Fortviler over kapellet: — Det er ikke noe kjekt å komme hit

FORTVILET: Nordis Ulstad (68) synes det er trist å se at Tananger kapell forfaller, og håper noen vil ta ansvar for det verneverdige kirkebygget. Foto: Geir Arne Løland

Nordis Ulstad (68) synes det er sørgelig at Tananger kapell forfaller. Selv om hun ikke er noen fast kirkegjenger mener hun kapellet har en viktig plass i Tananger som lokalsamfunn.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

KIRKEBYGG: — Det er sørgelig, det er ikke interesse for bygget, sier Nordis Ulstad (68) mens hun beskuer det slitte kirkebygget.

Hun er selv innom støtt og stadig, her er nemlig hennes foreldre og besteforeldre begravet. Gravene og gresset rundt er omtrent det eneste som ser fint ut ved Tananger kapell. Det nesten 140 år gamle kirkebygget ruver høyt, og vitner om en tid da kirken var det mest naturlige samlingspunktet i kystsamfunnet lengst nord i kommunen. Men tidens tann og minimal bruk har satt tydelige spor på kirkens eksteriør.

— Jeg er nesten målløs over forfallet. Om det får forfalle med vilje eller ikke, vet jeg ikke. For meg og mange andre er dette et kulturminne, og en del av identiteten til Tananger på et vis, forklarer Ulstad.

SLITT: Kirkebyggets fasade er preget av grønske, og flere steder har malingen flasset av. Løse ledninger henger fra kirketårnet, og under taket har fuglene begynt å bygge reir. Foto: Geir Arne Løland

Tvil om kapellets skjebne

Forrige uke skrev Solabladet om kirkevergen i Sola som kvier seg for å ta av fellesskapets midler for å restaurere et kirkebygg som knapt er i bruk.

— Vi har en tilstandsrapport med et overslag på tre millioner kroner som den summen det vil koste å utbedre kirkens tak og fasader. Erfaringsmessig blir det ofte mer, kanskje så mye som dobbelt så mye. Vi har også satt dette opp i langtidsbudsjettet for å minne om hva som kreves økonomisk om bygget skal stå, uttalte kirkeverge i Sola gjennom 10 år, Trygve Torgersen til Solabladet da.

Kirkevergen uttrykket samtidig stor forståelse for at kapellet er et bygg som mange i Tananger har følelser knyttet til.

— For meg er det viktig å være var på følelser, lokalhistorien og kulturminner. Etter hvert som årene går vil dette bli svakere når et gammelt kirkebygg står ubrukt, færre og færre vil huske dåp, bryllup og gravferder fra denne kirken. Men man skal ikke bare dundre i vei av den grunn, sier han.

For ordens skyld; kapellets skjebne er ikke bestemt. Det er altså ikke blitt fremmet ønsker verken om rehabilitering eller riving av det gamle kirkebygget.

— Et signalbygg

Ulstad er beviset på at kapellet engasjerer i Tananger, og at det gamle kirkebygget har stor betydning i tanangerbuens liv. Selv innrømmer hun at hun ikke er noen fast kirkegjenger, men holder fast ved at kapellet både er og har vært en viktig del av livet hennes.

— Jeg er både døpt og konfirmert i denne kirken, det samme er barna mine. Jeg ser også at unge mennesker på alder med barnebarna mine har giftet seg her. Det er nok mange livsfaser som har utspilt seg i bygget her, forteller hun.

Når hun skal gi veibeskrivelser til folk som ikke er så kjent i området, er det også det gamle kapellet hun bruker som utgangspunkt.

— Dette er et signalbygg med rik kulturhistorie. Når du kommer til Tananger er det den gamle kirken du ser. Nykirka er flott, men det er dette som er kirka for meg, sier hun.

— Jeg er både døpt og konfirmert i denne kirken, det samme er barna mine. Jeg ser også at unge mennesker på alder med barnebarna mine har giftet seg her. Det er nok mange livsfaser som har utspilt seg i bygget her

GAMMELT: Kirkebygget sto ferdig i 1879, og var Tanangers kirke frem til den nye sto ferdig i 2002. Foto: Geir Arne Løland

— Synd det handler om penger

Ulstad peker på viktigheten av kirken i et lokalsamfunn, og viser til at både Tananger og andre lokalsamfunn er bygget rundt kirken. Solabladet skrev sist uke at kirken også er bygget med god hjelp fra lokalsamfunnet, den gang da kirken ble bygget sent på 1800-tallet.

Ulstad synes det er dumt at pengene skal avgjøre om et av landemerkene i Tananger får eksistere.

— I denne sammenheng skulle ikke penger vært et tema når det kommer til spørsmålet om å bevare eller ikke bevare kapellet. Vi har ikke så mange slike bygg her, og på sikt kunne dette blitt et smykke i bygda. Det må være noen som har noen penger til å fikse kirken, en plass må de begynne, sier hun.

Som flittig besøkende på kirkegården synes hun det er pinlig at folk blir møtt av et kapell i forfall.

— Folk kommer hit for å stelle gravene til sine kjære, så er det dette vi har å vise frem. Jeg synes det er skammelig, avslutter hun.

FORFALLER: Gamle potteplanter og dekorlister fra kirkebygget ligger henslengt rundt kapellet, og Ulstad møtes ofte av rot når hun kommer for å stelle graver. Foto: Geir Arne Løland

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...