Monsenhuset kan bli Solas nest dyreste bolig

Det store, herskapelige hvite huset i Tananger indre havn har en rik historie. Her har det vært avholdt rettssaker, det har huset landhandel, gjestgiveri, post-åpneri, lasarett og losaloft. Huset har fått navn etter losoldermann Gabriel Monsen som drev gjestgiveriet. Foto: Line Viste

Dersom Monsenhuset i Tananger går til prisantydning, blir det den nest dyreste eiendom som noen gang er solgt i kommunen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Bolig: I august ble det kjent at Monsenhuset i Tananger skulle legges ut for salg. Når nåværende eier Anders Monsen signerer salgspapirene vil det være første gang siden 1797 at det 286 år gamle huset ikke er i familiens eie.

Monsen uttalte til Solabladet tidligere i høst at det er trist å skulle selge boligen.

– Det er klart det er litt vemodig, men det er en tid for alt. Nå er det på tide at noen som har lyst og energi til å ta skikkelig vare på huset tar over, sa han.

Rekord fra 2014

Dersom Monsenhuset blir solgt til prisantydning blir det den nest dyreste boligen som noen gang er solgt i kommunen. Den nåværende rekorden stammer fra salget av nabohuset med adresse Havnevegen 45. Denne boligen ble solgt for 16 millioner kroner i 2014.

Siden august har det vært flere interessenter på privatvisning. Det har foreløpig ikke blitt noe salg, men det er ikke noe daglig leder Michael R. Myhre hos Eie eiendomsmegler ikke hadde forventet på forhånd. Da Solabladet var i kontakt med Myhre var han tilfeldigvis i Monsenhuset sammen med en potensiell kjøper.

– Vi jobber med saken. Vi har hatt bud på huset, men har foreløpig ikke blitt enig om prisen. Nå får vi se hva disse interessentene synes. De likte huset veldig godt, opplyser han.

Bombesikker på salg

Myhre har lang erfaring med å selge unike eiendommer og forteller at det kan ta tid å selge såpass dyre og spesielle boliger i Tananger.

– Det er et lite og snevert marked. Vi er på jakt etter en nisjegruppe her, men det er som forventet. Eiendommer av dette kaliberet, som ligger i en høy prisklasse eller har en spesiell beliggenhet, går enten med en gang eller så må vi bruke god tid på dem, sier han.

Han er derimot ikke i tvil om at Monsenhuset kommer til å bli solgt.

– Jeg er bombesikker på at vi får salg på huset. Spørsmålet er bare når det vil skje, sier han.

Et hus med sjel

Det store, herskapelige hvite huset i Tananger indre havn har en rik historie. Her har det vært avholdt rettssaker, det har huset landhandel, gjestgiveri, post-åpneri, lasarett og losaloft. Huset har fått navn etter losoldermann Gabriel Monsen som drev gjestgiveriet.

Den midterste og eldste delen av huset ble sannsynligvis bygget i 1732, men huset er siden utvidet både mot øst og vest. Gamle 
akvareller viser at fasaden har vært lik som i dag siden midten av 1800-tallet. På det meste var det over 20 hus på Monsen-
eiendommen.

Nå består hovedhuset av 32 rom fordelt på 400 kvadratmeter. I tillegg er det 
eldhus, stabbur, «bakeri» og 
garasje på den 2,5 mål store tomten. Tre båtplasser følger oss med.

Huset ble fredet i 1923 som «frøknene Monsens hus»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...