Sola vil ta inn 15 flyktninger i år

Rådmann Ingrid Nordbø anbefaler politikerne å ta inn 15 flyktninger i år, fem færre enn hva IMDi ber om. Foto: Helene Pahr-Iversen

Kommunen bes om å ta inn 20 flyktninger, men rådmannen vil ikke ta inn flere enn 15.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2019 kl 16:49

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ber Sola kommune å ta imot 20 flyktninger i 2019. Det er fem flere enn anmodet i 2018. På landsbasis ber IMDi norske kommuner å ta imot cirka 5350 flyktninger, inkludert 150 enslige mindreårige i 2019.

Ifølge rådmannen har kommunens introduksjonsprogram til voksenopplæringen utfordringer med at elevene har veldig ulik bakgrunn, blant annet når det kommer til skolegang. Det er en større andel analfabeter og mennesker med liten, eller ingen skolegang enn tidligere.

Rådmannen anbefaler derfor at politikerne sier ja til 15 flyktninger. I tillegg kommer familiegjenforeninger. I IMDi’s anmodningsbrev gjøres det klart at kommunens bosettingsvedtak ikke skal inkludere familiegjenforente. Grunnen til dette er at disse som regel ikke blir bosatt ved offentlig hjelp. Men de som bosettes på bakgrunn av familiegjenforening skal også inn i introduksjonsprogrammet, og ifølge kommunen kommer de gjerne på et tidspunkt der den de gjenforenes med også er i samme program og dermed ikke selv kan gi veiledning til familien.

Mulighet for arbeid vektlegges

Politikerne vedtar årlig hvor mange flyktninger som skal bosettes, og anmodningen fra IMDi skal neste uke behandles i både utvalg for levekår og utvalg for oppvekst og kultur. Begge virksomhetsområdene blir berørt av inntak av flyktninger.

Ifølge retningslinjene skal flyktninger bosettes spredt og i hele landet. De skal ikke bosettes der det allerede er høy andel innvandrerbefolkning, og når det skal vurderes bosetting skal det ses på resultatene av introduksjonsprogrammet de siste tre årene, samt hvilke muligheter det er for å få arbeid i regionen. Mulighet for arbeid og vektlegging av introduksjonsprogrammet vektes nå høyere enn tidligere.

Sola har ikke klart målsetningen

Det viktigste verktøyet kommunene har for integrering av voksne flyktninger er introduksjonsprogrammet. De fleste flyktninger som blir bosatt i Sola kommune har rett og plikt til dette programmet. Programmet tar sikte på å gi grunnleggende ferdigheter i norsk, gi grunnleggende innsikt i norsk samfunnsliv og forberede for deltakelse i yrkeslivet. Deltakerne har tilbud om program i to år, med muligheter for ett års forlengelse.

De mottar lønn i form av introduksjonsstønad i perioden. Flertallet av deltakerne får norskopplæring ved Sola voksenopplæring, og en stor andel har arbeidslivspraksis som en del av programmet. I tillegg deltar noen i grunnskoleopplæring, tar videregående opplæring/studiekompetansekurs eller arbeidsmarkedskurs (AMO) gjennom NAV.

– Mange av de som gjennomførte to årig introduksjonskurs i 2018 fikk ett års forlengelse, og vil først avslutte i 2019. I Sola kommune var det i desember i fjor 56 deltakere i introduksjonsprogrammet, mot 65 i desember 2017 og 44 i desember 2016. Regjeringens målsetting på landsbasis er at 70 prosent (jf. Stortingsmeldingen skal være i jobb eller utdanning året etter fullført program. Resultatene i Sola kommune har variert fra år til år. Av deltakerne som fullførte programmet i 2018 er 50 prosent i ordinært arbeid eller høyere utdanning. Sola kommune har dermed ikke klart å oppnå landsmålsetningen på 70 prosent, skriver rådmannen i sin saksutredning.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...