Sommerens utfordringer

Foto: Geir Arne Løland

Sommeren er en 
fantastisk tid på året. Noen av oss må bare ta litt flere 
forholdsregler enn andre.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

SMÅTANKER: Sommer. Smak på det ordet. Vekker det ikke gode assosiasjoner? Smaken av jordbær, lukten av grill, følelsen av sand mellom tærne og lyden av rolig bølgeskvulp krydret med sol og varme - det er det første som slår meg når jeg hører det 
fantastiske ordet, sommer.

I år som i fjor, og årene før det, ser jeg atter en gang fram til denne fine, varme tiden. Eller gjør jeg virkelig det?

For hva er vel ikke mer fantastisk enn å ligge langflat og bekymringsfri på plenen i stekende sol, mens naboens gressklipper brummer i det fjerne? Hva med følelsen av å sperre opp nese-borene og slippe inn den herlige lukten av nyklippet gress?

Det føles forfriskende. Helt til du får rennende nese, kløende hals, irriterte og hovne øyne etterfulgt av gjentatte, gaulende nys som holder deg, og ikke minst resten av nabolaget langt unna ettermiddagsluren.

Selv er jeg nemlig så heldig at jeg har arvet den herlige gresspollenallergien, og hver sommer slår den til i kjent, snufsende stil.

Allergien roer seg imidlertid på kvelden, når solen går ned og stjernene titter fram på den skyfrie himmelen. Da samles familie og venner i utesofaen som står plassert i den solvarme husveggen. Lyktene tennes, glassene fylles med god drikke og inn i de sene, idylliske nattetimer 
senker roen seg.

Helt til en halvstor krabat med åtte øyne og fire par ben kommer firende ned like foran panneluggen min. Fredfull stemning avbrytes brått av paniske skrik fra min side, etterfulgt av hånfull latterliggjørelse og fleipete kommentarer som ikke akkurat styrker mitt barske heltemot.

Jeg har nemlig et snev av edderkoppfobi. Hver sommer må jeg gjentatte ganger gjemme meg bak ryggen til min kjære samboer når krabatene kommer krypende.

På havet derimot, kan verken edderkopper eller gresspollenallergi hindre meg i å nyte sommeren. Der kan man seile mellom holmer og skjær og høre lyden av måkeskrik. Det er som terapi for kropp og sjel.

Helt til ansiktet blir bleikere og bleikere, du begynner å svette, blir svimmel og kjenner 
kvalmen helt opp i halsen. Resten av turen blir du hengende over bord, sikker på at livet snart er over. For meg føles det til tider slik.

Det skal nemlig ikke store bølgene til før jeg blir sjøsyk. Også det pleier å gå ut over min 
samboer. Forrige sommer, da vi padlet i tomanns-kajakk, ble jeg som så mange ganger før tatt av sjøsyken. Sittende bakerst i kajakken maktet jeg ikke å si et eneste ord, og ble heller hengende bakoverlent, gispende etter luft med halve åren i vannet, mens min samboer ante fred og ingen fare. Foruten at padletakene ble stadig tyngre.

Etter en utfordrende dag til sjøs er det 
imidlertid herlig å kunne krype til sengs, og krølle seg inn i dynen som har hengt på luft gjennom hele sommerdagen. Ingenting føles 
vel bedre enn å duppe av under en myk og kjølig dyne?

Helt til du våkner igjen, vel og merke. Da er plutselig den kjølige dynen tung og fuktig, og sengelakenet henger klistret til ryggen fordi den varme sommernatten har gjort soverommet om til en badstue.

Sommerens grusomme 
utfordringer er mange. 
Likevel gleder jeg meg til solen steiker på sitt 
varmeste. For misforstå meg rett, sommeren ér en 
fantastisk tid på året. Noen av oss må bare ta litt flere 
forholdsregler enn andre. Med allergi- og sjøsyketablett-er, insektsspray og nattbordsvifte 
stiller jeg imidlertid atter en gang 
forberedt, klar for å nyte det sommeren 
har å by på.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...