– Rushtidsavgiften rammer hardest dem som har minst

Siv-Len Strandskog mener politikerne må bli tøffere når det skal forhandles med regjeringen om finansieringen av bymiljøpakken. Foto: Arkivfoto

Ap mener lokalpolitikerne må bli tøffere mot staten.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2018 kl 12:54

– Vi krever en ny vurdering av finansieringsordningen av bymiljøpakken, sier Siv-Len Strandskog, gruppeleder i Sola Ap.

Dette ble også vedtatt på styremøtet til Rogaland Ap før helgen. Hun mener staten har tilsidesatt viktige premiss som lokalpolitikerne la til grunn for bymiljøpakken og finansieringen av vei- og trafikkprosjektene i denne.

– Vår forutsetning var at sykkelstamvegen i sin helhet skulle finansieres av staten. Vi forutsatte også at staten dekker 70 prosent av kollektivprosjektene, forteller hun.

I stedet ble det en statlig finansiering på 50 prosent.

– Mellom 50 og 70 prosent ligger det en sum på to milliarder kroner. Dette kunne vært brukt på å redusere rushtidsavgiften, mener hun.

Strandskog mener også det er galt at staten ikke vil ta merkostnader ved eventuelle overskridelser.

Kritisk til forhandlingene

Den siste tidens bomdebatt har blant annet dreiet seg om takstene og en mulig prisøkning neste år. Både Ap og Frp har luftet sine meninger, og Siv-Len Strandskog synes samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sine uttalelser i media om at det er kommunene som bestemmer står i sterk kontrast til forhandlingene om bymiljøpakken.

– Samferdselsministeren sier én ting, men hans «mann» i forhandlingene, som er Statens vegvesen, sier noe annet. Statsråden sier alt er mulig, men Vegvesenet sier omtrent det motsatte. Det er også grunnen til at vi trenger en avklaring fra regjeringen, sier Strandskog.

Når forhandlingene skal ta til mener hun det må være for åpne dører.

– Allmennheten må få innsyn i en sak som er så viktig for dem, mener hun.

– Må bli tøffere

Siv-Len Strandskog erkjenner at debatten som nå pågår nok burde vært frontet tidligere.

– Men nå er vi her, og jeg mener vi kan få til endringer, sier hun.

Blant annet vil det innebære å bli tøffere mot staten og kreve at den lokale råderetten som samferdselsministeren trekker frem i et intervju med Sandnesposten blir tatt til følge når forhandlingene settes i gang.

Det sure eplet

Siv-Len Strandskog sier likevel at hun mener det er urealistisk å tro at staten vil finansiere veiprosjektene i bymiljøpakken uten bompenger.

– Det er gledelig at også Frp sier at det må bompenger til, og så er vi begge helt enige om at staten må bidra mer, sier hun.

Selv om hun kaller rushtidsavgiften «et surt eple vi måtte bite i», mener hun det nå gjelder å lette byrden for folk, og da spesielt for dem som sliter mest økonomisk.

– Dette er en avgift som ikke ser på inntekt, og som dermed rammer hardest dem som har minst. Den rammer de som skal hente og bringe i barnehager som tilfeldigvis ikke ligger der de bor, og den rammer småbarnsfamilier, enslige forsørgere og andre som skal frakte barn til og fra kultur- og idrettstilbud. Her må vi gjøre noe, mener Ap-politikeren.

Heller skatter enn avgifter

Det har vært snakket om andre måter å finansiere vegprosjekt på enn bompenger, blant annet å øke bensinprisen. Det mener Strandskog ikke er en god løsning.

– Jeg kan ikke se at det vil være en praktisk løsning hvis man da bare kan reise til Klepp for å fylle billigere bensin, påpeker hun.

Men partiet ønsker andre løsninger i fremtiden. Siv-Len Strandskog mener dette også er en debatt om avgifter kontra skatter.

– Vi kan ikke kompensere skattelettelser med økte avgifter, fordi det øker forskjellene i samfunnet. Som oppvekstpolitiker er jeg opptatt av dem som faller utenfor og det preger mitt verdisyn, sier hun.

Når det gjelder bompengene mener hun det mangler en utredning om hva det vil koste å la familier som har fått barnehageplass et sted der de må hente og bringe gjennom en bomstasjon.

– Det er jo ikke slik at foreldrene kan velge barnehage, så dette mener vi rammer dem unødig, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...