Skolestart i dag: Så mange starter i førsteklasse

Illustrasjonsbilde. Foto: Arkiv

Solabladet har hentet inn tall på antall barn som har sin første skoledag mandag. Mens noen skoler ligger stabilt fra fjoråret, opplever andre store svingninger i antallet elever.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.08.2016 kl 12:46

Etter en ringerunde til de ulike skolene i Sola kommune, vitner tallene om en mindre tilbakegang på elev-antallet sammenlignet med i fjor. Mens det i år tropper opp 381 førsteklassinger når skoleklokkene ringer mandag, var det i fjor over 400 elever som hadde sin første skoledag i Sola.

Sande skole er en av skolene som har opplevd en tilbakegang. I år venter de 44 førsteklassinger, mens det er over 60 elever som skal begynne på andre trinn.

– 2009 var nok et godt fødselsår, mens 2010 var mer innenfor normalen i denne skolekretsen, sier rektor Alf Helge Sunde.

Også Sola skole har en tilbakegang i antall førsteklassinger, med 12 elever i år og 28 elever i 2015. Storevarden skole hadde i 2015 et elev-antall på 55 førsteklassinger, mens de i år venter 41 elever til skolestart.

Naturlige variasjoner

At elevtallene svinger er ikke uvanlig, sier skolesjefen i Sola kommune, John Askeland.

– Det er naturlig at det varierer fra år til år ut fra fødselstallene og hvor mange som flytter inn og ut. Det er forholdsvis stor mobilitet i befolkningen i Sola, forklarer han.

Kommunen skal snart se på hvordan befolkningsfremskrivningen stemmer overens med prognosene som er lagt inn. Han mener befolkningstallene så langt ser ut til å ligge stabilt.

– Det er ting som tyder om at veksten kanskje ikke blir så stor fremover som vi kanskje har trodd. Vi kan kanskje klare å dekke inn behovet med de skolebyggene vi allerede har. Det blir spennende når vi skal i gang og analysere dette, sier han.

Selv om han selv ikke har rukket å se over elevtallene, ser han ikke for seg at forskjellene i år sammenlignet med fjoråret er dramatiske.

– Totalt sett tror jeg elevtallet på første trinn ikke har de store variasjonene. Det ligger der elevfremskrivningen sier det skal ligge, avslutter Askeland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...