Rekordbrytende temperaturer i mai

GODE BADETEMPERATURER: Onsdag ble det mål hele 20 grader i sjøen ved Solastranden. Stranden var fullpakket og det var nærmest kaostendenser på parkeringsplassen. Foto: Geir Arne Løland

Solen og de høye temperaturene gir seg ikke. Målestasjonen i Sola har registrert flere rekorder i måneden som gikk.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2018 kl 12:23

Solastranden var nærmest fylt til randen i går - og flere slike dager blir det nok fremover. Vi har vært gjennom noen «ekstremt» varme dager, og dette har satt sine spor hos meteorologene.

Middeltemperaturen har blitt regelrett knust med nærmere to grader i mai måned. Gjennomsnittstemperaturen endte på 14 grader. Den forrige rekorden lå på 12,4 grader, den ble registrert i 2016.

- Spesielt varmt

Målestasjonen har målinger tilbake til 1949. Det er ikke kun middeltemperaturen som er knusende - også makstemperaturen har økt med nærmere to grader. Den varmeste registrerte dagen i mai 2018 kom onsdag med 29,4 grader.

Totalt har meteorologene registrert to andre rekordbrytende temperaturer i 2018. Vi må ti år tilbake for å finne den tidligere makstemperaturen. 31. mai i 2008 var makstemperaturen for mai på 27,5 grader.

- Det er ingen tvil om at mai har vært en spesielt varm måned. Slike rekorder og temperaturer har det vært mange plasser i Rogaland, sier vakthavende meteorolog.

Også rekorden på antall dager over 20 grader i mai har blitt tangert. I år var det hele 14 dager med temperaturer over 20 dager. I 1992 var det et likt antall dager med dager over 20 grader.

SOLASTRANDEN: Slik så det ut på stranden rett ved flyplassen. Bildet er tatt klokken 19:30 onsdag kveld. Foto: Anders Boine Verstad

Skyldes klimaforandringer?

Det har imidlertid ikke vært noen tropenetter ved målestasjonen på Sola. På Eigerøya utenfor Haugesund ble det derimot registrert én tropenatt.

Flere har klødd seg i hodet og lurt på om de høye temperaturene kan ha sammenheng med klimaforandringene. Det finnes ingen fasitsvar på dette, men meteorologene spår at varme perioder kommer til å bli varmere i fremtiden.

- Det er vanskelig å knytte enkelthendelser til klimaforandringer, men det er spesielt varmt. Det ville kanskje ikke vært så varmt for ti år siden, sier vakthavende meteorolog.

Hvis du er én av de som drømmer om litt regn, så må vi dessverre bringe dårlige nyheter. For på langtidsvarselet er det kun sol og temperaturer på rundt 20 grader som preger værsituasjonen.

- Det er kanskje ikke helt utrygt for noen byger innimellom. Vi kommer til å få noen ettermiddagsbyger, på hvilke dager de kommer er litt vanskelig å si, men det blir tørt og fint vær fremover. Det blir litt lavere temperaturer, men det er kanskje like greit, sier vakthavende meteorolog.

NB: Skogbrannfaren er meget høy. Opptenning av ild er strengt forbudt frem til det kommer nedbør av betydelig mengde.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...