Nesten én av ti barn opplever nettmobbing

ILLUSTRASJONSFOTO: En fersk undersøkelse viser at ni av ti barn i 10-års alderen har mobil, og at snittalderen for å få sin første mobiltelefon er 8,8 år. Mellom 64 og 85 prosent av barn mellom 1-18 år har tilgang til nettbrett, PC eller spillkonsoll. Foto: Geir Arne Løland

Medietilsynets undersøkelse rundt barns medievaner viser at så mange som ni prosent av barn mellom 1-18 år har opplevd å bli mobbet gjennom digitale kanaler.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

OPPVEKST: Medietilsynet offentliggjorde fredag resultatene av «Foreldre og medier-undersøkelsen 2018». I undersøkelsen kommer det frem at så mange som ni prosent, altså nesten én av ti barn, har opplevd nettmobbing. Videre avdekker undersøkelsen at halvparten av de spurte foreldrene til barn som har opplevd mobbingen, hevder at de ikke trengte hjelp til å håndtere og få slutt på mobbingen.

12 prosent svarte at de ikke fikk hjelp, mens 27 prosent fikk litt hjelp. Ti prosent opplevde å få mye hjelp. Bare halvparten av foreldrene sier de vet hvor de skal henvende seg for å få hjelp dersom de opplever at barnet mobbes på nett, ifølge undersøkelsen.

Mye eksponering for reklame

Selv om det ikke er lov med reklame rettet mot barn i Norge, blir barna like fullt eksponert for reklame i digitale medier. Tre av fire foreldre opplever ifølge undersøkelsen at det er mye reklame og markedsføring rettet mot barn og unge. Mest er det ifølge foreldrene på TV, men også sosiale medier, nettsteder for video og apper eksponerer barna for reklame.

Flertallet har nettbrett, PC og spillkonsoll

I undersøkelsen kommer det frem at mellom 64 og 85 prosent sier barnet har nettbrett, PC eller Mac, DVD- eller Bluray-spiller og spillkonsoll. 44 prosent har strømmeboks, herunder Chromecast eller Apple TV.

Barna blir også stadig yngre når de får sin første mobiltelefon, med en snittalder på 8,8 år. Ni av ti barn har mobiltelefon innen de har fylt 10 år. Tilgangen på mobiltelefon og smarttelefon spesielt har ifølge undersøkelsen økt over tid i alle aldersgrupper.

Mer digitale, men likevel lite bruk

Selv om barn og unge blir stadig mer påkoblet, er de likevel ikke verstinger på tidsbruk. Mellom 12-16 prosent brukte to timer eller mer på mobilen eller TV-spill dagen i forkant av undersøkelsen, mens 55 prosent av barna traff venner. 95 prosent brukte tid med familien, og 58 prosent av dem brukte to timer eller mer sammen med familien.

Undersøkelsen i sin helhet kan leses her (ekstern lenke).

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...