Seileglede hos speiderne

Bjørnar Mygland, Terje Hetland og Eirik Forthun trives best når de får være ute på sjøen å seile. Her er de ombord «Sjørokk» på en liten tur ut i havnebassenget. Foto: Charlotte Mæland

Som den tredje største speidergruppen i Norge vokser ventelistene hos 1. Tananger sjø for hvert år. Rart er det ikke, for det var ikke en sur mine å skimte hos speiderne.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Det er onsdag og full aktivitet hos 1. Tananger sjø. Beverne springer rundt med pinner rundt bålet for å lage fløyter. Andre ligger på brygga på jakt etter fisker, skalldyr og alt annet spennende som lever i vannet. Og mens den yngste gruppa hos sjøspeiderne i Tananger er i full aktivitet kommer det til flere og flere stifinnere til samtidig som det allerede er vandrere og rovere rundt bryggen.

– Foruten de møtene som foregår hele onsdag er det også noen som er her og driver på med litt dugnad. Jeg tipper det er seks forskjellige aktiviteter som foregår samtidig her i dag, forteller den stolte gruppelederen for 1. Tananger sjø, Sigurd Mo.

Tett i tett ligger det alt fra de tryggeste A-joller og VG-joller til Maxi 77-båter. Og helt ytterst på bryggen ligger «SS Makrellen», ei skøyte som begynner å nærme seg hundre år. Hengende over brygga ligger to unge gutter som er i full gang med å male skøyta. Eirik Forthun (13) og Bjørnar Mygland (14) sykler ukentlig hele veien fra Sola til Tananger for å være en del av sjøspeiderne, og denne onsdagen har de kommet ekstra tidlig for å hjelpe til med dugnad på den 44 fot lange skøyta.

Elsker å være på sjøen

Været var derimot så bra at de ikke hadde så mye tid til maling. Terje Hetland (20) stod nemlig klar i «Sjørokk», en jouet 760, for en liten tur ut i havbassenget.

– Det har blitt mye kjekkere i speideren etter vi fikk være mer på sjøen, forteller Forthun.

Han og Mygland har vært med i sjøspeiderne siden 2011 og kunne ikke tenkt seg å gjøre noe annet.

– Speiderne som er i Sola er kanskje ikke like interessante for oss, sier Forthun med et lite smil.

Sjøspeiderne er nemlig populære. 1. Tananger sjø er Norges tredje største speidergruppe, og på plassene foran er det også sjøspeiderne som ruver.

– Det er seilingen, det å få være på sjøen og alle vennene du får. Da jeg begynte her tenkte jeg også på å begynne i korpset, men jeg angrer ikke et sekund på at det ble sjøspeiderne, sier Mygland med et stort glis.

Fire ukers seiling i sommer

Ombord på «Sjørokk» var det ikke stille et sekund. Om trioen ikke var opptatt med å fortelle historier fra seilturer og leirer de har vært på var det seil som måtte heises, settes eller så skulle det lenses, jibbes eller gå baut. Oppgavene ombord båten er mange for de ivrige speiderne, og erfaringen med til og med de små turene i havnebassenget ved Tananger er viktige, for i sommer venter en tur på fire uker til Danmark.

– I sommer skal vi til Sø' 15 i Danmark og da blir vi borte i fire uker. Tre av ukene skal vi seile på sjøen for å komme oss dit og hjem igjen, forteller Mygland.

Fra og med fylte 13 år kan sjøspeiderne være med på lengre seilturer. Men allerede i tidlig alder begynner speiderne opplæringen i båtene. Det er alfa og omega for dem, og opplæringen har vært så bra at en av lederne, Jan Erik Eriksen, som var med på en fire dagers tur over pinsen, så vidt fikk stå ved roret.

– Vi har alltid en voksen med på turene, men ungdommene får lov til å styre og ta kontrollen. Vi er mer med som ledsagere og ansvarlige. Da vi var ute på en liten langtur sist fikk jeg hverken legge til eller styre, jeg fikk bare se hvordan den logrer, sier han med et stort glis.

– Passion i livet

Det er de turene ombord på båter som SS Makrellen speiderne lever og ånder for, det er turene og leirene som binder dem enda tettere sammen og skaper et samhold de ikke har funnet mange andre plasser. Ole og Karoline kan for eksempel fortelle om flere kjærlighetshistorier ombord båtene og på leirer. Også Hetland er enig med de litt yngre speiderne i at samholdet betyr mye.

– Det blir en «passion» i livet å være med her og jeg har hatt flere gode turer med denne gjengen samtidig som du alltid treffer nye folk. En av de kjekkeste turene var turen til Danmark i 2012 med Makrellen, hvor det er optimal plass til åtte, men den er godkjent til tolv, så vi var tolv stykker som reiste ned. Det var bare en helt utrolig tur med mange gode minner.

Derfor er det også mange som søker seg til sjøspeiderne. Det er stadig ventelister hos 1. Tananger sjø, og gruppene er stappfulle.

– Vi får et godt tilbud her, og jeg har ikke kjedet meg en dag, sier Forthun.

– Det er vel også derfor de tre største speidergruppene i Norge er nettopp sjøspeidere, legger Mygland til.

Plassmangel

Det er derfor ikke rart at Mo smiler fra øre til øre under speidermøtene. Men bak det ligger det også mye arbeid og gode støttespillere.

– Vi er så takknemlige for det vi har fått av midler fra kommunen og næringslivet. Uten de midlene ville det nok vært litt mer vanskelig, sier Mo.

For i gruppen hans er det rundt 40 ledere, 30 fartøy og rundt 200 speidere. Med så mange i gruppen er det ingen tvil om at de trenger plass å være på, for helt nede ved bryggen i Tananger begynner plassen å bli noe knapp.

– Det er ingen tvil om at vi har litt plassmangel. For nå går det greit, men vi må finne en ny plass å være som en langsiktig løsning.

Selv om de er sjøspeidere arrangeres det også flere landbaserte aktiviteter som blant annet skiturer, rappelering og snøhuleturer om vinteren da det er litt for kaldt å være på vannet. Men det er aller helst der de vil være. Da vandrerne gjør seg klar for sitt møte er de ombord i båtene med redningsvestene sine og alt annet de trenger, ivrige etter å kaste loss og komme seg ut.

For som Odd Børentzen en gang sa «Jeg elsker å seile og seiler så seint det går an, for turen tar slutt når du kommer til land».

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...