Når mor Solveig Austdal ligger på sykehuset er det godt å kunne snakke og se hverandre over telefonen. Foto: Ida Tiberg

Når mor blir syk

Solveig Austdal fikk magesekken ødelagt etter at en rutineoperasjon gikk galt. Hendelsen rammet hele familien, som nå finner tilbake til hverdagen igjen ved hjelp av SeMeg-stasjonen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Det er midt på dagen. Klokka har så vidt passert halv ett. I ei seng inne på et rom på Stavanger universitetssjukehus ligger Solveig Austdal inne til behandling. Hjemme på Skadberg åpner datteren hennes Silje Austdal (19) døra til familiens hjem. Silje er storesøster til Ingvild (16), Magnus (14) og Elise (11). Søskenflokken er alene hjemme mens mor er innlagt. I dag har familien fått en gledelig overraskelse, men det skal vi komme tilbake til litt senere.

Rutineoperasjon

Solveig ønsker å fortelle om sin sykdomshistorie. Om hvordan hverdagen brått endrer seg, og hvordan barn som pårørende har det. Vi snakker med Solveig direkte fra sykehussengen via Facetime. Historien begynner i februar i 2016. Solveig hadde gått en stund med spiserørsbrokk og skulle endelig inn til en såkalt rutineoperasjon på Sus. Lite visste hun at det kom til å bli den første i rekken av mange operasjoner.

Det har vært tøffe perioder for søsknene i familien Austdal når mor har vært syk, men nå får de god hjelp til å ha en så normal hverdag som mulig. F.v: Magnus (14), Ingvild (16), Elise (11) og Silje (19). Foto: Ida Tiberg

– Kirurgen skulle lage en kunstig lukkemuskel for å få slutt på problemene jeg hadde med refluks, men under operasjonen ble magesekken vridd. Jeg ble syk og vond etterpå, og slet med å spise. I oktober fikk jeg derfor sondenæring før magesekken ble reoperert i et forsøk på å fikse feilen fra den første operasjonen, sier hun.

Det gikk fint en periode, og Solveig var tilbake på jobb som enhetsleder i Time kommune allerede i januar året etterpå. Der fikk hun ikke være lenge, før det igjen ble trøbbel med magesekken.

– Magesekken var helt ødelagt. Jeg fikk ikke tatt opp noe næring, og ble derfor operert igjen i mai 2017. I august var jeg tilbake på jobb i god tro om at jeg nå hadde blitt frisk.

Fjernet hele magesekken

De gode resultatene fra siste operasjon holdt heller ikke denne gangen. Magen var fortsatt vond og Solveig måtte få operert inn en PEG-sonde for å få næring i kroppen. Et par måneder etterpå bestemte kirurgene at hele magesekken måtte kobles vekk.

– Den er helt fjerna nå. Spiserøret og tynntarmen fungerer som en magesekk, så jeg har på en måte vært gjennom en slankeoperasjon uten å trenge det. I tida etterpå har jeg gått ned 20 kilo. Legene vet ikke hvor mye jeg kommer til å gå ned totalt, men jeg får god oppfølging fra både ernæringsfysiolog og min nye kirurg, forteller hun.

I perioder har det vært lange sykehusopphold borte fra barna. I de verste periodene har Solveig vært innlagt i tre uker i strekk. Bare det siste året har det vært 11 innleggelser. Det har vært tøffe tak for ungene.

– Vi har vært veldig bekymret for mor, men samtidig så blir man jo vant til det etter hvert. Det er uansett kjipt å ikke få være med mamma hver dag, og være nødt til å dra til sykehuset for å se henne, forteller Ingvild på 16 år.

Barn som pårørende

På sykehuset fikk Solveig utdelt en brosjyre med informasjon om Se Meg-stasjonen.

– Jeg kom i snakk med noen på sykehuset som spurte meg om jeg hadde noen som kunne snakke med barna mine. Jeg visste ikke at det fantes et eget tilbud til barn som er pårørende, sier Solveig.

SeMeg er en interesseorganisasjon som holder til på Vigrestad stasjon og drives av helsesøster Oddbjørg Vigrestad Mellemstrand. Med seg på laget har hun miljøterapeut Hege Tengs, pedagog Agnes Vold, sosionom Anna Bergitte Skårland og nærmere 100 frivillige som gjør jobben både dag, kveld og helg.

Oddbjørg Vigrestad Mellemstrand startet opp SeMeg-stasjonen for to år siden. På disse årene har organisasjonen hjulpet 150 familier. Foto: Ida Tiberg

Målgruppen er barn og ungdom i alderen seks til 18 år, og deres familier som ønsker å finne mening i det meningsløse. SeMeg-stasjonen skal være en møteplass der barn kan komme og få en pause i en tøff hverdag, og en trygg arena der de kan ha samtaler med voksne, og et felleskap med andre unge i lignende situasjoner.

Solveig ga nummeret til SeMeg-stasjonen til sin eldstedatter Silje og oppfordret henne til å ringe.

– Silje skulle reise til Afrika og jeg visste at hun gruet seg til å dra fordi hun skulle være så lenge borte fra oss. Hun har følt på mye ansvar siden hun er eldst, og da er det ikke bare å reise vekk i to måneder. Det ble et sterkt møte. Da hun kom tilbake etter å ha snakket med Oddbjørg kunne hun endelig senke skuldrene. Det var så godt for oss alle, forteller Solveig.

Trygghet og stabilitet

For SeMeg-stasjonen er det viktig at barn og unge skal få lov til å ha det kjekt tross situasjonen de er i.

– Vi har en rekke tilbud i form av aktiviteter og samtaler. Vi kan ikke gjøre mor frisk, men vi er med og heier og støtter. Vi ser på hva vi kan gjøre for at livet og hverdagen skal være så god som mulig når alt rundt raser sammen, sier Oddbjørg Vigrestad Mellemstrand.

SeMeg startet opp i september 2016. På snart to år har organisasjonen hjulpet 150 familier.

– Familiene må selv ta kontakt med oss. Det er utrolig rørende at folk ønsker at vi skal være på lag med dem. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som fungerer for den enkelte familie, men vi skreddersyr et opplegg som stabiliserer og skaper trygghet. Det kan være vanskelig å ha full åpenhet rundt det som er vondt hjemme, og da er det mange ganger godt å møte en tredjeperson som ikke er følelsesmessig tilknyttet situasjonen, forklarer Mellemstrand.

For Solveig sine barn har støtten fra SeMeg-stasjonen vært god å ha.

– Etter alle operasjonene mor har vært gjennom har vi mange ganger mistet troen på at hun noen gang skal bli frisk igjen, men samtalene med Oddbjørg har gitt oss troen på at det vil bli bedre, sier Silje.

Gjennom organisasjonen har barna fått vært på leir for å møte andre unge i samme situasjon.

– Vi fikk gå på fjelltur, vi var ute med trøbåter, vi lagde forskjellige ting og spilte spill. Det var veldig kjekt, sier Elise (11).

Jærsk dugnadsånd

Denne dagen er det full aktivitet utenfor huset til familien. De flyttet inn i et nybygg i oktober i fjor, men ferdigstillelsen av uteområdet har måtte vente på grunn av den spesielle situasjonen. Det skal familien få gjort noe med i dag.

SeMeg-stasjonen har nemlig et eget prosjekt de kaller «Gledesspredere», der familier som trenger en liten oppmerksomhet får en overraskelse. Det kan være alt fra en hjemmelagd middag til en pose med nystekte rundstykker på døra. Familien Austdal har fått gratis arbeidskraft i gave fra Jæren stein og hage AS. Firmaet har donert to ansatte en gang i måneden til å gjøre forskjellige jobber for familier tilknyttet SeMeg-stasjonen.

– Dette er den jærske dugnadsånden på sitt beste. SeMeg er drevet av gaver og støtte fra blant annet diverse firma. Det er bare helt magisk at Jæren stein og hage vil donere to ansatte til å gjøre gratis arbeid for oss, mener Mellemstrand.

Jæren stein og hage AS har donert gratis arbeidskraft til SeMeg-stasjonen. Det gjør at familien Austdal får hjelp til å ferdigstille uteområdet sitt. F.v: Cato Myklebust, Steinar Malmin og Simon Horpestad. Foto: Ida Tiberg

Firmaet stiller gladelig opp og mener det er viktig å bidra til en god sak.

– Vi synes organisasjonen gjør et godt arbeid, og har lyst å være med på å gi noe tilbake til de som har det vanskelig. Det er med på å sikre at vi får beholde SeMeg-stasjonen på Vigrestad for ci er ikke reservert fra ulykker vi heller, sier Steinar Malmin, daglig leder i Jæren stein og hage AS.

Evig takknemlig

Familien Austdal er takknemlig for all hjelpen de har fått.

– Det er så godt at det finnes et tilbud med tanke for barna. Mange tenker nok ikke på at de er pårørende. Det har vært helt fantastisk at noen som forstår situasjonen kan komme her og være sammen med ungene. Det har ikke alltid vært like lett å fylle rollen som både mor og pasient. Det er vanskelig å gi oppmuntring til ungene når du selv er syk. Dette har virkelig betydd kjempemye for oss. Vi har aldri før fått en slik gave, sier Solveig.

Prognosene hennes er foreløpig usikre, men hun føler seg bra.

– Mange lever et godt liv uten magesekk. Jeg har fått en garanti fra kirurgen om at jeg bare kan ringe dersom jeg skulle bli dårlig igjen, men nå er det absolutte målet å komme tilbake i jobb igjen, sier Solveig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...