Forbundets kutt får store konsekvenser for lokale stupere: - Vi blir forskjellsbehandlet

Økonomien stuper: Kutt i elitesatsing i stup kan få konsekvenser for stuperne. Her er Helle Tuxen i aksjon. Foto: Solabladet

Stupemiljøet føler seg forskjellsbehandlet av eget forbund.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2019 kl 15:46

Sport: Til tross for gode internasjonale resultater føler ikke stupemiljøet seg verdsatt av Norges Svømmeforbund (NSF). Siden 2014 har stuperne gull i Ungdoms-OL, flere finalister i EM og VM, medaljer i junior-EM og medaljer i store Grand Prix med knallhard konkurranse. Tidligere Norgesmester Eirik Valheim fra Sola mener det er på tide at man tar et oppgjør med forbundet:

- Vi føler ikke at prioriteringen av stup er på lik linje med svømmerne. Dette gjelder på treningstid, utstyr, trener- og medisinsk personell og reisekostnader, både på bredde- og elitenivå, sier Valheim.

Av totalt 40 millioner som NSF har til rådighet årlig, blir 250 000.- bevilget til stup. Av de 40 millioner kronene går opp mot 9 millioner kroner til dekning av landslaget i svømming, får Solabladet opplyst. Til sammenligning har landslaget i stup ingen landslagstrener, og en landslagssjef som gjør alt på dugnad. Det er klubbene som må stå for treneransvaret for landslaget med oppnevning av trener, og utgiftene må hentes fra andre steder. Landslagssjef i stup Roy Terje Prøis Nygaard utdyper:

- Stupeklubbene må ta en stor andel av utgiftene økonomisk. Slik det er nå er det kun EM senior og VM senior, landslaget har mulighet til å dekke uten egenandel. Resten må klubbene og utøverne betale egenandel på. Ofte med full dekning, sier Nygaard.

Får store konsekvenser for elitesatsingen

Stupemiljøet uttrykker bekymring for at forbundet vil endre satsingsområde fra elite til bredde. En direkte konsekvens av at satsningsområde endres til bredde, er skoletilbudet for stuperne på videregående skole.

- Dersom tilbudet om å kunne gå toppidrett stup på videregående forsvinner vil det sette en stopper for utvikling til talentene. Tilbudet er en viktig forutsetning for utviklingen fra junior-stuping til senior-stuping, sier Valheim.

Også signaleffekten forbundet sender til de yngre stuperne er en stor bekymring.

- Vi har hatt episoder hvor våre utøvere ikke får landslagsklær, noe svømmerne gjør. Det virker heller ikke som prestasjonene våre ikke blir like verdsatt. Signalene det sender ut til de unge lovende er ikke heldig, sier Valheim

Medlemstallet har betydning

President i Norges Svømmeforbund Cato Bratbakk forteller at det er for få medlemmer i de mindre aktivitetene til at man kan motta offentlig støtte. I 2018 var rapporterte medlemmer i svømming 96,2% av aktive medlemmer i forbundet. Det utgjør 66 960 medlemmer, mens de resterende aktivitetene har under 1500 hver. Bratbakk mener mangelen på offentlig støtte er grunnen til at man ikke kan satse lik mye på stup.

- Det er derfor det ikke er noen midler til den elitesatsingen som enkelte i miljøet ønsker seg. Jeg vil allikevel påpeke det faktum, at det brukes betydelige administrative midler til utvikling av alle våre grener. Vi skal ikke bare ivareta elitesatsingen men også breddesatsning som er ryggraden i vår virksomhet. Uten en god bredde vil det være vanskelig å få til en god elitesatsing, sier Bratbakk.

Bratbakk peker på den samme problematikken når han forklarer hvorfor det ikke er finansiert et apparat rundt landslaget.

- Som jeg har påpekt, så ligger det ingen penger til å finansiere elitesatsingen på samme måte som for svømming. Men vi vil prøve innenfor de midlene som er tilgjengelige og gjøre det vi kan for elitesatsingen på stup, sier Bratbakk.

Signaleffekten økonomien sender til unge utøvere er til bekymring også for Bratbakk, men han peker på at det ikke er der det ligger for at man skal bli elitestuper.

- Jobben gjøres hver dag i utøvernes egen klubb, for at de skal bli best i verden. Det kan best gjøres sammen med sin egen klubb og trener, sier Bratbakk.

Stupekommunen

Sola er blant de fremste kommunene i landet når det gjelder stupere. Søstrene Helle- og Anne Vilde Tuxen er sammen med brødrene Eirik- og Espen Valheim alle fra Sola. Ser man på resultater er det ingen tvil om at Sola er helt i toppen når det kommer til stup. For familien Tuxen betyr det store egenandeler og høye utgifter for å kunne satse.

- Vi anslår at de går 100- 150 000kr årlig av egen lomme for å kunne satse. Alt av trening og konkurranse må vi dekke selv, noe som gjør det vanskelig å satse, sier Helge Tuxen, far til Anne Vilde og Helle.

Tuxen føler seg oversett av forbundet, og viser til meget gode resultater for sine to døtre. Han mener forbundet ikke prioriterer gevinsten man får av å satse på stuping som eliteidrett. Han etterlyser en tettere dialog med forbundet.

- Jeg har vært med på dette i 20 år, og har følt at forbundet har hatt en ovenfor - ned holdning. Det har gitt mye frustrasjon. Jeg mener at forbundet ikke har vært proaktive nok, og savner en langsiktig plan, sier Tuxen.

Forbundspresidenten lover at utøverne skal få støtte til store mesterskap, men vil prioritere klubb og klubbutvikling.

- Det er slik at klubbene har det overordnete ansvaret ved å ivareta både bredde og topp i sin idrett. Klubben må ta sitt ansvar med å gi de ungdommene som har ambisjoner om å bli best i verden, den muligheten innen for de rammene klubben kan gi den enkelte. Svømmeforbundet skal og vil fasilitere muligheten til å representere Norge i et EM, VM eller OL om det blir aktuelt. Svømmeforbundet prioriterte oppgaver i perioden for stup har vært fokus på klubbutvikling, ferdigstilling av instruktørkurs til stupskolen og trenerutdanning, avslutter Bratbakk.

Siste med #ValheimVis flere

Amund er VM-klar

Amund er VM-klar

Med sine 378,3 poeng er Amund Gismervik (20) sikret billett til stup-VM i Kina.

Ikke finale for Amund

Ikke finale for Amund

– Dette er bonus

– Dette er bonus

Valheim-tvillingene leverte en sterk 5. plass i finalen på 3 meter synkron.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...