– Ødelegger mer enn det bidrar

MISNØYE: Mange er misfornøyde med den nye bompengeordningen, og nå melder en ny protestgruppe sin ankomst. Gruppen begrenser ikke interesseområdene til bom, men melder på egne nettsider at bompenger er gruppens første fanesak. Bildet er fra en bom-demonstrasjon ved fylkeshuset i september 2018. Personene i bildet har Solabladet bekjent ingen tilknytning til den nyopprettede gruppen. Foto: Geir Arne Løland

«Motstandsbevegelsen Gule Vester» er navnet på en ny gruppe bom-aktivister som melder sin ankomst via en nettside med en klokke som teller ned dager, timer, minutter og sekunder. De truer med både revolusjon og «gule vester», med bompenger som en fanesak.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2019 kl 09:43

BOM: Sandnesposten skrev mandag om en ny gruppe bom-aksjonister som i kraft av en tikkende klokke melder sin ankomst til Rogaland.

Gruppen truer med «gule vester», fenomenet som ble kjent før jul da franske aksjonister ikledde seg gule vester under demonstrasjoner mot myndighetene, blant annet på grunn av høye drivstoffpriser. Demonstrasjonene var av voldsom karakter.

Gruppa varsler lignende tilstander her, med utgangspunkt i politiske prosesser og avgjørelser knyttet til blant annet bompengeordningen. På en egen nettside skriver de med hvit skrift på svart bakgrunn og hevder at folket har fått nok.

Nettsiden sier ingenting om hva som skal skje når klokken er ferdig talt ned, men på siden står blant annet følgende:

«Demokrati beveger seg mer mot diktatur, der avgjørelser tas over hodet på folket og alle som kjemper mot systemet blir kneblet. Dette aksepterer ikke motstandsbevegelsen lenger!

Vi skal sørge for at politikerne får som fortjent, å vi skal sørge for et mer rettferdig samfunn, vi skal gjøre hele Rogaland gul med motstand, å vår aller første kamp blir å bekjempe bompenger»

Foruten en Twitter-konto som tilsynelatende er tilknyttet gruppa og som ble opprettet i januar 2019, er det lite som sier noe om hvor lenge gruppa har eksistert. Ordlyden på nettsiden tyder også på at gruppen har sin opprinnelse i Rogaland.

Ikke bekymret for sikkerheten

FØLER SEG TRYGG: Ordfører Ole Ueland (H) føler seg trygg på at sikkerheten ivaretas under styringsgruppens møter i Bymiljøpakken. Foto: Geir Arne Løland

Ordfører Ole Ueland (H) er Solas representant i styringsgruppen for Bymiljøpakken. Han er ikke godt nok kjent med den nye gruppa til å kunne uttale seg.

– Jeg har ingen kommentarer til denne gruppa, jeg overlater det til andre myndigheter å følge med på det. Jeg har ingen kjennskap til hva det er eller hvem som står bak, så jeg har ikke grunnlag til å si noe mer om det, sier han til Solabladet.

Han har så langt ikke fryktet for sikkerheten, og ser ingen grunn til å gjøre det nå heller.

– En del av de sjikanerende meldingene vi har fått synes jeg ingenting om, men sånn ellers så har ikke dette påvirket meg. Jeg kjenner meg ikke utrygg. Vi har andre som er ansvarlige for å ivareta sikkerhet, og det har jeg full tiltro til at de gjør, sier han.

Stine Haave Åsland er sekretariatsleder for Bymiljøpakken, og således ikke en direkte del av de politiske prosessene. Likevel er hun til stede på styringsgruppemøtene, men også hun opplever at sikkerheten er god.

– Vi har hatt en vurdering siden oppstart, fra rundt 1. oktober i høst, og fra det tidspunktet ble det i samråd med beredskapssjefene hos de ulike partene bestemt at de som er vertskap for styringsgruppemøtene får inn vakter til disse. Det har blitt gjennomført siden den gang, og ble gjort nå på forrige møte. Det foregår en dialog mellom disse beredskapssjefene, og det er ikke blitt vurdert å endre på noe som jeg kjenner til, forteller hun.

FORVENTER ORDEN: Sekretariatsleder i Bymiljøpakken, Stine Haave Åsland, mener styringsgruppemøtene så langt har gått greit. Hun forventer at protestene begrenses til skriftlige og muntlige ytringer, og føler seg i likhet med Ueland trygg under møtene. Foto: Arkivfoto

I likhet med Ueland føler hun seg trygg når hun deltar på møtene.

– Jeg føler meg ikke utrygg. Jeg har tro på at de (demonstrantene, red.anm.) klarer å begrense seg til det de ønsker å uttrykke skriftlig og muntlig, at de holder seg til det. Møtene så langt har for så vidt gått greit, så vi forventer at folk har respekt for de demokratiske prosessene som pågår, sier Haave Åsland.

Demonstrasjoner må meldes inn

Politiet ved inspektør Leif Ole Topnes uttaler seg på generelt grunnlag, og minner om at demonstrasjoner må meldes inn til politiet i forkant.

– Vi legger oss aldri oppi ytringer, og det er høy terskel for å nekte. Det skal ikke søkes om demonstrasjon, men det må meldes ifra i god tid, sier han.

Demonstrasjoner og ytringer i det offentlige rom skal meldes inn for at politiet skal ha anledning til å regulere tid og sted, for å unngå ordensproblemer.

Den aktuelle protestgruppen bruker et aggressivt ordspråk, og koblingen til «gule vester» kan tyde på at gruppen ikke er redde for å volde materielle skader.

– Straffbare handlinger forventer vi ikke skal skje i forbindelse med lovlige demonstrasjoner, understreker Topnes.

Om hvorvidt sikkerheten for politikere og andre medlemmer av styringsgruppen er i varetatt, svarer Topnes på et generelt grunnlag.

– Sikkerheten ivaretas generelt. Den generelle trusselvurderingen er noe politiet foretar uavhengig av det ene eller det andre. Det er noe politiet jobber med, uten at jeg vil gå inn på detaljer rundt det, sier han.

FØLGER MED: Pressekontakt for Bomfritt Norge, Jan Ove Sikveland, håper den nye gruppen «Motstandsbevegelsen Gule Vester» ikke gjør alvor av den aggressive ordlyden. – Det kan skade mer enn det bidrar, mener han. Foto: Bomfritt Norge/pressepublikasjon

Bruker etablert slagord

Den nye protestgruppen bruker slagordet «NOK er NOK», som allerede er flittig brukt av bom-motstandere i både Rogaland og andre steder i Norge.

Bomfritt Norge er en av organisasjonene som bruker «NOK er NOK» som slagord. Presseansvarlig i organisasjonen, Jan Ove Sikveland, avkrefter at den nye gruppen har noe med dem å gjøre.

– Dette har ingenting med oss å gjøre. Vi ble oppringt av Sandnesposten som lurte på om det hadde utspring fra oss, ettersom slagordet var det samme. Denne nye gruppen har oppstått av en annen grunn som jeg ikke kjenner til, sier han til Solabladet.

Han håper at organisasjonen han selv er en del av synes igjen i samfunnet, og at folk dermed ikke forveksler dem.

– Jeg regner med at folk ser greit hvem vi er nå etter hvert. Men «NOK er NOK» blir brukt som slagord for alt mulig, sist ble det vel brukt av ulveaksjonen i Oslo, sier han.

Sikveland mener den nye gruppen virker å benytte seg av ekstreme metoder. Det tar både han og Bomfritt Norge avstand fra.

– Det er noe vi absolutt ikke skal assosieres med, og det tar vi avstand fra. Det er virkemidler vi ikke ser som hensiktsmessige for vår sak. Hva de vil demonstrere mot og hvordan, aner jeg ikke. Men om de skal herme etter Frankrike så er det noe vi ikke liker i det hele tatt, forklarer han.

Kan ødelegge mer enn det bidrar

Sikveland sier at Bomfritt Norge følger med på den nye gruppen, nå som de er blitt gjort oppmerksomme på dens eksistens. Det viktigste for Bomfritt Norge er at nye grupper ikke ødelegger for allerede nedlagt arbeid.

– Vi vil ikke at de skal lage noe kluss for oss, vi vil ikke at de skal komme i veien for vårt arbeid. Faren er jo at de kan ødelegge for vår sak, men hvorvidt vi frykter at det skjer er vanskelig å si noe om. Jeg vet ikke noe om størrelsen på gruppen eller hva de kommer til å gjøre. Vi må være litt i forkjøpet med vår jobb. Nå har vi kommet godt i gang og begynner å utvide, og begynner å få litt mer størrelse på vår organisasjon. Nå kan vi jobbe mer mot veien vi vil, blant annet inn mot politikere, forteller han.

Det viktige for Bomfritt Norge er at kampen mot bompengene skjer på den riktige måten. Fysisk voldsutøvelse tar de sterk avstand fra.

– Vi liker ikke når det tys til hærverk og vold. Det blir for voldsomt, og ødelegger mer enn det gjør godt, avslutter Sikveland.

Fakta om «gule vester»:

  • «Gule vester» er et fenomen vi i Norge ble kjent med før jul, da franske demonstranter tok til gatene for å demonstrere mot blant annet høye bensinpriser. Selv etter at regjeringen trakk tilbake forslaget om høyere drivstoffavgifter har protestene fortsatt, senest i helgen som var.
  • Demonstrasjonsformen til De gule vestene er forbundet med voldsomme virkemidler, blant annet store materielle skader.
  • Det franske politiet har sett seg nødt til å bruke både skjold og tåregass mot demonstrantene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...