Sykepleieklinikken gir Ingebret større frihet

Både Ingebret Ølberg, som benytter seg av sykepleieklinikken på Sola sjukeheim, og sårsykepleier Anita Høyvik er glade for at tilbudet er kommet for å bli. Foto: Linn Iren N. Oppedal

Ingebret Ølberg er svært glad for at tilbudet om sykepleieklinikk på Sola sjukeheim skal bestå.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2017 kl 19:58

– Jeg har opplevd det som kjempefint, ikke minst fordi jeg kan bestille tid og kan komme ned hit selv, sier Ingebret Ølberg.

Han er en av brukerne av sykepleieklinikken som holder til på Sola sjukeheim. Hit drar han én gang i uken til sårsykepleier Anita Høyvik, som hjelper ham med å stelle et sår han fikk på grunn av skinnene han må ha på beina.

– Jeg er veldig fornøyd og har også lært enkelte ting om sårstell av å gå her, sier Ølberg.

Blant annet hadde Høyvik en idé om å legge avlasting i skinnen, og ikke direkte på huden hans, noe som ga gode resultater.

– De har god kunnskap, sier Ølberg.

Blir permanent

Sykepleieklinikken på Sola sjukeheim, og sykepleieklinikken på Tabo i Tananger, åpnet i september 2015 og var i førsteomgang et ettårig prøveprosjekt, etter forslag fra politikerne.

Tilbudet er for folk som trenger helsehjelp, som for eksempel sårstell, injeksjoner eller kateterskift, men for folk som er friske nok til å komme seg til klinikken på egen hånd.

Hensikten var å lette trykket på hjemmetjenesten. Siden åpningen har de to klinikkene hatt åpent to dager i uken, og det er bo- og hjemmetjenestene i Sola og Tananger som drifter dem.

Virksomhetene har ikke fått bevilget mer penger for å drive klinikkene, men har måttet omdisponere midlene de allerede får. Før jul ble det vedtatt at de to sykepleieklinikkene blir et permanent tilbud. Det er Ølberg svært glad for. Han synes det er mye bedre at han selv drar til klinikken enn at hjemmetjenesten kommer til ham.

– Jeg er ikke komfortabel med å ha ukjente mennesker hjemme hos meg. Jeg har heller ikke lyst til å bli bundet av at jeg må sitte og vente på at de skal komme, sier han.

Sparer tid og bandasje

Sjansen er stor for at flere av de andre brukerne er enige med Ølberg. I hvert fall tyder en brukerundersøkelse på det. En tredjedel av brukerne har ikke svart på undersøkelsen, men av de som svarte var de aller fleste «meget godt fornøyd med tilbudet».

Sårsykepleier Høyvik, som har arbeidet på klinikken siden starten, synes også ordningen har fungert bra, og hun mener bestemt at klinikken sparer henne for tidsbruk og ressurser. Klinikken på Sola sjukeheim har for tiden seks brukere per dag.

– Hvis jeg skulle behandlet alle seks hjemme hos dem, hadde hele dagen gått med. Nå får jeg gjort det på tre timer, sier Høyvik.

Hun har også merket at det blir mindre svinn av bandasjemateriell og utstyr etter at klinikkene åpnet.

– I tillegg er det både lettere og bedre å gjøre jobben her hvor jeg har alt utstyret lett tilgjengelig, sier hun.

Bestillerkontoret avgjør

Inger Flood-Engebretsen, virksomhetsleder i Sola bo- og hjemmetjenesten, mener også at tilbudet har vært en suksess, og er sikker på at klinikkene sparer kommunen for penger.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye vi sparer i kroner, men tallene viser at sykepleieklinikken har vært en suksess og at den drives på en god måte, sier hun.

Sykepleieklinikkene er gratis og det er bestillerkontoret i kommunen som avgjør hvem som kan få benytte seg av det. En forutsetning er at brukeren selv klarer å komme seg til- og fra. At Ingebret Ølberg selv må ordne transport til Sola sjukeheim, ser han ikke på som et problem. Og dersom noen ikke klarer å komme seg dit på egen hånd, kommer hjemmetjeneste til dem, forsikrer Flood-Engebretsen.

– Alle som trenger hjelp skal få hjelp, sier hun.

Kjell Magnor Stangeland, leder for eldre og funksjonshemmedes råd i Sola, er glad for å høre at sykepleieklinikkene fungerer.

– Vi håper dette vil fortsette å fungere godt. Dette er et positivt puff, sier han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...