Sør-Vest politidistrikt: Lurt å fornye passet nå, om du skal ha nytt før sommerferien

VÆR UTE I GOD TID: – Hvis du trenger nytt pass før sommerferien er det lurt å fornye det allerede nå, melder Sør-Vest politidistrikt. Foto: Geir Arne Løland

På senvinteren starter køen på flere passkontorer, og før påske er høysesongen for kø i gang.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

REISE: Det er mye å huske på når du skal ut å reise og hvis du skal til utlandet er passet helt sentralt. Mange husker å sjekke om passet er utløpt, men det er fort gjort å ta denne sjekken så nært opp mot avreise at det blir vanskelig å få fornyet pass tidsnok.

Kø fra januar

Ved passkontorene i de største byene i Norge er pågangen minst sent på høsten og tidlig vinterstid. Allerede på senvinteren øker pågangen, og fra og med tiden før påske er det kø for å få nytt pass de fleste stedene.

– Vi har minst pågang fra september og ut året, og på nyåret øker pågangen igjen. Litt forenklet kan man si at høysesongen for kø starter i tilknytning til påskeferien og varer til langt ut på sommeren. Det er også ofte stor pågang både før og i vinterferien, sier seksjonsleder Kirsten Borsheim i Forvaltningsseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

– Ikke stol blindt på reiseforsikringen

Hvis du oppdager for sent at passet ditt ikke er gyldig, eller glemmer det igjen hjemme, risikerer du å gå glipp av hele ferieturen.

– Reiseforsikringer dekker mye, men det er viktig å ikke stole blindt på den. Ved feil eller mangler i nødvendige reisedokumenter har du ikke rett på erstatning fra forsikringsselskapet. Da må du selv betale for reisen du ikke fikk dratt på, forklarer Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Nødpass er ikke alltid redningen
Er du for sent ute til å få fornyet passet ditt før du skal reise, kan redningen i noen tilfeller være å skaffe et nødpass som vil være gyldig for den ene reisen.

– Nødpass blir heller ikke dekket av reiseforsikringen, og det er viktig å være klar over at enkelte land ikke godtar nødpass, for eksempel USA og Dubai, sier Georg Richvoldsen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...