Her er alt du trenger å vite før sommerfisket: Nå kastes fiskesesongen i gang

Mange forbinder sommer og sol med å fiske. Nå nærmer fiskesesongen seg. Foto: Mats Haugland

Gradestokken stiger og makrellen og sommerværet er på veg. Her er alt du trenger å vite før fiskesesongen for alvor kastes i gang.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

– Jeg hadde tenkt at vi skulle fiske ved loshuset i Tananger, men mye vind gjør at forholdene der er vanskelige, sier artsfisker Tommy Berg Lian.

– Er det et godt tegn at det er strålende sol i dag?

– Jeg bryr meg ikke så mye om det er sol eller regn. Jeg fisker hver gang jeg har tid og anledning, uansett vær.

21 år gamle Tommy er fra Trondheim, men flyttet til Rogaland allerede i 2008. Nå bor han i Sola. Han har fisket langs det meste av Sola-kysten, og få kjenner fiskestedene bedre enn han.

– Vi går derfor litt sørøst på Melingsholmen for å prøve lykken i stedet. Utenfor bergene der er det 25-28 meter dypt, og der går det mye fisk, legger Tommy til.

Tommy Berg Lian driver med artsfiske, og fisker så ofte han får tid. Foto: Mats Haugland

Berg, dybde og agn

Tommy har med seg et stativ, tre fiskestenger og en sekk. I sekken har han egenfisket makrell og innkjøpte reker, som han bruker som agn.

Han kutter opp makrellen i små, delikate fileter og fester dem på en enkel krok. Han skreller ei reke og fester den på tuppen av kroken. Han tvinner en elastisk tråd rundt agnet. Tommy ser nok at Solabladets utsendte ser ut som et stort spørsmålstegn, og utdyper villig.

– Tar man litt elastisk tråd rundt agnet, slipper man at småfisk spiser opp alt og river det av. De fleste arter elsker feit makrell og reker, ser du.

– Reker er en sikker vinner når det gjelder agnfiske, lyder tipset fra Berg Lian. Foto: Mats Haugland

– Og hvilke arter kan man få langs kysten her i kommunen?

– Her kan man få mye. Torsk, lyr, sei, steinbit, rødspette - ja, og det meste av flatfisk selvfølgelig. Flyndrene liker seg på strendene. Jeg har sett store makrellstimer utenfor Melingsholmen, og det går flotte sjøørreter langs hele kysten. Kveite og ål kan man også få om man er heldig, sier Tommy.

Sola grenser til Hafrsfjord i nord og Nordsjøen i vest. Kommunen har en kystlinje på over 40 kilometer, og det finnes uttallige fiskeplasser her. Langs de mange strender, berg, moloer og havner gjemmer det seg flere titalls forskjellige fiskearter.

– Det er ikke så alt for mange gode plasser å fiske på fra land i Sola. Mye av kysten ligger i strandsonen, og her er det veldig grunt. En god plass er på bergene sør for Solastranden. Vigdel- og Ølbergstranden har berg på begge sider hvor man kan få flott sjøørret, og ved Hafrsfjord bru er det strømninger som fiskene liker seg i, sier fiskeentusiasten.

– Kort oppsummert er det bra å fiske fra berg med litt dybde utenfor, helst dybde på over fem meter. Skal man ut å fiske kan man jo sjekke Norgeskartet, her står det hvor dypt det er.

21-åringen fisket rundt 300 makreller til å bruke som agn i fjor, men dette var for lite. I år trenger han rundt det dobbelte. Foto: Mats Haugland

– Slukvalg er vanskelig

Tommy har plassert kroken med agnet rett over et søkke, og kroken vil derfor legge seg like over havbunnen. Tommy kaster ut. Langt ut. Søkket og kroken med agnet flyr rundt 60 meter før den treffer vannoverflaten med et plask. Deretter senkes den ned mot havbunnen.

– Det er viktig at agnet ikke blir liggende på samme plass hele tiden. Derfor er det lurt å sveive litt og litt inn, for fisken liker bevegelse, sier Tommy.

Han fisker med agn på to av stengene, og plasserer dem på stativet. Han følger nøye med på om det skjer brå bevegelser på tuppen av stengene. Den tredje stanga fester han en vanlig, sort sluk på, og kaster ut og sveiver inn.

Mmm. Makrell og reker på kroken lokker til seg det meste av flatfisk, samt flere andre arter. Foto: Mats Haugland

– Men for folk som ikke har tre fiskestenger og stativ tilgjengelig, og som ikke fisker med agn, hvilke tips har du til dem?

– Det med slukvalg er vanskelig, men grønn stingsild er bankers. Atomsilda i blå og hvit er svært bra til sjøørret. Fisken bryr seg ikke om kroken er dyr eller ikke, så du trenger ikke kjøpe den dyreste kroken for å få mest fisk.

Tommy Berg Lian har fisket langs det meste av Sola-kysten, og synes Melingsholmen i Tananger er blant de beste stedene. Foto: Mats Haugland

106 forskjellige arter

Tommy har fisket siden han var to år. Han begynte med artsfiske etter at han flyttet til Rogaland. Så langt har han fått 106 forskjellige fiskearter. Dette har krevd enormt med venting og tålmodighet.

– Det er ikke noe som heter tålmodighet for meg lengre. Barn blir fort lei, og skal gjerne få mye fisk hele tiden. Da anbefaler jeg å fiske med små kroker med reker og agn på inne i havnene. Det kryr av fisk i havnene i Sola, og her kan man også se fiskene bite. Da blir det morsommere for barna, lyder tipset til Tommy.

Tommy fisker så ofte han får tid, gjerne også på nattestid.

– Jeg elsker å fiske fordi jeg får frisk luft, er i aktivitet og fordi det er sosialt. Fisker man sammen med andre, er det ikke så farlig om man får fisk eller ei, for selskapet er mye av gleden ved å fiske. Og så er det den beste følelsen i verden når man får en fisk man har jaktet lenge på. Det gir et enormt kick, sier han.

– Se etter berg med litt dybde utenfor. Der går det som regel mye fisk, forteller artsfiskeren. Foto: Mats Haugland

Garanti - hva er det?

Tommy kaster ut og sveiver inn gang etter gang. Han følger nøye med på tuppen av stengene med agn. Han aktiverer en alarm på stativet med stengene, slik at en sensor vil hyle ut ved aktivitet i senen. Og aktivitet er det nok av.

– Oj, så du det eller? Der vakte det én kilos sjøørret, bryter Tommy ut, før han kaster sluken ut mot ringene som ligger igjen i vannet.

Også i stengene med agn på er det god aktivitet. Flere napp. Men ingenting fester seg på kroken. Etter to timer står han fortsatt uten fangst.

– Men du nærmest lovet å få fisk her?

– I fiske er det ingenting som heter garanti. I morgen kan det være jeg får 20 fisk på samme plass, avslutter en smilende Tommy.

Tommy har avansert utstyr. Her aktiverer han en alarm som hyler ut dersom det blir aktivitet i senen. Foto: Mats Haugland

Berg Lian fisket med to stenger med agn på stativ, mens han brukte sluk på den tredje. Foto: Mats Haugland

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...