Norgesmester på første forsøk

IMPONERTE: Oda Tobiassen skulle ta NM-debuten som en treningsøkt, men endte opp som norgesmester. Foto: Jan Henrik Heggebø

Oda Tobiassen deltok i NM for første gang. Det endte med gull.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

SPRANGRIDNING: Da Solabladet intervjuet rytteren fra Kolnes Rytterklubb i sommer, sa hun at målet var å delta i norgesmesterskapet en gang i fremtiden. I helgen var det duket for NM-debuten da norgesmesterskapet i sprangridning ble arrangert i Grenland.

— Jeg tenkte å ha det som trening siden det var mitt første mesterskap. Hesten har heller aldri deltatt i mesterskap før, forteller Oda.

Red feilfritt

NM-debuten kunne imidlertid ikke gått bedre. 14-åringen fra Hålandsmarka og hesten Fetoucha gikk helt til topps i klassen for ryttere mellom 12 og 14 år.

— Det var veldig overraskende, sier sprangtalentet etter bragden.

I sitt første store mesterskap red hun attpåtil feilfritt, både lørdag og søndag. Tobiassen var den eneste av de tolv rytterne i klassen «children» som gikk gjennom hele helgen uten ett eneste feilskjær.

— Banene var tekniske og litt krevende, men hesten fikset det fint. Den var rolig og fin, sier jenta som fikk sin første hest som åtteåring.

Sterk psyke

Oda trekker frem samspillet mellom hest og rytter som en viktig vinneroppskrift. I tillegg får hun mye igjen for god mental styrke.

— Jeg har jobbet veldig mye med å fokusere på arbeidsoppgavene og holde nervene under kontroll. I NM forsvant nervene da jeg begynte å ri, sier Oda, som startet på rideskole i femårsalderen.

— Jeg synes at jeg er sterkest mentalt. Jeg visualiserer mye før stevner, og jeg lager alltid en plan og skriver ned mål.

I norgesmesterskapet var det første målet å unngå feilskjær så lenge som mulig. Det varte gjennom hele mesterskapet.

Drømmer om mer gull

Tobiassen var medlem av Soma Ryttersportsklubb og Sandnes og Jæren Rideklubb før hun kom til Kolnes Rytterklubb for halvannet år siden. Fetoucha, som er hennes tredje hest, fikk hun i fjor sommer.

— Målet fremover er å utvikle hesten videre. Den er bare syv år og har ennå mye å lære. Det ser veldig bra ut foreløpig, men jeg håper vi kan bli enda bedre, sier niendeklassingen.

Oda satser hardt på idretten sin. I sommer var hun på rideleir i Arendal i to uker. Hun rir syv dager i uka, og har to ukentlige treninger med landslagstrener Mikael Kolind.

— Jeg har ikke hatt mange fridager i år. Det ble ikke tid til sommerferie. Da var jeg på stevner og rideleir, men det er kjekt å ri, sier 14-åringen.

Kolnes-rytteren håper å fortsette den gode trenden når hun skal delta i flere mesterskap i tiden som kommer.

— Jeg vet at det jobbes med å utvide «children»-klassen, slik at man også kan være med som 15-åring. Får jeg ri et år til der, håper jeg å ri feilfrie runder også i utendørs-NM neste år. Jeg drømmer selvfølgelig om flere NM-gull, sier den ferske norgesmesteren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...