Siv-Len Strandskog, gruppeleder for Sola Arbeiderparti, ser alvorlig på at ansatte i Sola kommune er redde for å uttale seg i kritiske saker om arbeidsplassen sin. Foto: Ida Tiberg

– Når ansatte i kommunen er redde for å snakke om arbeidssituasjonen sin har vi et alvorlig problem

Siv-Len Strandskog (Ap) reagerer på at helsepersonell i Sola kommune ikke tør å fortelle om arbeidsforholdene sine. Nå utfordrer hun ordfører og rådmann til å komme på banen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

I forrige utgave av Solabladet kom det frem at helsepersonell i Sola kommune opplever et økt arbeidspress og mindre bemanning på avdelingene etter at politikerne vedtok å kutte i budsjettene til institusjonene.

Norsk sykepleierforbund fortalte i et møte med de folkevalgte at situasjonen oppleves svært vanskelig for de ansatte som verken har tid til pauser eller får gått på do i løpet av arbeidsdagen. Flere går gråtende hjem fra jobb og mange vurderer å slutte. De ansatte ville ikke stille i avisa for å fortelle om situasjonen da de er redde for å få represalier. Det får Ap-politiker Siv-Len Strandskog til å reagere.

– Jeg har selv fått flere meldinger fra ansatte i helse- og omsorgssektoren som opplever en frykt for sin arbeidssituasjon dersom de gir beskjed. Når ansatte i Sola kommune føler seg redde for å snakke om arbeidssituasjonen sin har vi et alvorlig problem, mener hun.

Mindre tid til pleie og omsorg

Strandskog understreker viktigheten av at de ansatte tør å stille opp.

– De ansatte er flinke til å ta ting opp internt. Det er kjempeviktig, men dersom de ikke opplever å bli hørt av oss politikere eller andre, så må deres stemme få bli hørt i det offentlige. Da skal det ikke være sånn at de opplever å ødelegge renommeet til arbeidsplassen sin. Jeg tror ikke at ledelsen på de ulike institusjonene har intensjoner om å kneble ansatte, men når de ansatte selv føler på det, må vi ta det på alvor. Dette må ryddes opp i. Det er ingen av de ansatte som roper etter en perfekt verden. Dette er et varsku om en fortvilende arbeidssituasjon og et dårligere tilbud til de eldre, sier Strandskog.

Dette er saken:

  • Norsk sykepleierforbund (NSF) og vernetjenesten er bekymret over situasjonen på helseinstitusjonene i Sola kommune.
  • Bakgrunnen er et budsjettkutt i 2018 på 7,3 millioner kroner.
  • Ifølge NSF har den økonomiske situasjonen har ført til mindre innleie av personal ved fravær, stort sykefravær, høy bruk av vikarer og ufaglærte, sykepleiere som spiser mat mens de deler ut medisiner, utsatte legevisitter grunnet manglende sykepleiere og bruk av beroligende medikamenter i stedet for miljøtiltak.
  • NSF mener det ikke vil være forsvarlig å gjøre flere kutt på institusjonene.
  • Sola kommune forklarer den økonomiske situasjonen med nedgangen i oljeindustrien og tilhørende skatteinntekter.
  • Kommunalsjef for levekår, Oddny Hovtun Bjorland, anerkjenner at omstillingen er krevende, men understreker at kommunen skal fortsette å levere gode og forsvarlige tjenester. Hun mener også at kommunen har god kultur for å melde og følge opp avvik.
  • I neste års budsjett ligger det inne en sparing på 10 millioner kroner.

Ap-politikeren sier det brenner i eldreomsorgen. De siste 2-3 årene har hun merket en radikal endring i de økonomiske prioriteringene til helse- og omsorgssektoren.

– De ansatte rapporterer at de må springe fortere og lengre. De får stadig mindre tid til pleie og omsorg samtidig som de har nedskjæringer hengende over seg. Sykepleierne henger etter lønnsmessig, og vi sliter med å få tak i sykepleiere i 100 prosent stilling. Når Norsk sykepleierforbund går ut og sier at de ikke lenger kan garantere for at eldre får en hånd å holde i ved livets slutt, berører det selvsagt de ansatte, men også meg som privatperson. Vi må sørge for å ha nok ansatte, ta vare på de ansatte og gi dem lønn etter kompetanse. Uavhengig av parti er disse tilbakemeldingene noe vi må ta innover oss. Det er ingen folkevalgte som kan lene seg tilbake og være fornøyde med situasjonen slik den er nå. Vi får mindre penger av regjeringen til å drive Sola kommune og det vil bestandig være slik at noen år er trangere, men da må det prioriteres riktig, mener hun.

Utfordrer ordfører og rådmann

Nå vil hun ha både ordfører Ole Ueland og rådmann Ingrid Nordbø på banen for å hegne om ytringsfriheten til de ansatte i kommunen.

– Jeg vil gjerne utfordre rådmann og ordfører til å tydeliggjøre at ytringsfriheten gjelder alle ansatte i kommunen uansett rang og posisjon. Jeg regner med at rådmannen ser på hva som kan gjøres for å skape trygghet for de ansatte, sier hun og legger til:

– For at Sola kommune skal bli bedre som arbeidsplass og kunne gi gode tjenester, er vi avhengige av ansatte som gir beskjed og våger å gi beskjed. Vi som politikere er helt avhengige av å få informasjon for å se på hva vi skal prioritere av oppgaver. Da kan vi ikke ha det sånn at de som er kritiske røster blir beskyldt for å svartmale situasjonen. Vi vil ikke identifisere oss med land der kritiske røster ikke får uttale seg. Ytringsfriheten er bærebjelken i vårt demokrati.

LES OGSÅ: – Ansatte går gråtende hjem fra jobb og mange vurderer å slutte

Sårbart å være avhengig av andre

I løpet av året har Sola Arbeiderparti stått på stands, sendt ut sms-er og ringt til innbyggerne i Sola for å finne ut hva de er opptatt av i politikken. Svarene de har fått inn levner ingen tvil om hva folket vil bruke pengene på, kan Strandskog fortelle.

– Innbyggerne er opptatt av de eldre. De ønsker at vi skal prioritere annerledes både når det gjelder kjøkken og renhold på sykehjemmene. Det er en overveldende vekt av folk som ønsker at vi skal bruke mer penger på eldreomsorg. Mange blir berørt når økonomien går utover eldre. Man ser sin egen situasjon, tenker på foreldrene sine og den sårbarheten det er å være avhengig av andre, påpeker hun.

Ap-politikeren presiserer at det utføres mye godt arbeid av dyktige medarbeidere som gjør sitt ytterste for at arbeidshverdagen skal gå rundt. Hun mener også at Sola kommune leverer gode tjenester på mange områder.

– Jeg er stolt av de ansatte i Sola kommune, men jeg er også bekymret for utviklingen på enkelte områder og da er det min plikt å lytte, og gi det en stemme. Kommunestyret er øverste arbeidsgiver til de ansatte. Det skal vi aldri kimse av.

Solabladet har vært i kontakt med rådmann Ingrid Nordbø som mener fristen avisen ga ble for kort til at hun kunne gi et utfyllende tilsvar. Saken følges opp til neste avis.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...