Økning av seksuallovbrudd i Sola

I fjor hadde politiet 31 saker i Sola som gjaldt seksuallovbrudd. – Mange av disse er svært krevende å etterforske, sier politiførstebetjent Kjell Klepp. Foto: Linn Iren N. Oppedal

..mens vinningskriminaliteten går ned.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

KRIMINALITET: – Disse tallene viser alle registrerte, straffbare forhold, sier politiførstebetjent Kjell Klepp.

Foran seg på dataskjermen har han politiets statistikk over lovbrudd begått i Sola kommune de siste fem årene. Saker hvor mindreårige solabuer har brutt loven i andre kommuner, havner også inn i denne statistikken.

– Alt i alt har kriminaliteten gått ned, sier Klepp.

Fem voldtekter

Politiet registrerte totalt 1219 lovbrudd i Sola i fjor. Dette var 73 færre enn i 2015, og 110 færre enn i 2014. Likevel ser politiet en økning innen sedelighetsforbrytelser. I fjor hadde politiet totalt 31 saker som gjaldt sedelighet, mot 12 saker året før.

18 av sakene fra 2016 gjaldt seksuelt krenkende atferd, som for eksempel blotting. I tillegg ble det registrert fem voldtekter.

– Dette er ikke overfallsvoldtekter, men voldtekter hvor partene har en relasjon fra før, sier Klepp.

Han regner også med at det er mørketall i denne statistikken, og at flere slike lovbrudd aldri blir anmeldt. Han vil likevel oppfordre alle som opplever overgrep til å kontakte politiet så fort som mulig.

– Det er nok en vanskelig ting å gjøre, men det finnes gode muligheter for å få hjelp. Det er også avgjørende at politiet får gjøre sporsikring så fort som mulig, sier Klepp.

I fjor hadde politiet også fire saker fra Sola som gjaldt seksuell omgang med barn.

– Dette er krevende saker å etterforske. Politiet har egne folk som tar seg av avhør av barn. Dette blir gjort på barnehuset i Stavanger. Vår jobb er å tilrettelegge og ta avhør av de voksne, forteller Klepp.

Flere økonomisaker

En annen type kriminalitet som har økt i Sola de siste fem årene er innen økonomi. Politiet hadde 100 økonomisaker i 2016, mot 18 saker i 2013.

– Det er spesielt økning av bedrageri på internett. Vi hadde for eksempel flere saker hvor folk fra andre deler av landet kjøpte konsertbilletter fra person fra Sola, som annonserte billetter for salg. Det viste seg at billettene som ble solgt ikke eksisterte, forteller Klepp.

Ellers er det nedgang av både miljøkriminalitet, narkotika, skadeverk, vold og vinning. Politimannen tror det er flere årsaker til at det meldes om mindre tyveri nå enn før.

– Butikkene har blitt flinkere til å avdekke og forebygge. Flere bruker for eksempel videoovervåking. I tillegg er folk flest blitt flinkere til å låse ytterdøra, garasjen og sykkelen, sier Klepp.

Han regner likevel med at også denne statistikken har mørketall.

– Det er ikke alle som gidder å anmelde det, om for eksempel sykkelen blir stjålet, sier han.

Færre ungdomssaker

Ungdomskriminaliteten, altså lovbrudd begått av personer under 18 år, har også gått nedover. Lensmannskontoret registrerte til sammen 34 ungdomssaker i fjor.

– Det er en del vinning og skadeverk, noe rus og narkotika, og et og annet trafikkforhold, sier Klepp.

Det at ungdomskriminaliteten har gått ned ser han på som et positivt tegn, men han sier at det er grunn til å tro at det er mørketall også her.

– Jeg tror en forklaring på tallene er at vi ikke har samme mulighet til å være ute og avdekke som før.

Dette håper han imidlertid vil snu til høsten. Da går Sola lensmannskontor fra å være en del Stavanger politistasjon, til å bli en del av Sandnes politistasjon.

Samtidig vil Sola lensmannskontor kun få ansvar for forebygging og etterforskning av saker hvor antatt gjerningsmann er under 18 år, og ikke den generelle etterforskningen av alle lovbrudd begått i kommunen.

– Da får vi bedre til komme oss ut, sier Klepp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...