Mandag blir det dyrt å være bilist

NOK ER NOK: Styringsgruppen har bestemt seg; det blir ingen utsettelse på bompengeordningen. Foto: Geir Arne Løland

Kun Sandnes stemte for en utsettelse av igangsetting av den nye bompengeordningen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2018 kl 13:47

BOM: Styringsgruppen for Bymiljøpakke Nord-Jæren er samlet i dag for å stemme over hvorvidt bompengeordningen skal fortsette som normalt eller om det skal innstilles til utsettelse. Ved avstemning var det kun Sandnes som stemte for, og bomringen trer derfor i kraft som planlagt fra mandag.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) var den eneste som ønsket utsettelse av bompengeordningen som trer i kraft fra mandag.

– Bystyret ønsker ikke å innføre rushtidsavgift. I møtet med samferdselsministeren ble det åpnet for utsettelse, et godt forslag fra ministeren. Hvis vi innfører dette nå står vi svakt i reforhandlinger mener jeg, uttalte Wirak til forsamlingen.

VIL UTSETTE: Kun Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) stemte for utsettelse av bomringen som trer i kraft mandag. Foto: Geir Arne Løland

– La oss få en time-out, la oss få en gjennomgang av dette. La oss også gjøre en gjennomgang av kostnader. Det blir sagt at de i Trondheim bygger bussvei til en brøkdel av kostnadene hos oss, legger han til, og foreslår samtidig en utsettelse av den aktuelle bompengeordningen på tre måneder.

Men noen tre måneders time-out blir det ikke. Flertallet ønsker at bompengeordningen trer i kraft som planlagt, fra 1. oktober.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen mener staten føyer seg etter flertallets mening.

– Fra statens side er holdningen avhengig av en entydig holdning fra kommuner og fylkeskommune. Det betyr at hadde fem stykker ønsket utsettelse hadde staten ønsket det. Men når det ikke er slik, ønsker ikke staten det, sier han.

STATENS REPRESENTANT: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen leder møtene i styringsgruppen for Bymiljøpakken Nord-Jæren. Foto: Geir Arne Løland

Sola står på sitt

Ikke uventet ville ikke Sola være med på en utsettelse av den nye bompengeordningen. I sist kommunestyremøte ble et slikt forslag fremmet, men flertallet ville det ikke slik.

– Det mandatet jeg har i dag er å si nei til utsettelse i likhet med det som fylkeskommune, Stavanger kommune og Randaberg kommune har sagt. Vi har samtidig store forventninger til reforhandlingene. Vi står på at rushtidsavgiften skal være en del av disse forhandlingene, sier ordfører Ole Ueland (H).

Protester i salen

Også representanter for bom-motstanden var til stede under møtet fredag. Da avstemningen var avklart i favør for-siden kokte det over for bomdemonstrant Alexandra Lind.

–  Hva er det som feiler dere? At dere kan lukke ørene for folket, det er helt utrolig, roper hun ut før vaktene eskorterer henne ut av salen.

Også utenfor møtelokalene er engasjementet stort. «Skam dere!» ropes det etter at vedtaket om å fortsette som planlagt er fattet.

Stilte spørsmål ved statens innblanding

Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap) ønsket under møtet å reise spørsmål ved hvorfor det er statens representant, her vegdirektør Moe Gustavsen, som leder møtene som omhandler lokalpolitiske tema og vedtak. Moe Gustavsen mener problemstillingen er relevant i den videre forhandlingen.

– Et argument er at staten går inn med ganske mange penger. Det er det ingen tvil om. Det jeg prøver å si er at dette blir det god anledning å komme tilbake til. Kanskje det er like relevant i en politisk styringsgruppe som det er rundt dette bordet. Dette er et tema som er greit å ta opp i videre forhandlinger, sier han.

DEMONSTRASJON: Temperaturen var høy blant de fremmøtte demonstrantene. Det var ikke alt av møtet som var like lett å få med seg. Foto: Geir Arne Løland

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...