Sanitetskvinnene med ny giv

- Vi har det kjempegøy, og så er vi stolte over å være med i en forening som gjør så mye viktig arbeid for kvinner og barn, sier sanitetskvinnene Ellen Sofie Egeland (t.v.), Marianne Johnsen Ege, Ann Kristin Thorkelsen og Cecilie Innerby. Foto: Helene Pahr-Iversen

- Målet vårt er å nå 300 medlemmer i løpet av året, sier Marianne Johnsen Ege i Sola Sanitetsforening.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sola Sanitetsforening teller i dag like over 200 medlemmer. Nå vil den 105 år gamle foreningen vokse.

- Vi har derfor prosjektet «Ny giv» som spesielt er rettet mot å få tak i flere yngre medlemmer, forteller Marianne Johnsen Ege.

- Ikke en strikkeklubb

Mandag kveld var flere kvinner samlet på Grannes grendahus. Noen er allerede medlemmer, andre var gjester og potensielle nye medlemmer.

- Vi må ut og fortelle hvem vi er og hva vi er. Folk forbinder oss med fastelavnsris og eldre damer som strikker. Noen tror til og med at vi er en slags Ottar-gjeng, sier Mary Berg, i sanitetsforeningen.

Hun forsikrer at strikkeferdigheter på ingen måte er viktig for å bli med i sanitetsforeningen. En av dem som har fått førstehåndserfaring med å rekruttere unge medlemmer er solabu Cecilie Innerby.

- Jeg husket folkebadet hjemmefra som sanitetsforeningen drev, og jeg bestemte meg som barn at jeg skulle melde meg inn når jeg ble voksen, forteller hun til forsamlingen av damer.

Reddet sanitetsforeningen

I 2008 var 27 år gamle Cecilie Innerby ferdig med studier og vendt tilbake til hjembyen Hammerfest. I lokalavisen så hun at byens sanitetsforening inviterte til årsmøte der den eneste saken på agendaen var nedleggelse.

- Det var for galt, så jeg tilbød meg å hjelpe. Jeg fikk dannet et interimstyre og fikk raskt unge menneskers navn på blokken, forteller hun.

På kort tid var den vesle foreningen med cirka 30 medlemmer økt til 100.

Nå er hun bosatt i Sola og er en av sanitetsforeningens unge og aktive krefter.

Til stede under mandagens rekrutteringskampanje er også organisasjonsleder Ellen Sofie Egeland og Ann Kristin Thorkelsen, som er leder for Sola Sanitetsforening, nestleder i fylkesforeningen og sentralstyreleder. Begge har vært sanitetskvinner i årevis og liker å fortelle om en forening med en lang og stolt historie.

- Norske Kvinners Sanitetsforening har vært en svært viktig pådriver for vårt velferdssamfunn. Vi har mye å se tilbake på, men fortsatt mange oppgaver å ta fatt på, sier de.

Helse, stemmerett og forskning

Sanitetsforeningen, som i 1896 ble startet av Fredrikke Marie Qvam, tellet første året 100 kvinner. Nå er antallet mer enn 40.000. Foreningen startet med å samle inn sanitetsmateriell dersom det skulle komme til en blodig unionsoppløsning mellom Norge og Sverige. Sanitetskvinnene jobbet med å lære kvinner førstehjelp, og allerede to år gammel startet foreningen sin første skole for sykepleiere. Deretter ble tuberkulosesenter og folkebad åpnet, og sanitetsforeningen jobbet med friluftsskoler og å fremme bedre helse for kvinner og barn. I 1914 ble den første kontrollstasjonen for mor og barn åpnet, noe som ble forløperen til dagens helsestasjoner. Sanitetsforeningen drev norske helsestasjoner frem til 1970, da kommunene overtok. Foreningen kjempet og bidro også til innføring av stemmerett for kvinner i Norge.

- Foreningen har alltid vært innovative og forut for sin tid. Allerede i 1916 så foreningen behovet for mer kunnskap, og derfor ble forskningsfondet for kreft etablert, forteller sanitetskvinnene i Sola.

- Bli med!

Siden den gangen har sanitetsforeningene drevet førstehjelpstasjoner, feltsykehus under den andre verdenskrigen, jobbet for å fremme kunnskap om revmatisme, osteoporose, brystkreft og underlivskreft.

- Mer enn 100 millioner kroner er samlet inn av sanitetsforeningen til forskning i årenes løp, forteller Marianne Johnsen Ege.

Det skjer blant annet ved å selge fastelavnsris og lodd til basarer. I dag jobber sanitetsforeningen fremdeles for kvinnehelse, men også for vold mot kvinner, kropps- og skjønnhetspress og inkludering av kvinner fra minoritetsmiljøer.

- Man trenger absolutt ikke kunne strikke, man trenger bare å ville gjøre en innsats for andre, sier Cecilie Innerby, og legger til at hun heller ikke kan strikke.

Etter kveldens møte fikk sanitetsforeningen en håndfull flere medlemmer, men rekrutteringen pågår kontinuerlig.

- Bli med, vi har det så gøy. Sanitetsforeningen gjør et utrolig viktig arbeid i samfunnet, og lokallaget i Sola har det kjempetrivelig, skryter Mary Berg og Cecilie Innerby.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...