Nå har Tananger sentrumsplan blitt ny

Snart skal sentrumsplanen for Tananger ut på en fjerde høring. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal

Kommunen har gjort flere endringer i sentrumsplanen for Tananger etter massiv motstand mot planene.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 28.11.2016 kl 14:29

Etter tre høringer med rundt 60 merknader og tre innsigelser hver gang, har administrasjonen i Sola kommune nå bearbeidet planen for Tananger sentrum. Planen møtte massiv motstand i fjor, blant annet på grunn av at den la opp til blokker mellom Skibmannsvegen og Tananger havn.

– Innbyggerne ønsker ulike ting og det er en redsel for det som kommer. De tror ikke det vil bli bra, sier Eli Aarskog Monsen, sivilarkitekt og seksjonsleder plan, til politikerne i Utvalg for plan og miljø.

De fikk en orientering om hvordan det lå an med arbeidet med sentrumsplanen forrige uke. Kommunen ønsker å gjøre en del endringer for å etterkomme flere av merknadene som var kommet inn. Endringene som er blitt gjort er så omfattende at Tananger sentrumsplan nå må ha en ny førstegangsbehandling - altså en ny høring.

Forutsigbarhet for huseiere

Noe av det mange av beboerne i Tananger sentrum var bekymret for var hva som skulle skje med eiendommene deres. Rundt 26 eneboliger mellom Torkelsparken og bussgarasjen står i fare for å bli erstattet med høyhus som skal inneholde leiligheter, kontor og service-tilbud ifølge sentrumsplanen. Flere av beboerne var bekymret for verdien av boligene sine, om de vil få bygge opp igjen husene ved en eventuell brann eller andre konsekvenser det vil medføre å vite at en eller annen gang de neste tiårene skal boligen rives.

– Vi vil gi mer forutsigbarhet for huseierne. Vi foreslår derfor å ha en overgangsbestemmelse som sikrer at huseierne kan fornye huset etter brann, bygge anen bebyggelse, utvide eller endre og fornye bygget. Dette gjelder inntil det er vedtatt detaljregulering for område, forklarer Aarskog Monsen

– Så det du sier er at de mister rettighetene sine etter noen år? Da har vi krigen i gang igjen, sier Siv-Len Strandskog (Ap), som ikke var helt imponert over forslaget fra administrasjonen.

Endringer i havna

Administrasjonen har også gjort noen endringer på torget og ved fiskerihavnen. Statens vegvesen ønsker nemlig at planen skal ta høyde for at det kommer bussvei rundt Tananger Ring i fremtiden. Denne veien vil være 24 meter bred og stjeler dermed litt areal fra torget (området ved det tidligere Danielsen-bygget). Administrasjonen foreslår derfor å legge bygningsmassen på torget annerledes for å få mer ut av dette. I tillegg vil de bevare bygningsmassen ved havnen, både for å gi en beskyttelse til torget og for å ha et maritimt miljø. Kystverket hadde en innsigelse på at fiskeriinteressene måtte sikres i planen.

– Vi ser at man har nytte av at kaien har småbygg og at det ivaretar den aktiviteten som er der, sier Aarskog Monsen.

Torkelstien vil bli slik den opprinnelig var regulert. Kommunen ønsker å skjerme hager og følger derfor eiendomsgrensene mer, slik at gangstien vil tilpasses dagens situasjon. Politikerne vil få tilgang til saksdokumentene allerede denne uken for å kunne sette seg godt inn i saken.

Behandling i november

Nylig kom det også inn et innbyggerforslag med 500 underskrifter. Det gikk ut på å ta utgangspunkt i kommunens planprogram fra 2008 om sentrumsutvikling i Tananger og igangsette en arkitektkonkurranse; ofte kalt et parallelloppdrag hvor de beste utkast belønnes.

– De tviler på at dagens plan vil ivareta det fremtidige Tananger. Innbyggerforslaget baserer seg på den forrige høringen og blir litt i konflikt med nåværende planforslag hvor det er gjort endringer. Vi skal håndtere dette forslaget som en del av planen og vil invitere initiativtakerne til dialog, sier Aarskog Monsen.

Kommunen satser på å få behandlet sentrumsplanen for Tananger på møtet i Utvalg for plan og miljø 23. november, hvis ikke blir det på desembermøtet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...