Salget av kommunens boliger tar seg endelig opp

På Myklebust har kommunen fortsatt flere boliger igjen å selge. Foto: Amalie Kivijärvi

Før sommeren hadde kommunen 50 boliger igjen av totalt 118 å selge. — Nå er det bevegelse, og vi har solgt fire boliger til i sommer, sier Frode Alvheim, eiendomssjef i kommunen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

BOLIGSALG: Kommunen er en stor boligaktør på Myklebust, og har samtidig oppført flere boliger på Åsen/Skadberg. Et tidligere politisk vedtak sier at boliger som kommunen ikke trenger selv skal selges på det private markedet. Det ble gjort for å gi kommunene ekstra inntekter i en tid der andre politikere snakket om å innføre eiendomsskatt.

50 av 118

Boligene ble bygget, både på Myklebust og på Åsen, men de ble ikke solgt. Flere politikere har uttrykt seg svært kritisk til måten dette er blitt gjort på. En av de tydeligste stemmene her kommer fra Frp. Ved flere anledninger har gruppeleder i partiet, Tom Henning Slethei, påpekt risikoen kommunen løper ved ikke å selge på prospekt, altså før boligene er bygget. Når markedet i løpet av byggeperioden snur til det verre, risikerer kommunen å sitte igjen med flere usolgte boliger.

Totalt 118 boliger er oppført som kommunen skal selge. Noen av disse ble bygget allerede i 2014. Høyre-politiker Rune Østerhus påpekte i et formannskapsmøte tidligere i vår at disse neppe lenger kan markedsføres som nye, og at det nå er nødvendig at kommunen får solgt boligene. I juni kunne rådmannen si at det var 50 boliger igjen å selge.

— Forsinket

Nå har både markedet og salget tatt seg litt opp.

— Det er solgt fire boliger i sommer, og det er bevegelse igjen, bekrefter Frode Alvheim, som er seksjonsleder for eiendom i kommunen.

I juni la rådmannen frem en budsjettoppfølgingssak over planlagte investeringer. I budsjettet er det lagt opp til å bruke 43,55 millioner kroner på å kjøpe areal til å bygge boliger. Samtidig er det budsjettert med 23,5 millioner kroner på inntekter fra salg av boligene kommunen har bygget. I saken fremmet rådmannen forslag om å reversere de budsjetterte inntektene for i år og i stedet legge dem inn i budsjettet for de neste fire årene. Samtidig anbefalte rådmannen å redusere budsjettet til erverv av areal med nesten 30 millioner kroner.

— Planlagt erverv av salg, samt salg av øvrig eiendom er blitt forsinket, forklares dette med.

Eiendomssalg eller eiendomsskatt

Politikerne valgte enstemmig å gjøre disse budsjettjusteringene. I juni hadde altså kommunen tre av åtte leiligheter på ett felt på Myklebust igjen å selge, i tillegg til 29 av 38 leiligheter på andre felt på Myklebust, samt ti av 22 rekkehus på Myklebust og åtte av 50 leiligheter i lavblokk på Åsen.

I løpet av sommeren er det solgt noen flere boliger.

Da omlegging av skattesystemet og tap av selskapsskatt førte til at Sola mistet flere titalls millioner kroner, førte det til flere økonomiske omstillinger. I årene fra 2010 er det blitt omstilt og effektivisert betydelig i alle virksomheter. Samtidig som alle skulle spare, var Sola fortsatt i stor vekst og etterspørselen etter kommunale tjenester økende. Politikerne måtte derfor bestemme seg for hvordan de skulle klare å yte mer samtidig som det måtte spares.

Inntektsskilde

SV ropte etter eiendomsskatt, mens Frp ville selge boliger på Myklebust og Kvithei til markedspris. Sola kommune satt med 34 prosent av de enorme utbyggingsområdene på Myklebust, og kunne dermed selge boligene kommunen ikke selv trenger til sitt boligsosiale handlingsprogram.

I 2012 var salg av kommunens boliger en inntektskilde som det politiske flertallet i Sola var enige om.

Etter som markedet etter hvert sviktet har ikke kommunen så langt fått den uttellingen for dette salget som politikerne den gangen så for seg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...