Flyktningsituasjonen: – Viktig at barna
raskt begynner på skolen

Kommunalsjef for oppvekst Rune Moen mener det er viktig å få de enslige mindreårige asylsøkerne inn i skolen så raskt som mulig: –De har allerede vært gjennom slitsomme og traumatiske opplevelser og da er det viktig å få et innhold i hverdagen og få kontakt med andre barn, sier han. Foto: Lasse Noerbaek/Colorbox

Til nå har seks mindreårige, enslige asylsøkere kommet til Sola og alle har fått skoleplass. Nå forbereder kommunen seg på at flere kan komme.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Per nå er det bare seks mindreårige asylsøkere som har kommet til Sola. Så selv om kommunen ikke var forberedt på dette, så er det en overkommelig jobb å skaffe dem skoleplass. Kommunen har en plikt til å gi enslige mindreårige flyktninger under 15 år grunnskole

– Vi tar da kontakt med omsorgssenteret og finner ut hvilket nivå barnet er på og om de har gått på skole før. Deretter kan vi få begynne på det nivået de er på, sier kommunalsjef for oppvekst Rune Moen.

Til nå har det kommet ungdommer på 13 og 14 år fra Afghanistan til Sola. Ungdommen på 13 år begynner på barneskolen, mens de på 14 år begynner i innføringsgruppene knyttet til ungdomsskolen.

Klart seg med egne ressurser

Kommunen er nå midt inne i prosessen med å kartlegge og sy sammen et tilbud som passer for disse barna. De forbereder seg samtidig på at det kan bli flere.

– Vi har kapasitet til flere. Til nå har vi brukt kommunens egne ressurser, blant annet de som har jobbet i innføringstilbudet, men etter hvert må vi rekruttere flere, sier Moen.

Det er skolesjefen sitt ansvar at det etableres et tilbud og at det rekrutteres nok folk til at det blir et godt tilbud.

– Til nå har det gått fint med de ressursene vi har og det følger jo med finansiering fra staten for de barna som kommer til oss, sier Moen.

Ikke bosatt ennå

Kommunen prøver også å etablere et eget tilbud for disse elevene, hvor de starter i innføringsklasser og går inn i den ordinære skolen etter hvert. Barna som bor på omsorgssenteret i Sola er ikke bosatt i Sola, men er her i en akuttfase. De skal etter hvert bosettes i en kommune og det kan bli Sola. Men per nå har Sola vedtatt at de bare skal ta i mot to enslige, mindreårige flyktninger per år. Dette kan imidlertid endre seg.

– Det er fornuftig å tenke at de som har et forhold til Sola også blir bosatt her, sier Moen.

Viktig å komme i gang

Moen synes det er viktig at barna som kommer hit kommer inn i skolen så raskt som mulig.

– Vi vil ikke sette livet deres på vent. De har allerede vært gjennom slitsomme og traumatiske opplevelser og da er det viktig å få et innhold i hverdagen og få kontakt med andre barn. De som har kommet hit er også svært motiverte til å komme i gang, sier oppvekstsjefen.

Han peker på at de fleste barn får oppholdstillatelse og at skole er en viktig vei til å bli integrert. Derfor er det greit å sette i gang dette med en gang.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...