Rapport fra Rogaland Revisjon: – Sola er inni en negativ spiral

KORTTIDSPLASSKØ: Mellom ni og tolv har i år stått på venteliste til korttidsplass på sykehjem i Sola. Det er flere enn før, og en ekstern revisjonsrapport mener kommunen har kapasitetsproblemer som må løses. Foto: Arkivfoto

Kø etter korttidsplass og ikke god nok kapasitet til å ta imot utskrivingsklare pasienter fra sykehuset preger nå sykehjemssituasjonen i Sola, ifølge en ekstern revisjonsrapport.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.12.2017 kl 09:40

SYKEHJEM: 2,3 millioner kroner i utgifter for overliggere (pasienter som må ligge ekstra døgn på sykehuset fordi kommunen ikke har plass til dem når de er utskrivingsklare, red.anm.) er den foreløpige summen kommunen er oppi. Årsaken til kostnadene er at det ikke er nok ledige korttidsplasser, og Rogaland Revisjon påpeker i en rapport at det blant annet skyldes «blokkeringer». Brukere som har fått plass på langtidsopphold venter i korttidsseng, noe som gjør at det er færre korttidsplasser til de som kommer fra sykehuset.

Ond sirkel

Rogaland Revisjon kaller situasjonen for en negativ spiral.

- Blokkeringene reduserer kommunens muligheter til å kunne ta i mot pasientene som skrives ut fra SUS, eller de som bor hjemme. Det ser ut til at kommunen har kommet inn i en negativ spiral: Brukerne som venter på en langtidsplass er for dårlige til å bo hjemme, og blir liggende å vente på langtidsplass i en korttidsseng. Dette innebærer at færre av de som er i målgruppen for korttidsplass, får et slikt tilbud. Dermed risikerer man at deres helsetilstand svekkes, at de får raskere behov for en langtidsplass, noe som øker etterspørselen etter langtidsplasser. Dette vil kunne bidra til å forsterke kødannelsene. Det er ingen god løsning for brukerne, og det er sannsynligvis også en dyrere løsning for kommunen på sikt, står det i rapporten fra Rogaland Revisjon.

- En mismatch

Da rapporten ble behandlet i kommunestyret før jul, uttrykket blant andre Ap bekymring over situasjonen.

- Vi er urolige, og dette er ikke en akseptabel situasjon. Vi har gjentatte ganger påpekt at det var feil ikke å ta i bruk de sju ledige rommene på Tabo da disse sto tomme, sier Siv-Len Strandskog.

Rogaland Revisjon påpeker at det er flere som blir utskrevet tidligere fra sykehus, og de har et større pleiebehov enn før når de mottas av kommunen. Samtidig har solapolitikerne vedtatt å redusere antall institusjonsplasser. Revisjonsselskapet påpeker at det her er «en mismatch mellom de kapasitetsutfordringene vi ser i 2017 og kommunens politiske mål om å bygge ned institusjonsplassene i årene fremover».

- En mismatch betyr at det er noe som ikke stemmer, og det kan ikke fortsette. Vi må gi innbyggerne våre det de har behov for, mener Sp-politiker Anne Marie Joa.

- Kan ikke bare bygge flere plasser

Ordfører Ole Ueland sier han er glad for at det foreligger en rapport fra Rogaland Revisjon om hvordan kommunen håndterer samhandlingsreformen.

- Det er bra at vi får en slik rapport, fordi det forteller oss hva vi får til, og hva vi kan forbedre, sier han.

Rapporten peker blant annet på en negativ spiral der det er blokkeringer i korttidsplassene. Det er ikke nok ledige korttidsplasser på sykehjemmene til pasienter som er utskrivingsklare fra sykehus. Flere som venter på langtidsplass er plassert på korttidsplass, noe som gjør at det blir kø for korttidsplasser.

- Dette er vi ikke fornøyd med. Vi skal ikke ha ventelister, sier ordføreren.

Han mener det likevel ikke er så enkelt som å bare øke antallet sykehjemsplasser.

- Vi skal nå bygge nytt sykehjem med 64 plasser som vil gi oss god kapasitet i årene fremover. Men vi kan ikke fortsette å bygge et nytt sykehjem hvert 4. år fremover. Vi må se på hvordan vi kan løse dette på flere måter, sier han.

Rådmannen påpeker at det har vært utfordringer med kapasiteten på korttidsplasser i år, og nevner blant annet flere korttidsplasser som en av løsningene.

Et enstemmig kommunestyre ba nylig rådmannen komme med jevnlige rapporteringer om status på institusjonsplasser og eventuelle ventelister.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...