HANDEL: Hva vil bompengene ha å si for næringslivet i Tananger? Foto: Geir Arne Løland

Næringslivet frykter for kundene

1. oktober slås bommene på, og Tananger blir i praksis isolert fra resten av kommunen i form av dyre bompenger. Næringslivet er delt; mens noen frykter at kundene forsvinner håper andre at tanangerbuen handler mer i eget nabolag.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 23.08.2018 kl 12:56

BOM: – Det er helt idiotisk å splitte kommunen i to. Dette vil uten tvil gå mest utover de som har minst, sier Tommy Pedersen, som er styreleder i Tananger Service Senter.

Servicesenteret i Tananger består av både Mekonomen og bensinstasjonen YX. Bedriften er ikke i tvil om at de kommer til å blir rammet av økte kostnader når bomstasjonene blir satt i drift.

– Vi har kunder fra Sola, Forus og fra Madla. De kommer fra begge sidene av Tananger, og det er klart vi er redde for å miste dem. Vi pleier også å kjøre og hente bilene til kundene våre, og da må vi gjennom bommen, sier Pedersen oppgitt.

Han synes ordningen er urettferdig. Spesielt for småbarnsfamilier som allerede har store utgifter.

– Det er ikke alle som har råd til å bytte inn diesel-bilen sin til en el-bil. Jeg har gjennom mange år sett at småbarnsfamilier kun gjør de aller mest nødvendige reparasjonene på bilene sine for de har ikke råd til noe annet. Jeg lurer jo på hvordan det skal gå nå, sier han.

Pedersen påpeker også at befolkningen i Tananger ikke lenger kommer seg til kommunesenteret sitt for å ta i bruk offentlige tjenester som bank, Nav-kontor og rådhuset uten å måtte betale seg gjennom bomringen først.

– Jeg synes dette er noe forbanna drit. Det er helt hull i hodet. De burde lagt dette på årsavgiften til hele befolkningen. Det hadde vært mer rettferdig, mener han.

– Jeg har gjennom mange år sett at småbarnsfamilier kun gjør de aller mest nødvendige reparasjonene på bilene sine for de har ikke råd til noe annet. Jeg lurer jo på hvordan det skal gå nå

IMOT BOMMENE: Tommy Pedersen ved Tananger Service Senter har lite til overs for bomringen som kommer. Foto: Ida Tiberg

– Tananger blir helt innestengt

– Kollektivtilbudet er kjempedårlig. Jeg kjører sammen med min mor som jobber på basen, og da går jeg i 30 minutter for å komme på jobb. Selv om det er timeregel kjører vi gjennom tre bommer bare for å komme på jobb, forklarer Hanne Hjorteland, nestleder hos Mester Grønn på Tananger senter.

Som blomsterforhandler i Tananger er hun naturlig nok i daglig kontakt med tanangerbuen. Hun har derfor merket mye til frustrasjonen som bor i folk.

– Noen kunder klager, og nevner dette med at de stenges inne. Det er spesielt de som bor i Tananger som berøres av dette, sier hun.

Over gangen står Gry Gjerde, butikkmedarbeider hos Norun's gullsmedverksted. Også hun er skeptisk til hva bomringen vil medføre for handelen i Tananger.

– Jeg tror ikke det er så bra for næringen, men jeg tror det blir enten eller. Jeg håper jo at det betyr at tanangerbuen bruker oss mer, sier hun.

Personlig er hun imot bompengene som nå kommer.

– Jeg er helt imot, Tananger blir jo helt innestengt. Det er feil med bomstasjoner innad i samme kommunen, sier hun.

Gallup

Er det rettferdig at Tananger isoleres av bomringen?

Vis resultat

Kan gi dyrere varer

Hos Stavanger Conditori Tananger starter arbeidsdagen så tidlig at de ansatte unnslipper rushtidsavgiften. Daglig leder Bodhild Gjersdal er likevel ikke særlig begeistret for bomstasjonene som kommer.

– Jeg syns ikke det er kjekt. For eieren blir nok dette merkbart, han kjører en del frem og tilbake mellom avdelingene, sier hun.

Hun forklarer at det ikke er utenkelig at noen varer kan bli dyrere rundt omkring, som følger av økte kostnader for transport. For konditoriet i Tananger sin del mener Gjersdal at bompengene vil ha begrensede konsekvenser.

– Jeg tror ikke det har så mye å si på kundene, her er det stort sett lokale og folk på basen som handler, sier hun.

LOKAL HANDEL: Bodhild Gjersdal, daglig leder hos Stavanger Conditori i Tananger, tror ikke de vil merke det på kundene at bomringen kommer, rett og slett fordi kundene stort sett er tanangerbuer eller folk som jobber på basen. Hun er derimot ikke for bompengene. – Jeg syns ikke det er kjekt, sier hun. Foto: Geir Arne Løland

– Skulle inderlig ønske at bommene ikke kom

Senterleder ved Tananger senter, Øystein Pettersen, er spent på hvordan bomstasjonene vil slå ut for handelen i Tananger. Han er derimot ikke den som gnir seg i hendene over at tanangerbuen blir innestengt. Selv bor han på Ålgård, og får dermed bom på reistestrekningen til og fra jobb i Tananger.

Det eneste positive utslaget bommene kan få for handelen i Tananger ifølge Pettersen, er at tanangerbuen i større grad handler lokalt. Han ville likevel foretrukket om bomstasjonene uteble.

– Jeg skulle inderlig ønske at bommene ikke kom. Jeg vil mye heller trekke kunder på service og nærhandel enn at folk handler her fordi de ikke vil betale de kronene det koster å kjøre ut av Tananger, sier han.

At bommene setter en sperring mellom Tananger og resten av Sola har han lite til overs for.

– Det er ikke noe positivt i at bommer stenger folk ute fra et til et annet område. Det er overhodet ikke greit, avslutter han.

– Jeg vil mye heller trekke kunder på service og nærhandel enn at folk handler her fordi de ikke vil betale de kronene det koster å kjøre ut av Tananger

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...