Slutt på krangling om Pokemon-kort

Pokemon-kort ble så populære på Skadberg skole at det skapte et utrivelig skolemiljø. Da holdt skolen på å innføre et forbud mot kortene, men elevrådet ønsket en annen ordning. Isioma Victoria Arinze liker veldog godt Pokemon-kort. Foto: Trine Barka Højmark

Da Pokemon-kortene for fullt gjorde sitt inntog på Skadberg skole, førte det til fullt kaos i friminuttene. Elevrådet skjønte raskt at noe måtte gjøres og satte selv i gang tiltak for at bytting av kort skulle bli mer fredelig.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 05.11.2015 kl 10:12

– Etter sommeren var det plutselig noen som begynte å ta med Pokemon-kort på skolen. Etter en stund begynte alle å ta med seg kort og det ble kaos, forteller Isabell Sorena Sæland Khorasani i elevrådet på Skadberg skole.

Det ble nemlig ikke like hyggelig i friminuttene etter at Pokemon-kort ble populært på Skadberg skole. Flere elever klatret høyt for å strø kortene, og det ble konflikter i forsøket på å få tak i noen av kortene. Elever hoppet på hverandre i kampen om å få tak i Pokemon-kortene og det var mye krangling og konflikter i friminuttene

– Det var mange som stjal og de minste elevene ble lurt av de større elevene, sier jentene i elevrådet.

Elevrådet tok raskt tak i Pokemon-problematikken på skolen, da de ansatte holdt på å innføre et forbud. Fra venstre: Edith Soma, Isabel Sorena Sæland Khorasani, Nora Fuglestad Kristiansen Foto: Trine Barka Højmark

Tok tak med en gang

Kortene tok helt overhånd og for mange av elevene var dette det eneste de tenkte på i skoledagen.

– Mange klarte ikke å konsentrere seg i timene, fordi de bare tenkte på kortene de skulle bytte i friminuttet. De satt med kortene i timen og klarte ikke å lære noe, sier Khorasani.

De ansatte ved skolen ble tidlig i høst oppmerksom på at dette utviklet seg til å bli et problem med høyt konfliktnivå. De voksne foreslo derfor å innføre et forbud mot Pokemon-kort på Skadberg skole, og ønsket at det ikke skulle være lov å ta dem med i skoletiden. Dette ble drøftet med personalet og elevrådet. Da kom elevrådet med et annet forslag.

Elevene som er veldig ivrige med Pokemon-kort synes det er litt dumt at de ikke kan holde på med det hver dag, men det har blitt slutt på kranglingen og stjelingen. Foto: Trine Barka Højmark

Fast byttedag

Elevrådet syntes heller ikke noe om den utviklingen som hadde skjedd og skjønte at noe måtte gjøres.

Elevrådet tenkte da at det kunne være lurt å sette av et fast sted hvor man skulle holde på med Pokemon-kort. På den måten kunne de unngå at folk klatret og alt ble mer samlet. I tillegg mente de at det var bedre å ha én fast dag hvor man byttet kort, slik at elevene ikke hadde med seg kortene på skolen hver dag.

Skolen drøftet dette forslaget med FAU, og de ansatte og FAU ønsket at elevene skulle få prøve ut ordningen for så å evaluere det etter fire uker. Prøveordningen går ut på at fredag er den faste Pokemon-kort-byttedagen og at det bare er lov å gjøre dette på et bestemt sted i skolegården. Ordningen skal evalueres om en uke.

Elevene samles nå i små grupper på et avgrenset område i skolegården for å holde på med Pokemon-kort, i stedet for å løpe og klatre over alt. Foto: Trine Barka Højmark

Kjekkere bytting

Ifølge elevrådet har ordningen fungert ypperlig til nå:

– Folk er flinke til å følge reglene og det har ikke vært noen problemer siden vi begynte med dette, sier Nora Fuglestad Kristiansen.

De forteller at det ikke er konflikter lenger og at elevene ikke tar opp Pokemon-kortene i timene.

– Det er ingen krangling og ingen som blir leie seg nå, sier Fuglestad Kristiansen.

De forteller at før kunne de største elevene lure de minst til å bytte i et dårligere kort eller et falsk kort. Nå er det derimot englevakter og voksne vakter som passer på. Når i tillegg byttingen foregår på et sted er det flere å forhøre seg med før man bytter og man kan få råd fra noen som kan dette med Pokemon-kort bedre.

– I tillegg er det slik at alle snakker mer i lag nå. Tidligere kunne folk bare bytte uten å snakke sammen en gang. Nå er det mer sosialt og god stemning, sier Fuglestad Kristiansen.

Elevrådet lagte regler for når og hvor man kunne holde på med Pokemon-kort på skolen. Det har blitt en suksess og Maia Ørke Olsen, Julie Motland Widsten og Isioma Victoria Arinze er en av flere som bytter Pokemon-kort hver fredag. Foto: Trine Barka Højmark

Ville gjort det hver dag

Klokka har akkurat passert tolv en fredag på Skadberg skole. På vest-siden av skolen har allerede en gjeng med elever samlet seg i små grupper. Dette er dagen de får lov til å ha med seg Pokemon-kort på skolen og elevene samler seg for å bytte kort i mindre grupper. Midt mellom elevene ligger bøker og hauger med kort. De prøver å finne ut hvordan de kan gjøre en god byttehandel og kan få god hjelp av englevaktene (eldre elever) til å finne ut hvilke kort som er gode å bytte bort.

Ved siden av står noen elever og flipper kort og det hele går veldig fint for seg. Det er ro over elevene og de trives i hverandres selskap. Det er tydelig at reglene til elevrådet har fungert. De som er ivrige med Pokemon-kortene synes likevel det er litt dumt at de bare kan bytte på fredager.

– Det hadde vært kjekkere om vi kunne gjøre dette hver dag, sier Isioma Victoria Arinze.

Hun bytter kort sammen med Maia Ørke Olsen og Julie Motland Widsten. De er likevel alle enige om at det har blitt slutt kranglingen og stjelingen av Pokemon-kort etter at de nye reglene ble innført.

Elevene har nå englevakter (eldre elever) som passer på under kortbytte-dagen slik at ingen blir lurt. Foto: Trine Barka Højmark

– Imponerende

Skolen syntes det var imponerende at elevrådet kom med et så godt tiltak.

– Elevrådet skal ha skryt. Det var de som bestemte dette og gikk rundt i klassene og snakket om de nye reglene, sier Hege Kranzmann, som er ansvarlig for elevrådet.

Elevrådet selv synes at det er viktig at elevrådet griper inn når slike ting kommer ut av kontroll.

– Hvis vi ikke hadde laget regler for Pokemon-kort kunne det ført til at det ble helt forbudt med Pokemon-kort på skolen. Nå blir det bedre skolemiljø og folk skader seg ikke. Folk er bedre venner nå, sier Khorasani.

Hvis elevrådet ikke hadde laget regler for Pokemon-kort kunne det ført til at det ble helt forbudt med Pokemon-kort på skolen. Foto: Trine Barka Højmark

Pokemon-bølge

De tre jentene fra elevrådet holder ikke selv på med Pokemon-kort. Det er helst de yngste elevene som liker dette.

– Hvorfor tror dere dette er blitt så populært?

– Det er litt sånn at når noen først tar med seg noe på skolen, så hermer alle og tar med seg dette. Hvis ingen hadde tatt med seg Pokemon-kort hadde det ikke vært det her, sier Fuglestad Kristiansen.

Khorasani mener at det spesielt etter ferien alltid er noe nytt som blir populært. Pokemon-kortene ble også populære igjen etter sommerferien.

Elevene har ikke hørt noe om at andre skoler holder på med Pokemon-kort og har til og med snakket med elever på andre skoler som ikke vet hva Pokemon-kort er en gang.

– Pokemon-kort er jo noe som har vært lenge, og det går litt opp og ned om det er populært. Det kommer igjen og igjen, sier Fuglestad Kristiansen.

Ikke problem før

Pokemon-kort har vært populært på Skadberg skole før, men det har aldri blitt et så stort problem som det ble i år.

– Det har også vært populært med russekort og klinkekuler, men det ble mer ekstremt med Pokemon-kort, sier Fuglestad Kristiansen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...