Må du ha kvittering for å bytte en julegave?

Mange av oss får en julegave som vi ønsker å bytte, og de neste par dagene byttes det for millioner av kroner på landsbasis. Foto: Arkiv

Kanskje falt ikke alle presangene i smak, eller du fikk noe som ikke passet. Her er reglene for å bytte gaver.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Tredje og fjerde juledag er de store byttedagene. Mange har fått gaver som ikke passet, eller som man av en eller annen grunn ønsker å bytte.

Ifølge hovedorganisasjonen Virke bytter nordmenn gaver for millioner av kroner, men dette er faktisk ikke en rett kunden har. Dersom man har kjøpt en gave i en butikk, kan man altså ikke påberobe seg bytterett, men de fleste butikker lar kundene få bytte gaver så fremt de er uskadet og helst uåpnet.

Angrerett på nett

Får man derimot en gave som er kjøpt på nett, har man bytterett, eller rettere sagt angrerett. Denne gjelder i 14 dager etter kjøpet. Når du benytter deg av angreretten har du krav på pengene tilbake for varen om det er forhåndsbetalt, men merk at du selv ofte må betale for å sende selve varen tilbake.

God kundeservice

Butikker flest vil la deg bytte varene uten store problemer, det er tross alt god kundeservice, men det er alltid en mulighet for at du kan møte noen som setter seg på bakbeina. Som regel vil det likevel gå greit om du har med deg kvitteringen eller byttelappen. Du har ikke krav på pengene tilbake, men du kan få en tilgodelapp. Eller så kan du selvsagt bare bytte noe som ikke passet til rett størrelse. Det vil også fungere.

Det er også slik at om du har kjøpt en Playstation eller Xbox til deg selv under dekke av at den skal være til avkommet ditt, og denne ryker så fort du plugger den inn, da vil du kunne bytte den inn. Dette går på garanti og forventet levetid, men kan være nyttig når elektroniske ting slår seg vrang.

– Vær tidlig ute

– Det er ingen rettighet å få byttet julegaver, det er en ekstraservice butikkene normalt tilbyr. Sjansen for å få byttet julegaven øker derfor hvis man er tidlig ute og varen er uåpnet, sier direktør Bror William Stende, direktør for Virke faghandel, og legger til at fornøyde kunder kanskje handler noe annet når de først er innom butikken.

- Kanskje burde vi bli enda flinkere til å bytte julegaver vi ikke trenger, eller ikke kommer til å bruke, slik at vi ender opp med ting vi kun har bruk for. Det er bra for miljøet også, sier Stende.

Her er rådene fra Virke:

1. Vær tidlig ute. Husk at hvis du skal bytte til en annen modell eller størrelse, kan disse raskt bli utsolgt.

2. Bytt før salget starter. Mange butikker har 10 dagers åpen retur. Det betyr at du må bytte i romjulen for å rekke det.

3. Ta med kvittering eller byttelapp. Det øker sjansen for å få byttet julegaven.

4. Ikke bryt forpakningen, klipp av merkelapper eller ta vare i bruk på noen måte.

5. Gå rett til disken med varen når du kommer til butikken for å bytte. Særlig dersom du ikke har kvittering.

6. Husk at enkelte kjeder har åpent kjøp i 30 dager, mens andre kan ha 10 dager eller ingen dager.

7. Salgsvarer kan sjelden byttes.

8. Undertøy byttes som oftest kun dersom det ligger i forseglet forpakning.

9. Ved bytte av sko skal skoesken følge med.

10. Du har ikke krav på å få pengene tilbake, men kan de fleste steder få en tilgodelapp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...