Politikerne blir tvunget til å velge hva som skal bygges

Økonomisjef i Sola kommune Sabino Leto forteller formannskapet om hvordan det står til med økonomien i kommunen. Foto: Helene Pahr-Iversen

Tirsdag ble politikernes budsjettsesong innledet ved at økonomisjefen streket opp den grelle situasjonen med betydelig skattesvikt og krav om reduserte kostnader.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 27.06.2017 kl 14:32

LEDER: Budsjettet som rådmannen følger har én viktig premiss: Netto driftsresultat skal være minimum tre prosent av kommunens brutto driftsinntekter. Nettoresultatet viser driftsoverskudd etter at renter og avdrag er betalt og som dermed er hva kommunen har å rutte med.

Skatteinngangen i mai viser at kommunen har en svikt på 30 millioner kroner. Økonomisjefen forteller at det økonomiske handlingsrommet er 43 millioner kroner i manko neste år i forhold til budsjettet.

– Alvorlig, sier ordfører Ole Ueland om situasjonen.

– Nå må vi prioritere det viktigste før det som er kjekt å ha, sier Frp-politiker Tom Henning Slethei.

Frp leverte i fjor høst et budsjettforslag som er omtrent ribbet for alle investeringer. Et nokså likt budsjett-forslag kom også fra Ap, Sp, MDG og Tanangerlisten som mener at omtrent alt kan vente nå. Høyre, KrF og Venstre mener stikk motsatt. Dermed blir det byggestart i år på både rådhus og sykehjem, mens kirke og parkeringshus følger hakk i hæl.

Og så kommer Jåsund skole og ny kombinert barne- og ungdomsskole på Sande/Skadberg; to skoler som skal bygges et år tidligere enn planlagt.

Samtidig som skatteinntektene svikter skal det investeres for minst 1,3 milliarder kroner de neste fire årene.

Men hva om skattesvikten vedvarer, og hva om rådmannen må justere ned anslaget for å holde seg på 
minimum tre prosent, som er rettesnoren? Og hva om renten stiger? Hva er det viktigste da å prioritere? 
Sykehjem eller skoler, kirke eller parkeringshus?

Kommunen har ikke mange muligheter til å øke sine inntekter, men derimot flere muligheter til å redusere utgiftene. Og når de tas i bruk vil de merkes, all den tid kommunen allerede har foretatt store omstillinger som kanskje ikke lenger er tilstrekkelige.

Økonomisjefen er bekymret, og det bør smitte over på politikerne som skal bestemme hvordan pengene skal brukes fremover. Med skattesvikt, eventuell 
renteøkning, høy arbeidsledighet og tendensen til 
store kostnadssprekker på kommunale investeringer, tror vi at politikerne blir tvunget til å velge.

Vi tror politikerne ikke bare blir tvunget til å velge «viktig» fremfor «kjekt», men viktig foran noe annet viktig.

Med skattesvikt, eventuell renteøkning, høy arbeidsledighet og tendensen til store kostnadssprekker på kommunale investeringer, tror vi at politikerne blir tvunget til å velge.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...