Silje ble norgesmester i bodyfitness

Silje Due Bakken (26) fra Tananger bestemte seg for å prøve seg som fitness-utøver i desember i fjor. Siden mai har hun trent knallhardt og ble i helgen norgesmester i bodyfitness. Foto: Erik Holsvik

Etter fem måneder hvor hun har pushet kroppen til det ekstreme, gikk debutant Silje Due Bakken (26) helt til topps i helgens NM i fitness.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2015 kl 15:06

– Jeg er veldig overrasket. Jeg tenkte på forhånd at hvis jeg får en fjerdeplass så blir jeg fornøyd, sier fitness-utøver Silje Due Bakken.

Søndag kveld poserte hun på scenen i hovedstaden, kun iført brunfarge, stiletthæler og en turkis bikini, under NM i Kroppsbygging og Fitness 2015. Tanangerbuen konkurrerte i klassen «Bodyfitness -168 cm» sammen med seks andre jenter, og var dem som til slutt imponerte dommerne mest og ble norgesmester. Selv sier hun at det er bittesmå marginer som gjorde at det ble hun stakk av med seieren.

– Jeg gjorde masse feil på scenen, men jeg koste meg sånn at jeg brydde meg ikke, sier Silje etter seieren. Foto: Privat

– Det er de ørsmå detaljene som avgjør. Du har gått på en steinhard diett opp mot konkurransen, og på selve dagen er du dehydrert for å få at musklene skal se bra ut. For å få de til å se ekstra «pumpet» ut kan du spise ekstra karbohydrater rett før, men spiser du for mye ser det ut som et fettlag. Det er en hårfin balanse, sier Silje.

– Så hvis du hadde spist en kanelbolle rett før konkurransen så hadde du sett annerledes ut på scenen?

– Ja, det hadde vært en forskjell, svarer hun.

Ble hekta på styrke

26-åringen har allerede løftet vekter i over ti år. Da hun var yngre spilte hun håndball, men var i følge henne selv, aldri god til det.

– Jeg var aldri særlig interessert. Mamma pleide å tulle med å si at jeg spilte «høyre benk», sier Silje lattermildt.

Det var først da håndballaget besøkte et treningsstudio for å lære om styrketrening, at hun fant en aktivitet hun stortrivdes med.

– Da ble forelsket i styrkestangen med én gang jeg så den. Det var så greit å bare ha meg selv å forholde meg til, og jeg likte utmattelsesfølelsen det gav meg, sier hun.

Det ble til at hun sluttet på håndballen og begynte å løfte vekter i stedet sammen med ei venninne. Etter et par år begynte hun å bli enda mer interessert og fikk det hun kaller en plan med treningen og ble en del av et større treningsmiljø.

– Jeg har alltid vært utrolig fascinert av hvordan kroppen fungerer og liker å presse meg selv. Trening er også som terapi for meg og studioet blir som en friplass. Det føles som mitt territorium. Der kan ingen røre meg, og jeg har full kontroll, sier Silje.

– Jeg har trent tre timer hver dag. Jeg elsker å trene, men den strenge dietten har vært tung å følge, sier Silje. Foto: Erik Holsvik

Fikk tilbud

De siste 12 årene har hun trent jevnlig. Hun utdannet seg til å bli personlig trener og jobber til vanlig på studioet Impulz i Stavanger. Rundt juletider i fjor fikk hun et tilbud hun ikke klarte å motstå. Bodybuilderen Gonzalo Longe spurte om Silje kunne tenkt seg å prøve seg i konkurranse. Han ønsket i så fall trene og veilede henne. Silje var litt i tvil, men kjente at hun ble giret på å gjøre noe nytt,

– Jeg hadde trent lenge uten noen annen grunn enn at det var for kjekt. Jeg liker å ha noe å presse meg etter og trengte et mål. Jeg ville teste ut min egen kropp og min egen psyke. På den måten kunne jeg både lære mer om meg selv og en annen side av treningsbransjen, forteller hun.

Hun begynte gradvis å trene hardere. Målet ble å delta i Norway Open og NM 2015. I mai begynte forberedelsene for alvor. Silje ble med i Stavanger Fitnessteam og trente beinhardt rundt tre timer hver dag, samtidig som hun forholdt seg til en streng diett. Sukker og alkohol var blant tingene hun måtte se langt etter.

– Det har vært ekstremt. Det går egentlig ikke an å beskrive det. Jeg har fått helt nok noen ganger og sagt at jeg gir opp, men så har jeg klart å hente meg tilbake, sier Silje.

Hun møtte heller ikke bare motstand i seg selv, men også blant folk rundt henne.

– Du får høre mye når du driver med dette. Spesielt når jeg har vært edru på fest. Mange er fascinert, mens andre har fordommer de nekter å rokke med. De som kjenner meg godt har heldigvis støttet meg.

Feil bikini og høye hæler

En viktig del av konkurransen i bodyfitness er hvordan deltakernes poserer og fører seg på scenen. For Silje ble dette en ny utfordring.

– Jeg klarer så vidt å si ordet «grasiøst». Jeg har sett mye på youtube og øvd foran speilet. Hver søndag møttes vi en gjeng for felles posering. Vi måtte også lære å smile naturlig. Det er ikke så lett når du føler deg utslitt, sier hun.

I forberedelsene måtte hun også anskaffe seg en ekte, skreddersydd fitness-bikini til 7.000 kroner. Også her var det strenge regler å forholde seg til.

– Det skal ikke se for sexy ut, derfor skal trusa være av en viss størrelse. Da jeg fikk bikinien min viste det seg at jeg hadde fått feil. Den var knall turkis med krystaller. Jeg følte den var alt for voldsom og gråt i tre dager, ler Silje.

Selv om hun ikke likte bikinien selv, viste den seg å være et lykketreff.

– Jeg fikk kjempeskryt for den. Den funket tydeligvis på scenen.

Silje tar på seg den spesielle bikinen som måtte skreddersys på forhånd. – Da øyeblikket kom kjente jeg at jeg var steinklar for å gå på scenen, forteller hun. Foto: Privat

For da Silje stod på scenen for aller første gang for to uker siden, fikk hun endelig igjen for alt slitet.

Under konkurransen Norway Open i Fredrikstad 20. september ble hun kåret til nummer to i sin klasse. Helgen etterpå gikk hun rett til topps i NM, mens foreldrene, samboeren og gode venner satt i salen.

– Det var beintøft å delta. Du skal flekse og smile mens du står der dehydrert, svimmel og trøtt. Coachen og veilederen min, Gonzalo Lange, sier at den med den tøffeste dietten vinner til slutt, sier Silje.

– Men hvorfor vil du deg selv så vondt?

– Det er følelsen etterpå når du har klart det som er så bra. Langrennsguttene har det heller ikke koselig når de går ti mil så fort de kan på ski. Det går ut på at du tester dine egne grenser. Du har en indre driv, sier 26-åringen.

Både hår, sminke og brunfargen skal være perfekt. – Selve konkurransen kan minne om en missekonkurranse, men alt forarbeidet er beinhard trening, sier Silje. Foto: Privat

Hun mener bestemt at fitness-miljøet har et ufortjent dårlig rykte.

– Det er klart at det finnes enkelte som ikke tar de rette valgene, men slik er det andre steder også. Det er alle typer folk som driver med dette og samholdet jeg opplevde er helt fantastisk. Det var ingen som var gladere for at jeg vant enn hun som kom på tredjeplass, sier Silje.

– Er du bekymret for hvordan kroppen din takler påkjenningen?

– Her får du ikke stille for deg selv. Du er nødt til å være medlem av et team slik at du har folk rundt deg som hjelper og passer på. Hvis det gjøres riktig er det ikke så farlig for kroppen. Det blir først farlig hvis du ikke forstår at det ikke er mulig å forbli i konkurranseformen. Kroppen trenger å få komme seg tilbake og hvile, svarer hun.

Selv anbefaler hun alle å tenke seg godt om før de begir seg ut på noe lignende.

– Jeg vil ikke advare noen, men de bør snakke med noen først slik at de forstår hva det innebærer. En bør se lengre enn glitterbikiner og sixpack før en bestemmer seg. Selve opptredenen varer bare i 15 minutter. Etterpå sitter du der. Det tyngste med dette er ikke fysisk, men psykisk, understreker hun.

Om det blir flere konkurranser for hennes egen del, har hun fortsatt ikke bestemt seg for.

– I hvert fall ikke før om ett år, nå må kroppen få komme seg til hektene. Kanskje jeg finner på noe helt annet. Vi får se, sier Silje.

–Det er viktig å forstå at det ikke er mulig å opprettholde den formen jeg er i nå. Kroppen trenger å få komme til hektene etter den store påkjenningen, sier hun. Foto: Privat

Hun angrer i hvert fall ikke på at hun bestemte seg for å teste livet som fitnessutøver.

– Gud som du lærer. Jeg har lært selvdisiplin og å sette pris på de rundt meg. Det er når man har det tøffest man ser hvor godt man egentlig har det, sier den ferske norgesmesteren.

Til topps i bikinifitness

Sola-jenta Vilde Waksvik (20) deltok også i helgens NM, i konkurransen «bikinifitness». Hun gikk også helt til topps i sin klasse, og ble norgesmester for andre året på rad.

– Det var helt fantastisk å vinne igjen, men nå er det fullt fokus på neste mål, som er Olympia amature i Praha på fredag, sier Vilde til byas.no.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...