«De fleste foreldre mener barna bruker for mye tid på mobilen. Skal de få bruke mobilen også i friminuttene?»

MOBILFRITT: Høsten 2016 intervjuet vi disse elevene ved Dysjaland skule da det ble innført mobilforbud i skoletiden. Først var de skeptiske, men etter en stund mente de det var godt å være sammen uten mobil. (Foto: Arkiv ) Foto: Arkiv

Høyre-politikerne Janne Stangeland Rege og Anne Marie Lund ønsker en debatt om mobilbruk i skolen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

MOBIL: Det er forskjeller mellom skolene i hva som er lov og ikke lov når det gjelder bruk av mobil i skoletiden. På barneskolene er mobilbruk i stor grad ikke tillatt å bruke, men på ungdomsskolene er det annerledes.

Vil ha debatt

En av skolene som har innført et forbud er Dysjaland skule. Det skjedde for to og et halvt år siden som et prøveprosjekt. Solabladet snakket da med flere elever som etter en tid syntes både de selv og andre var blitt mer sosiale av ikke å ha mobilen å ty til.

Høyre-politikerne Janne Stangeland Rege og Anne Marie Lund mener det er på tide med en ny debatt om mobilbruk i ungdomsskolen.

– De fleste foreldre mener barna bruker for mye tid på mobilen. Skal de få bruke mobilen også på skolen i friminuttene, spør Stangeland Rege lett retorisk.

– Godt verktøy

Hun er ikke ute etter å pålegge skolene å gjøre noe som helst, men er først og fremst opptatt av at dette skal diskuteres og at ?skolene skal ha et bevisst forhold til elevenes bruk av mobil i skoletiden.

Anne Marie Lund er student ved UiS og ser mange som sitter med mobilene i ledige stunder, enten de er alene, eller sitter sammen med andre. Men også på universitetet er det lagt opp til alternative aktiviteter som studentene kan samle seg om. Mange studenter bruker også «Hold»-appen som belønner dem som har mobilen skrudd av med poeng som kan byttes inn i kaffe, yoghurt, eller andre varer.

– Mobilen er et veldig godt verktøy, men det kan også gjøre skade. Det forekommer mobbing og uønsket atferd gjennom bruk av mobil, påpeker hun.

Tidtrøyte

Janne Stangeland Rege sier hun gjerne vil ha en debatt om reglene for mobilbruk i skolen skal bli strengere.

– Men uten at vi skal pålegge skolene å gjøre noe som helst, selvfølgelig. Jeg opplever at skolene har et bevisst forhold til tema, men jeg tror mange ville hatt godt av å legge fra seg mobilen, sier hun.

Anne Marie Lund sier mobilen for mange er blitt en helt naturlig ting å ty til, nærmest som en vane.

– Når man venter på bussen, står i kø, eller lignende situa-sjoner ser man at folk holder på med mobilene sine. Det er som om man ikke kan holde ut å «kjede seg» et eneste minutt, sier hun.

DEBATT: Anne Marie Lund (t.v.) og Janne Stangeland Rege håper å sette i gang en debatt om mobilbruk i ungdomsskolen. (Foto: Helene Pahr-Iversen) Foto: Helene Pahr-Iversen

Analog omgang

Men mobilen er også et verktøy; en kilde til informasjon og til samhandling.

- Men når man sjekker skjerm-bruken i løpet av en uke, vil nok mange bli overrasket over hvor mye tid man bruker på mobilen og på forskjellige apper. Det har i alle fall jeg blitt, sier hun.

I motsetning til Dysjaland skule har verken Sola ungdoms-skole eller Tananger ungdoms-skole mobilforbud. Begge skoler legger likevel vekt på å tilrette-legge for andre aktiviteter som ballspill, lek, brettspill, lesing og så videre.

– Det er flott at det satses på mer fysisk aktivitet og aktiviteter som kan samle elevene «analogt», mener Lund.

Balansegang

Hun mener det handler om å finne en riktig balanse.

– Et forbud, enten det er på skolen, eller i stuen hjemme, kan gjøre det vanskeligere å avdekke mobbing, eller annet uønsket som kan forekomme via mobilbruk, sier hun.

Janne Stangeland Rege sitter i samarbeidsutvalget ved Sola ungdomsskole og vil ta opp tema om mobilbruk der. Hun ønsker også at det samme gjøres ved de to andre ungdomsskolene i kommunen.

– Det er ikke for å trumfe gjennom regler, men for å få i gang en debatt. Kanskje bør vi ha strengere regler for mobil-bruk, kanskje mobilfrie dager, eller noe slikt? Vi vil at det skal snakkes om dette, og samarbeids-utvalget er et godt sted. Her sitter både elever, foreldre, politikere og rektorer, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...