at det er på skolen og at vi bare kan springe opp her, sier Thomas Byberg.

Disiplin og respekt er viktig innen kampsport og trener Danil Musaew passer på at alle gjør som de skal. Foto: Trine Barka Højmark

Streng disiplin

Musaew peker på at SFOene ofte synes det er kjekt å tilby noe litt annet og her får barna både trening og noe nyttig.

– Vi er strenge på disiplin og mange foreldre takker oss i ettertid for at vi lærer barna dette, sier han.

Elevene må blant annet lære å sitte i ro og respektere hverandre. De lærer viktigheten av konsentrasjon og målet er at de skal ha det gøy samtidig som de viser respekt for andre. Ifølge Kampsportinstituttet får ale typer barn utløp for sin energi og aggresjon gjennom øvelsene. Barna lærer også å få bedre kontroll over kroppen sin.

Alle elevene har fått hvite kampsportdrakter for anledningen. Foto: Trine Barka Højmark

Lærer litt av alt

Kampsportinstituttet tilbyr dette halvåret et nybegynnerkurs på Tjelta og på våren blir det et nytt kurs hvor de lærer litt mer.

– I høst lærer de det mest grunnleggende. Det er viktig ikke å prøve å lære barn for mye på en gang. Da får de det ikke med seg. Her lærer de å få kontroll på de mest grunnleggende teknikkene, sier han.

Elevene lærer teknikker fra både judo og kickboksing, blant annet å rulle på bakken, ha bakkekamp, gard og slag. På Kampsportinstituttet lærer barna en blanding av ulike typer kampsport og så kan de velge hvilken type de liker best når de blir eldre. Det synes Musaew er en god måte å gjøre det på.

– Det er bedre å prøve de ulike typene så kan man velge hva man vil satse på senere etter hva de selv synes er kjekkest, sier Musaew.

Her viser Rudi Hauge Risa hvordan man kan ta motstanderen i bakkekamp. Foto: Trine Barka Højmark

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...