– Viktig at vi får trent realistisk

BEREDSKAP: Bademester Lisette Prøsch har lang erfaring med beredskap i svømmehallene i Sola. 16. februar skal badevaktene i Sola samles til beredskapsdag i Solahallen. Foto: Geir Arne Løland

Badevaktene i Sola kommune skal lørdag 16. februar øve på livredning i realistiske scenarioer. Ifølge bademester Lisette Prøsch er det viktig få prøve teorien i praksis.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 06.02.2019 kl 13:56

SIKKERHET: 16. februar arrangerer badevaktene i Sola en egen beredskapsdag med et fokus på å forhindre drukningsulykker, men også andre mulige scenario som kan utspille seg i kommunens svømmehaller. Øvelsene skal foregå i Sola svømmehall, i tidsrommet 9-12 for å unngå at svømmetilbudet for innbyggerne forringes.

– Det er viktig at vi får trent realistisk. Opplegget er lagt opp som en vanlig dag på jobb, og det er satt opp team som skal jobbe sammen, forteller Prøsch.

Nøyaktig hva badevaktene skal få bryne seg på ønsker hun ikke å røpe. Hun kan derimot opplyse at scenarioene vil bli så nærliggende virkeligheten som mulig.

– Én ting er å vite hva en skal gjøre ut fra teori, en annen er å faktisk gjøre det. Det er ikke alt det er så lett å forberede seg på, og det er alltid noe du kan finpusse, sier hun.

Til sammen skal 18 badevakter delta på beredskapsdagen.

Krav til badevaktene

For å kunne jobbe som badevakt i Sola og ellers, kreves at søkeren er 18 år eller eldre. I tillegg må vedkommende avlegge en prøve to ganger i året, og kandidaten må testes for skikkethet.

– Man må ha badevaktkurs 1, og test må avlegges for bademester. Så må vi se litt hvordan personen fungerer i vannet, og hvordan vedkommende er som person, forklarer Prøsch.

Kunnskapen og ferdighetene må altså prøves to ganger per år. Til sammenligning har svømmelærere prøven én gang i året, og det samme har trenere i ulike vannsport-klubber.

For første gang

Prøsch forklarer at dette er første gang en slik beredskapsdag arrangeres i Sola. Dagen skjer i tråd med pålegg fra eiendomssjef i Sola, Frode Alvheim.

– Selv har jeg vært med på en slik øvelse på 80-tallet i Riskahallen, men det er første gang vi gjør dette i Sola. Vi har heldigvis aldri opplevd drukning i hallene våre, men det er viktig å kjøre litt slike øvelser som dette, sier hun.

Øvelsene kjøres slik at de som ikke inngår i badevakt-teamene fungerer som badende. Etter hver øvelse blir det gjennomført en debriefing, for å gi tilbakemeldinger på hva som har gått bra og hva som bør forbedres.

Det er ingen eksterne aktører som deltar i øvelsene per dags dato, men Prøsch ønsker likevel å informere befolkningen om at øvelsen pågår.

– Vi vil henge opp skilt om øvelsen, for vi vil ikke at folk skal tro at dette er ekte. Vi vil være ferdige til brukerne skal inn og bade, og vi får se hvor mange gjennomføringer vi får tid til. Erfaringsmessig går det ganske fort når vi kommer i gang, avslutter hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...