Moms på kollektivtransport

– Fjern momsen, og få flere til å reise kollektivt.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

BLOGG: Global oppvarming er noe vi stadig leser og hører om, og selv om vi ikke akkurat har kjent på oppvarmingen her til lands de siste ukene, har vi fått smake noen konsekvenser av forurensningen de fleste av oss daglig står for likevel. Luftkvaliteten i de store norske byene har den siste uken vært faretruende dårlig, og blant annet astmatikere og personer med puste- og lunge-problemer ble advart om ikke å bevege seg utendørs. Den høye graden av svevestøv og luftforurensning flere av oss har vært vitne til, har utelukkende kommet av bilkjøring. Det ironiske er at dette kommer like etter at regjeringen valgte å forhøye momsen på kollektivtransport.

Det kan virke som noen i statsapparatet har misforstått når det kommer til hva som bør beskatttes. En sak som den siste tiden er blitt flagget, spesielt i forbindelse med innføringen av flyseteavgiften som jeg skrev om i november, er at det er bedre å gi skattelette på arbeid, og heller skattelegge de som ødelegger miljøet. Argumentasjonen rundt flyseteavgiften var jo etter min mening et stikk i feil retning, da jeg ikke ser noen grunn til at flytransport ikke kan anses å være en kollektiv reisemåte.

For å ikke henge oss for mye opp i dette meget engasjerende temaet om fly som kollektiv reisemåte, er det nå altså verdt å fokusere på billettene du får kjøpt om bord på alt av kollektivtransport, uansett om det er fly, tog, buss eller bane. For den observante kvitterings-leser er altså momsen over nyttår blitt høynet fra tidligere 8 prosent til dagens 10 prosent. Ikke så mye regnet i kroner og ører kanskje, men med det pendle- og reiseglade folket vi er, så utgjør det til sammen en riktig så betydelig sum. Det som etter min mening gjør denne oppjusteringen enda mer merkelig, er hvilke signaler dette sender ut.

Jeg har tidligere tatt til orde for å fjerne momsen på kollektivtransport helt, da jeg virkelig ikke har sett poenget i å avgiftsbelegge noe som samtidig blir subsidiert. Da blir jeg om mulig enda mer forvirret når jeg leser at vår samferdselsminister lover at prisene på kollektivtransporttransport ikke vil gå opp.

En av de virkelige fanesakene partiet «for folk flest» som Solvik-Olsen representerer, har kjempet for de årene de har vært i opposisjon, er å kritisere alt som har med unødvendig byråkrati å gjøre. Men med denne innføringen er det jo bare enda flere kroner som skal flyttes fra borgeren, til staten, og så å visstnok skulle bli gitt tilbake i form av subsidier.

Men hvis vi skal la Samferdselsdepartementet få lov til å ta disse kronene og gi dem tilbake til oss, så kan det være lurt å se på hva de faktisk vil ha ut av denne ekstra momsen. Såkalt kommersielle transportmetoder skal få svi, for de kommer ikke til å få refundert denne moms-økningen. Slike selskaper er eksempelvis Flytoget og NOR-WAY bussekspress. Slik det lyder i mine ører, er felles for disse, at de utfordrer det statlig eide NSB, som Frp for all del vil at staten skal konkuranseutsette. Hvor i heiteste er da logikken i å skattelegge disse busselskapene, som er nettopp en konkurrent til NSB der hvor de har sitt jernbanenett, og som gjør at folk i byer uten jernbaneforbindelse kan reise kollektivt når de skal langt, og slippe å ta bilen?

Å forsvare miljøsatsing med økte avgifter, vil og kan i nærmest alle tilfeller, ikke forsvares. Ønsker vi virkelig å få flere til å reise kollektivt, så vil det å øke avgiftene og dermed også prisen, være noe selv en unge i barnehagen ville forstått var idiotisk! Folk er opptatt av pris, og når det koster like mye å ta bussen som bilen, så er det ikke så rart at mange velger sistnevnte.

Fjern momsen, og gjør med det i hvert fall et lite bidrag til en mindre byråkratisk og mer kollektiv fremtid!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...