Måtte flykte for 14 år siden: Karim ofret alt for troen

For 14 år siden måtte Karim Saffaran flykte fra hjemlandet. De siste 14 årene har han bodd på Tjelta. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal

Karim Saffaran (38) måtte gi slipp på livet i Iran for å leve som kristen. Det angrer han ikke på.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

– Vil du ha kaffe? Det er så god kaffe her! Jeg har sagt at om jeg mister jobben så kan jeg bli igjen og være barista, sier Karim Saffaran og ler en hjertelig latter.

Sivilingeniøren går oppover trappene i kontorbygget til det italienske olje- og naturgasselskapet Eni på Forus, hvor han er fast ansatt.

– Jeg liker å jobbe for italienere. Man blir involvert i mange spennende oppgaver, sier han.

Og 38-åringen, som har bodd på Tjelta de siste 14 årene, er en mann som liker å si meningen sin og klarer ikke la være å engasjere seg. At han i fjor ble valgt til medlem i Ræge menighetsråd, og til leder for Sola kirkelige fellesråd, var derfor oppgaver han gladelig tok på seg.

– Jeg liker ikke å sitte i baksetet.

– Jeg følte et stort ansvar som leder, men det er veldig spennende. Vi har et utrolig flott råd og en god stab som vet nøyaktig hvordan den skal gjøre jobben sin, sier Karim.

– Og du trives i rollen som leder?

–Ja, det kan du trygt si, sier han og ler den hjertelige latteren igjen.

– Jeg liker ikke å sitte i baksetet, legger han til.

Oppvokst i Iran

Helt siden han var guttunge har han likt å ha ansvar. Karim er født og oppvokst i en kristen familie i Teheran, hovedstaden i Iran. Bare 13 år gammel ble den pianospillende gutten satt til å være organist i kirken.

– Hun som skulle spille var egentlig på utlån fra en annen menighet. En dag kunne hun ikke komme. Da spurte de meg. Jeg sa ja, men var ganske stresset, husker Karim.

Debuten gikk bra og etterpå ble han fast ved tangentene. Senere engasjerte han seg også i ungdomsarbeidet i menigheten og hadde rolle som ungdomspastor.

– Vi har allerede kuttet alle bånd én gang, da vi forlot Iran, og vil ikke gjøre det igjen. Foto: Linn Iren N. Oppedal

Men da fylte 23 år ble livet snudd på hodet. Å være praktiserende kristen, noe som innebærer å være en minoritet i den islamske republikken, hadde blitt for farlig.

– Kristne har et godt omdømme i Iran. Problemene kom ikke fra vanlige folk, men høyere oppe politisk, forteller Karim.

Flere kjente rundt ham ble arrestert. Selv ble han nødt til å ta et valg på kort varsel.

– Det er det vanskeligste jeg har gjort. Jeg hadde ikke lyst til å dra i det hele tatt.

Likevel så han ingen annen utvei. Han flyktet fra Iran til Norge, sammen med kona, Mandana. At de endte opp akkurat her var litt tilfeldig. Først ble de plassert på mottaket på Nærland i Hå. Det ble en helt ny tilværelse i et fremmed land hvor han ikke kjente noen.

– Jeg har spurt Gud direkte hvorfor dette vonde skjer.

– Jeg har aldri vært rik, men levd som gjennomsnittet. Plutselig befant jeg meg rett i kjelleren. Det var veldig tøft, sier Karim.

Den kristne troen hjelp ham gjennom det mørke, men til tider kjente han på fortvilelsen.

– Jeg må være ærlig. Jeg har spurt Gud direkte hvorfor dette vonde skjer. Likevel har det hjulpet meg å ha troen i hjertet. Det blir liksom en mening med alt.

– Det var en som spurte meg en gang «Hva om du ser når du dør at alt bare har vært en illusjon?». Jeg svarte at i så fall har jeg hatt en trygghet mens jeg har levd.

Karim setter også pris på det han kaller en ærlighet i Bibelen.

– Jesus har aldri sagt at hvis du bare tror på ham så får du et fint liv. Det kan være tøft å tro på Gud, men samtidig som det er tøft, –føles det trygt.

Ny start på Tjelta

Etter 18 måneder på Nærland fikk Karim og kona oppholdstillatelse og ble bosatt på Tjelta. Han bestemte seg raskt for å lære det nye språket, og det tok ham bare fire måneder å bli rimelig stødig i norsk. Å komme fra millionbyen Teheran til den lille bygda i Sola var likevel en merkbar overgang.

– Det var en stor forskjell, men jeg trengte stillheten. Jeg trengte den for å finne meg selv igjen. Alt jeg hadde jobbet for og bygget opp hadde rast sammen. Jeg måtte få livet tilbake, sier Karim.

Han og kona følte seg godt mottatt av lokalbefolkningen. Spesielt naboen, Svend Kristensen og familien hans, tok varmt imot dem.

– De hjalp meg mye. Jeg hadde mistet min egen familie, men fikk en ny, sier Karim takknemlig.

Han begynte også raskt å engasjere seg i den lokale menigheten, og har blant annet besøkt bedehus fra Karmøy til Jæren for å forkynne. Samtidig fortalte han tilhørerne litt om det gamle kongeriket Persia, som strakk seg over store deler av Midtøsten, deriblant Iran, og om hva Bibelen sier om Persia.

– Kristendommen stammer jo fra dette området, men Midtøsten tømmes for kristne. Det synes jeg er trist. Alle de kristne jeg kjenner fra Iran har forlatt landet, forteller han.

En rolig jul

Selv befinner han seg nok en gang på flyttefot. Sammen med kona og de to sønnene har han nylig flyttet inn i helt nytt hus i nabokommunen og gjort sandnesgauk av seg. Han er likevel klar på at han vil beholde det nære båndet familien har til Tjelta.

– Vi har allerede kuttet alle bånd én gang, da vi forlot Iran, og vil ikke gjøre det igjen. Vi kommer til å fortsette i Ræge menighet, sier Karim.

– Jeg skal nyte dagen og ikke stresse.

Nå gleder han seg til jul - en høytid han har mange gode barndomsminner fra.

– I Iran hadde vi alltid en stor fest i kirken 25. desember, for at ingen skulle sitte alene hjemme. Folk kom sammen, vi spiste god mat, sang julesanger og fikk besøk av julenissen, forteller han.

Selv stod han for hele planleggingen av den store festen flere år på rad før han måtte forlate hjemlandet. Å plutselig feire jul i Norge, uten noe ansvar, føltes derfor merkelig. Julefesten i Iran ble heller ikke det samme uten ham, kunne moren hans fortelle.

– Det var jeg som hadde organiserte alt så lenge, og ingen kom på at de skulle ta over. Plutselig kom dagen og da så de at «upps», ingenting var gjort klar, sier Karim og ler igjen.

For ham handler julen nå mest om å ta livet med ro og få åndelig påfyll.

– Jeg skal nyte selve dagen og ikke stresse, sier han.

Gi folk en sjanse

– Du må bare smake den kaffen før du går, sier Karim overbevisende.

Solabladets utsendte, som først takket høflig nei, klarer ikke lenger motstå tilbudet. 38-åringen henter fornøyd to kopper og begynner å manøvre den digre baristamaskinen.

– Vi må tåle litt

– Er det ellers noe viktig jeg bør få med meg om deg, spør journalisten over den ferske koppen cappuccino.

Karim tenker seg litt om.

– Ja, sier han så.

– Jeg synes det er viktig at vi tar godt imot våre nye landsmenn. Det skal være en toveiskanal. De må ønske å bli integrert, men jeg skal ikke legge skjul på at det ikke er så lett i begynnelsen. Vi må tåle litt, gi folk tid og hjelpe dem til å bli en del av samfunnet. Det kan være vanskelig, men det er fullt mulig, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...