Dusjedebatten om førsteklassinger: Rektor gir ikke etter for press

Foto: Line Viste

At gutter og jenter fra 1. trinn på Dysjaland skule deler garderobe før svømmetiden har skapt heftig debatt landet rundt. – Det blir ikke umiddelbare endringer, sier rektor Atle Tanum.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2016 kl 14:54

Etter at Solabladet skrev om at førsteklassinger dusjer og deler garderobe på Dysjaland skule og at mor Alice Frantzen opplever praksisen som upassende, har flere av landets riksdekkende-, svenske- og danske medier hevet seg på.

Allerede kort tid etter at saken ble lagt ut på Solabladets facebookside begynte debatten å rase i kommentarfeltet. Mens mange mener at det er helt uproblematisk at unger i seksårsalderen dusjer sammen med det motsatte kjønn, mener andre at barna er for store til det, og at de bør bruke egne gutte- og jentegarderober.

Rektor tar debatten

For rektor Atle Tanum har dagen vært hektisk med telefoner fra flere av landets største medier.

– Det har tatt litt av ja, sier Tanum lattermildt.

Til tross for den massive oppmerksomheten holder rektoren hodet kaldt.

– Dette handler i hovedsak om barna. Jeg liker ikke at de voksne skal komme inn og styre dette. Vi kommer ikke til å gjøre endringer over natten, sier Tanum.

Praksisen med at førsteklassinger deler garderober før svømmetimen har vært vanlig på Dysjaland skule i årevis. Rektor har gjennom sine mange år på skolen aldri hørt at noen av elevene har reagert negativt på dette før.

Opplæringsloven uttaler seg ikke om lovligheten av at gutter og jenter bruker samme garderobe samtidig, dermed kan det heller ikke anses som ulovlig.

Solabladet kontaktet Barneombudet som uttalte at barna selv burde få si sin mening om garderobedelingen. Dette vil rektor ta hensyn til.

– Jeg kommer til å forholde meg til det Barneombudet har sagt. Vi skal ta en debatt på det. Jeg vil også ha mer dialog med moren og andre foreldre, sier Tanum.

Rektor på Dysjaland skule, Atle Tanum, vil at førsteklassingenes mening om garderobedeling skal veie tyngre enn de voksnes mening om saken. Foto: Line Viste/arkiv

Støtteerklæringer

I løpet av det siste døgnet har både rektor og mor Frantzen fått masse støtteerklæringer fra flere hold.

– Jeg har fått masse støtte på sosiale medier i tillegg til meldinger fra eldre elever som skriver at de opplevde garderobedelingen som helt uproblematisk da de selv gikk i 1. klasse på skolen, forteller Tanum.

Mor Alice Frantzen synes oppmerksomhet rundt garderobesaken har vært overveldende.

– Jeg har fått mye støtte, men har sluttet å gå inn for å lese alle kommentarene. Det er noen som har skrevet stygge ting i kommentarfeltene som går på meg som person, sier hun.

Hun synes ikke det har vært lett å stå frem alene og si meningen sin.

– Tjelta er en liten plass hvor ting gjerne blir gjort slik de alltid har blitt gjort. Det er vanskelig å være den som skal komme med en annen mening, sier Frantzen.

Hun har vært i samtaler med rektor i dag, men fikk ikke et endelig svar på hvordan garderobeordningen vil bli resten av skoleåret.

– Jeg håper selvsagt at førsteklassingene kan få være i egne gutte- og jentegarderober. Det er dumt hvis det ikke lar seg gjøre av praktiske årsaker. Uansett ønsker jeg å beholde svømmetimene, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...