Saken om storkjøkkenet: Mener nedleggelse er galt

Turid Harbye Joa og Anne Marie Joa mener det politiske flertallet gjør en stor feil ved å legge ned Sola storkjøkken. Foto: Helene Pahr-Iversen

— All vår faglige kompetanse og erfaring forteller oss at det er feil å legge ned Sola storkjøkken, sier sykepleier Anne Marie Joa og kostøkonom Turid Harbye Joa.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2016 kl 15:34

Et knapt politisk flertall har valgt å legge ned Sola storkjøkken og legge sykehjemsmiddagen ut på anbud. Saken har skapt et enormt engasjement blant både politikere, helse- og pleiepersonell og i befolkningen.

— Dette er mitt hjertebarn

For Turid Harbye Joa er saken svært viktig. Hun er kostøkonom og har jobbet på storkjøkken både på Stokka sykehjem, i Madlaleiren og på Sola storkjøkken i mange år.

— Denne saken er hjertebarnet mitt, og jeg bruker en hver anledning til å hisse folk opp om det vedtaket som nå er fattet. Jeg kjenner godt de ansatte på storkjøkkenet, og jeg vet hvilken viktig jobb de gjør, sier hun.

Hun mener fleksibiliteten på sykehjemmet best ivaretas ved å beholde storkjøkkenet.

— Hvis det er middag på et senere tidspunkt som er det argumentet for å legge maten på anbud, vet jeg at leder på storkjøkkenet ikke har vanskeligheter med å gjøre de nødvendige endringene. Rolf (Junge, daglig leder ved Sola storkjøkken, red.anm.) er fabelaktig på å være fleksibel og smidig, men det er ingen som har bedt ham om å servere mat senere på ettermiddagen, påpeker Harbye Joa.

— Elendig personalpolitikk

Sammen med Sp-politiker Anne Marie Joa mener hun nedleggelse av storkjøkkenet er en gal beslutning, og ikke til det beste for verken de eldre, ansatte på sykehjemmene og i alle fall ikke for de 12 ansatte på storkjøkkenet.

— Personalpolitikken overfor de ansatte på storkjøkkenet har vært elendig i denne prosessen. De er ikke tatt med til råds, sier Joa.

Hun viser også til hovedavtalen som sier at det er arbeidsgivers plikt å informere, ikke fagforeningenes.

— Jeg berømmer de ansatte ved storkjøkkenet for at de har holdt ut i denne situasjonen av uvisshet i disse årene, sier Sp-politikeren.

Anne Marie Joa påpeker at heller ikke brukerne er tatt med i beslutningen.

— De er kundene her, og de betaler mer enn 80 prosent i egenandel for opphold på sykehjemmene. De er jo helt ignorert i denne saken, og det skal de være når det skal utføres endringer i tjenestetilbudet. Det står i kvalitetsforskriften for pleie og omsorg, bemerker hun.

— Kutter en viktig forbindelse

De mener begge at det politiske flertallet bestående av Høyre, KrF og Venstre ikke lytter til noen i saken om storkjøkkenet.

- De hører ikke på eldre- og funksjonshemmedes råd, fagforeningene, eller på folkets mening. Politikerne er valgt av folket og er folkets tjenere. Hvorfor velger de da ikke å lytte til dem, spør de.

Anne Marie Joa er utdannet sykepleier og har blant annet vært avdelingsleder ved Rovikheimen i Sandnes da det var nytt.

— Hver fredag hadde jeg møte med kjøkkensjefen der vi snakket om meny og eventuelle endringer i beboernes sykdomsbilde. Vi så på hva beboerne hadde av behov uke for uke, og tilrettela for god helse og mat på den måten, forteller hun.

Hun reagerer på at det politiske flertallet velger å klippe vekk den tette forbindelsen mellom sykehjemmene og storkjøkkenet.

— Det er stikk i strid med hva Stavanger Høyre gjør, som har tatt initiativ til bygging av kjøkken som skal lage fersk mat til beboerne ved det nye sykehjemmet i Lervig.

— Det blir mindre fleksibelt

Turid Harbye Joa og Anne Marie Joa mener oppmerksomheten mot mat som medisin har vært for liten for lenge.

— Først de siste årene er man blitt stadig mer opptatt av hvilken betydning riktig mat og selve matopplevelsen er for helsen. Det er skremmende at rundt 60 prosent av eldre lider av underernæring. Mat er helse, slår de fast.

Det politiske flertallet la under behandlingen i utvalg for levekår nylig vekt på at dersom storkjøkkenet ikke skal legges ned må det investeres for millioner i nytt storkjøkken for å møte moderne krav.

— Økonomien i denne saken er høyst usikker. Å legge maten på anbud koster kommunen penger i administrasjonskostnader, og det koster å bygge om postkjøkken på alle avdelinger for å kunne varme opp sous vide-maten fra et eksternt kjøkken. Vi vet at ombygging av postkjøkken i Stavanger ble beregnet å koste 12 millioner, men endte på 30 millioner kroner. Det er altså mye mer enn det vil koste å bygge om storkjøkkenet, påpeker Joa.

Hun påpeker også at dersom et eksternt storkjøkken skal lage mat etter kok-kjøl prinsippet vil alt som kommer utenom av spesialmat og ønskemat koste ekstra.

— I dag kan de ansatte på Sola sjukeheim ringe ned til storkjøkkenet og be dem pynte en av kakene til en som har bursdag. Slike spesielle ønsker eller plutselige endringer er mye enklere å få til når storkjøkkenet er på stedet, sier Anne Marie Joa.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...