Med nese for fart og spenning

Det sprutet vann fra dekkene da Birk Christensen raste rundt gokartbanen på reve forrige helg. På langsidene kommer gokartene opp i 100 km/t på tørt underlag. Foto: Charlotte Mæland

Full gass på våt bane i en liten gokart? Ingen problem for Birk Christensen (10) og Tuva Hauge Nilsen (10).

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

GOKART: – Det går fort og det er en herlig følelse når du kjører og det går fort og da blir du bare enda mer gira, forteller Birk Christensen.

Han har nettopp vært og durt rundt gokartbanen på Reve i godt, gammaldags regnvær. Det legger selvsagt noen hindringer på kjøringen, men ingen hindringer på hvor gøy de unge har det med å kjøre, for tross den unge alderen kan de allerede mye.

– Det er selvsagt vanskeligere å kjøre når det regner, men vi har gode dekk til slikt vær og så må vi passe på at vi velger et mykere spor og får lange svinger slik at vi ikke sklir av banen når vi kjører, forklarer Birk.

Han står og ser på faren, Knut Christensen, mens han fikser litt på gokarten. Mens Birk fikk teste ut idretten for første gang da han var 8 år har faren e mannsalder bak seg med gokartkjøring. Det var også han som introduserte idretten for Birk, og det er han langt fra lei seg for.

– Det var litt skummelt første gang jeg skulle kjøre, men etterpå tenkte jeg «oisann, dette var gøy, dette vil jeg gjøre igjen». Det var knallkjekt etter første runde og da pappa sa at det kan gå enda fortere måtte jeg bare kjøre på, forteller Birk med et stort glis.

Kvalitetstid med familien

Som tiåring har han fortsatt mye å lære i følge ham selv. Både på kjøreegenskaper, men også på hvordan karten fungerer og hvordan den skal fikses. Og nettopp den tiden han bruker sammen med Knut på å lære om karten setter han stor pris på.

– Det er veldig kjekt når jeg er med pappa og snakker om karten. Vi kan stå og snakke i evigheter om hvordan jeg kan kjøre fortere, hvordan vi kan fikse karten. Da snakker vi alltid mye og har det veldig kjekt sammen, sier han og ser bort på faren som er i full sving med å gjøre klar til løpet.

Han ønsker nemlig å lære. Foreløpig har han kontroll på å ta av og på dekk og skift av kjetting, men han trenger fortsatt å lære litt mer om hvordan karten skal stilles inn og hvordan han skal kjøre bedre. Men det nytter ikke bare å lære av faren, han må nemlig få flere kjøretimer for å få det enda mer inn i blodet.

– Jeg må nok kjøre en god del om jeg skal bli så god som jeg vil. De beste har kjørt i fem eller seks år allerede og er knallflinke. Den dagen jeg kjører like fort, og fortere enn dem, da skal jeg være fornøyd.

Debutantløp

På gokartbanen på Reve var det denne gangen en det var viktigere å slå enn andre, nemlig kusinen Tuva Hauge Nilsen. Hun har kjørt i to år og Birk innrømmer at hun foreløpig er bedre enn ham. Men Tuva selv synes det er helt toppers å ha Birk med seg.

– Det er kjekt å ha hele familien her, men også veldig gøy å kjøre med noen jeg kjenner. Etter vi har kjørt kan vi snakke om løpet, sammenligne tider og hvordan vi har kjørt. Og så snakker vi en del om kartene og prøver å lære litt av hverandre, sier Tuva.

Selv om de har en intern konkurranse om å være best vet de at de må beherske seg for krigingen da løpet begynner. Begge skal kjøre sitt første løp, og da er de debutanter. De må begge gjennomføre to løp der de viser blant annet kjøreforståelse, respekt for de andre og at de klarer å håndtere karten. Når dommeren har sett at de klarer dette i to løp kan de endelig få fjerne kryssene som er over nummeret på karten og være fullverdige gokartførere.

– Jeg har lyst til å holde på med dette i mange år. Mamma har sagt at jeg må velge mellom speideren og gokart, men jeg liker begge deler veldig godt og håper jeg kan få til begge deler, sier Birk.

Like tøffe

Tuva forteller at også hun vil fortsette å kjøre gokart, og får søskenbarna det som de vil kan de fortsatt konkurrere mot hverandre i flere år fremover.

– Akkurat nå er Tuva tre sekunder raskere enn meg på tørr bane og 1.5 sekund på våt bane, men jeg skal bli bedre enn henne, sier en bestemt Birk.

Om det skjer, gjenstår å se. For selv om Birk spøker om at Tuva er redd for å brekke neglene, sier Tuva selv at hun er vel så tøff som Birk.

– Vi er like tøffe, men på forskjellige måter. Jeg er redd for høyder og redd for å kræsje med noen på banen, men jeg er ikke redd for å kjøre fort, forklarer hun.

De får ikke sagt så mye mer før de får beskjed om å gjøre seg klar for løpet. Tuva stiller litt foran Birk i startposisjon da hun hadde en bedre tid under tidskvalifiseringen, men etter at signalet er gått er det Birk som går opp i tet av de to kamphanene.

Hele 22 er meldt på i Birk og Tuvas klasse og de beste durer av gårde med en gang. Birk ligger fortsatt foran Tuva og later til å kjøre kontrollert. Men så begynner Tuva å ta innpå Birk, og i det lengste hjørnet snur Birk seg litt og ser etter søskenbarnet. Og det er fy, fy i idretten.

Tapte for Tuva

– Du må følge med på deg selv, svingene og ikke snu deg for å se på kartene bak, men de som ligger foran, sier Tuva før løpet.

Men Birk vet at Tuva er rask, og var bekymret for at hun skal ta ham igjen. Da de har kjørt i neste åtte minutter kommer signalet om at det nærmer seg slutt, og da, i den første svingen, snurrer Birk rundt og går i grusen. Kjapt kommer han seg ut av karten, reiser seg opp og står og vinker til familien som står på langsiden. Han la inn en god innsats og er naturligvis skuffet over ikke å få fullføre og også å se Tuva seile forbi ham.

– Jeg fikk en veldig god start og var fornøyd med det. Men så svingte jeg for mye for fort og snurret. Det var veldig kjipt, sier Birk.

Ved siden av står Tuva og gliser etter å ha slått søskenbarnet. Og akkurat slik kommer det til å bli. Tuva og Birks nese for fart, spenning og suksess kommer ikke til å svinne hen, og hvem vet. Neste gang er det kanskje Birk som gliser bredest.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...