Ønsker kino til kulturhuset

Ungdomsskoleelev Arian Rahèl vil gjerne se kino i kulturhuset. - Jeg tror det vil kunne samle flere ungdom i Sola, sier han. Foto: Helene Vikingstad

Arian Rahèl i ungdomsrådet mener Sola trenger egen kino.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2015 kl 16:18

Arian Rahèl (14) er medlem i elevrådet ved Sola ungdomsskole. Da kommunen sitt ungdomsråd ble opprettet like etter nyttår, ble Arian valgt inn som én av to representanter fra Sola ungdomsskole. Ungdomsrådet, som består av ni medlemmer, behandler saker som gjelder oppvekstvilkår for barn og ungdom i Sola kommune.

Rahèl mener kino til kulturhuset burde tas opp som en sak. Daglig leder ved kulturhuset Eirik Vatne stiller seg positiv til forslaget.

– Vi trenger kino

Rahèl forteller at ideen kom da elevrådet ble innkalt til kulturhuset for å diskutere hvordan kulturhuset kan bli enda bedre for solabuen.

– Kulturhuset er et stort flott bygg, som man burde utnytte best mulig. Her er flotte saler, og jeg mener det er et veldig fint utgangspunkt for å starte en kino, sier Arian.

Rahèl synes Sola trenger flere fritidstilbud slik at både barn, ungdom og voksne kan benytte seg av kjekke aktiviteter i Sola. Han påpeker at ungdommer er spesielt glade i kino, men må nå ta bussen til Stavanger eller Sandnes for å se filmer.

– Å komme seg til Stavanger eller Sandnes tar rundt en halvtime hver vei med buss. En kino i Solakrossen vil ligge mer sentralt for oss, og det ville dermed bli mye enklere for solabuen å komme seg på kino. Jeg ser for meg at kinoen og foajeèn i kulturhuset blant annet ville blitt et sted ungdommen kunne møtes for å prate, slappe av og se kino i helgene. Kinoen ville absolutt hatt en positiv innvirkning på livet i Solakrossen, understreker Rahèl.

Daglig leder Eirik Vatne informerer om at hele kulturhuset har siden 2014 hatt trådløst nettverk til fri benyttelse for brukerne av huset. Dette gjør det kjekkere å oppholde seg på kulturhuset for både ungdom og voksne.

Lave priser og aktuelle filmer

Kulturhuset har vært lokale for bygdekino tidligere. Vatne opplyser at denne kinoen avrundet sin virksomhet i kulturhuset rundt år 2005. Konseptet bygdekino er et tilbud om kino på steder som ikke har egen, fast kino. Bygdekinoen sørget for både film og visningsutstyr. Filmene var godt besøkt da det ble satt opp barnefilmer, men å trekke ungdommer derimot ble problematisk ettersom bygdekinoen ikke viste de nyeste filmene. Dessuten gikk det flere uker mellom hver kinovisning. Arian ønsker en kino som viser ungdomsfilmer, og han vet hva som må til for at konseptet skal bli bra:

– Prisen må være lavere enn i Stavanger og Sandnes. I tillegg må filmene vises med det samme de kommer ut. Det nytter ikke å vise en film to uker etter at Stavanger og Sandnes har startet å vise den, for da har ungdommene i Sola allerede sett den. Jeg ser for meg at filmene går både i helgene og ukedagene. Hvis disse kravene oppfylles, tror jeg kinoen ville blitt en suksess, smiler Arian.

Åpen for forslaget

Kulturhusets daglige leder, Eirik Vatne, stiller seg positiv til ønsket om å få kino i kulturhuset. Han vet ikke om det lar seg gjøre, men er villig til å forsøke dersom flere vil ha kino og det kommer en bestilling.

– Vi er positive til all aktivitet, spesielt hvis det er rettet mot barn, ungdom og familie. Da strekker vi oss langt. Vi har ikke dedikerte midler til det, så vi må se om det er noe ekstra midler i så fall, opplyser Vatne. Han tilføyer at hvis de skal forsøke å starte kino, må de få vite hvordan ungdommene ønsker å ha den.

Hva må til for å starte kino?

– Først og fremst må man ha noen som ønsker å komme og se filmene. Neste runde er å få kinomaskin og lydanlegg, forteller Vatne og presiserer at dette er utstyr de ikke har.

Han forteller at det må bevilges penger til å kjøpe utstyret. Dersom en ønsker å gå for samme kvalitet som det er i Stavanger og Sandnes vil prisen ligge på 800.000 kroner. Avgiftene for å drive kino kommer i tillegg. Etter diskusjon med andre kinodriftere har kulturhuset kommet fram til at Intimscenen er den beste salen for å vise kino. Denne salen har kapasitet på 68 personer. Et annet alternativ er å høre med bygdekinoen om de kan komme tilbake.

– Selv om det var en tid det ikke fungerte før, kan vi godt gå en runde og se om vi får det til igjen, sier Vatne.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...