Nå er Skjerahaug i Europa-toppen

Stian Skjerahaug gliser bredt etter nok en sterk internasjonal konkurranse. Nå er det mindre og mindre som skiller han fra topp 5 i Europa. Foto: Halvor Lea, Olympiatoppen

To europeiske mesterskap, to finaler og 13. og 12. plass. Det er grunn nok for at Stian Skjerahaug kan smile bredt.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

TURN: – Jeg kan ikke klage og jeg er veldig fornøyd med plasseringen min, er det første Skjerahaug sier til Solabladet.

Om 2014 var et fint år ser 2015 ut til å bli enda bedre. Han brukte store deler av fjoråret til å stabilisere seg på en poengsum over 80 og i år har han altså klart to finaler i konkurranse med Europas beste turnere. Det har ikke skjedd siden slutten av 90-tallet for en norsk turner, men veien dit har ikke vært bare en dans på roser.

– Det er ikke lett å bli god i turn. Jeg har trent og stått på i mange år for det, forteller han.

– Er det bare trening, eller har du et talent for det også?

– Jeg vill si jeg har litt talent for det også, selv om du nok kan finne andre med mer talent. Men resultatene mine er en sammenheng av talent og trening. Men til syvende og sist er det arbeidet du legger i det selv, og spesielt når du blir litt eldre må du virkelig jobbe for det, forklarer Skjerahaug.

Ikke perfekt, men bra

Da det ble klart at Skjerahaug var kvalifisert for finalen fortalte han til Solabladet at han ville være fornøyd med en bedre plassering enn 13. plassen han fikk i EM. Med strenge dommere så det ut som han ikke skulle klare det, men da alle seks øvelsene var over kunne han juble over 12. plassen i European Games. Likevel kunne han fått enda bedre plassering om ikke dømmingen hadde vært så streng.

– Jeg kjørte ikke perfekt og hadde en feil i skranke. I ringer slaktet dommerne meg, go de fortsatte å være strenge i den øvelsen. Jeg synes personlig jeg fikk mye trekk i ringer, for alt var veldig bra bortsett fra avspranget og landingen.

Frittstående, hopp og svingstang var han derimot veldig fornøyd med.

– Jeg hadde et bra hopp og landet bra. I frittstående fikk jeg og god karakter, og bøyle var veldig bra bortsett fra avspranget. Bortsett fra feilen min i skranke var det en veldig bra øvelse, oppsummerer han.

Fikk oppleve stemningen på nært hold

Foruten en god konkurranse for solabuen var det også en stor opplevelse å få være med i European Games. Da han skulle fullføre sin finale turnet han mer eller mindre samtidig som hjemmehåpet, Oleg Stepko.

– Det var morsomt. Han landet da jeg løp for å gjøre mitt hopp, så jeg sprang til ellevill jubel. Jeg hadde et halvt sekund der jeg merket det før jeg konsentrerte meg om hoppet mitt igjen. Du merker jo stemningen godt, men så må du konsentrere deg om det du skal gjøre. For meg var dette en god trening i å turne en konkurranse i mye støy. Du skal takle det og klare å holde konsentrasjonen oppe under så mye lyd.

To gode, internasjonale konkurranser med god plassering betyr så inderlig mye for Skjerahaug. I høst er det duket for VM der han vet at han og lagkameratene må prestere sitt beste om det skal bli OL-plss på Norge. Selv om han stadig klatrer nærmere de beste turnerne i Europa er han ærlig nok til å innrømme at en medalje foreløpig ikke er innenfor rekkevidde.

– Akkurat nå har jeg ikke vanskelighetsgrad nok til å ta medalje og det må i så fall bli noe som kommer etter OL, eller til OL. Jeg har alle kravene til de forskjellige elementene, og skal jeg ha inn noe nytt må jeg gjøre det uten trekk for at jeg skal tjene på det.

Ønsker mer dekning

Under European Games fikk han en forsmak på hvordan det eventuelt vil bli å komme seg til OL. I Baku i Aserbajdsjan har utøverne bodd i deltakerby, akkurat som i OL, og det har vært høyt nivå på deltakerne da de beste av de beste har vært med. Dette er det første European Games, det de ønsker skal være et europeisk OL. Men statusen til mesterskapet er ikke skikkelig etablert enda, og dermed har også dekningen fra mediene vært lav.

– Det var ei norsk som tok bronse i bryting, men det er få som har skrevet om det. For min del var det en som ringte fra Aftenbladet, men uten om det er det ingen som har ringt og det er litt dårlig. Men det er klart at European Games er ukjent og det er uklart hvor status det skal ha, men for min del har dette vært en suksess. Hele arrangementet har nok vært det i flere nasjoners øyne. Jeg håper vi får se European Games igjen om fire år, og da kan det være det er enda mer annerkjent.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...