Synne og Stjernå har et helt spesielt vennskap

Synne Herringbotn Ølberg (11) har en hårete venn på 350 kilo med divanykker. Sammen vil de bli best.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Ei jente i ridestøvler åpner døra inn til stallen og går med målrettede skritt forbi rekken av hestebokser. Det går ikke en dag uten at hun er innom her. Jenta stopper opp foran boksen i hjørnet, hvor det står et mørkt dyr på 140 centimeter.

– Heeei, Stjernå, sier jenta med mild stemme.

Dyret beveger ørene fremover og går noen skritt mot elleveåringen på den andre siden av gitteret. Jenta åpner en luke i porten og dyret tar enda et skritt frem.

– Hei du, sier jenta og stryker ponnien over mulen med lett hånd.

En ny treningsøkt står for tur.

Å ha egen ponni krever mye tid og stell, noe Synne tar seriøst. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal

24 seire på ett år

Ponnien Woodfield Rising Star, eller «Stjernå» som eieren kaller den, ble født i Irland for 17 år siden. Siden da har sportsponnien vunnet en rekke seiere i sprangridning sammen med både irske og norske ryttere.

For ett og et halvt år siden ble den aldrende merra flyttet fra Drammen og tvers over landet for å bli konkurransepartneren til 11 år gamle Synne Herringbotn Ølberg fra Hålandsmarka. De to fant tonen umiddelbart.

– Det er alltid spennende å bli kjent med en ny ponni. Jeg likte henne med en gang. Hun er veldig snill, sier Synne, mens hun strigler pelsen til Stjernå.

Etter at Synne fikk Stjernå har hun gjort det svært godt i konkurranser. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal


På litt over ett år har radarparet stukket av med 24 førsteplasser i sprangridning.

– Stjernå og Synne har vært et supert team fra dag èn. Ponnien har et hjerte av gull og hopper hva som helst. Om Synne bommer på et steg fikser Stjernå det, sier mor Benedicte Herringbotn Ølberg, som er med datteren i stallen.

– Jeg synes det er kjekt at vi er et dyr og et menneske som gjør det sammen. Vi får et så nært forhold. Jeg føler jeg kjenner Stjernå så godt og at hun kjenner meg, sier Synne.

Tidlig krøkes

Det er moren som var grunnen til at hun startet med ridning for åtte år siden.

– Hun var bare tre år når vi satte henne i salen første gang. Jeg drev med ridning i mange år selv og gledet meg sånn til hun skulle få prøve, forteller Benedicte.

– Jeg kan ikke huske akkurat den første gangen jeg prøvde, men jeg syntes det var veldig gøy, sier Synne.

Treåringen fant seg fort til rette i salen og startet med «knøtteridning» på Snøde ridesenter. Året etterpå fikk hun sin første ponni, Linella på 119 centimeter.

Synne var bare tre år gammel da hun begynte å ri. Her er hun fire år og har nettopp fått sin første ponni. Foto: Privat

– Den var ganske søt, men ganske frekk, sier Synne.

Det var med den ponnien hun hoppet hinder første gang, bare fire år gammel.

– Jeg var ganske nervøs før jeg skulle hoppe og turte ikke å galoppere, men så ble det bare kjekkere og kjekkere.

Siden da har hun byttet ponni tre ganger før hun fikk Stjernå.

– Det er ikke lett å finne den rette ponnien. Den forrige vi hadde, Kallista, var det mye fart og spenning med, men den hadde sin egen vilje når det gjaldt hinder. Det var enten eller, sier Benedicte.

Fryktløs

Det var på ryggen til Kallista Synnes konkurrerte for første gang som 8-åring.

– Jeg var nervøs før jeg skulle på utpå, men syntes det var gøy, sier hun

For mor har det vært nervepirrende å stå på sidelinjen og bevitnet flere knall og fall opp gjennom årene.

– Jeg har faktisk måttet gå og gjemme meg bak hjørnet noen ganger. Sprangridning er på mange måter en ekstremsport. Ponnien veier kanskje rundt 350 kilo, mens jenta veier litt over 30. Det er store krefter i sving. Det skumleste er hvis ponnien bråstopper rett før bommen, sier Benedicte.

Synne vet ikke selv hvor mange ganger hun har ramlet av, men kommer seg alltid raskt opp i salen igjen.

– Jeg blir aldri redd hesten, sier hun.

Benedicte tror at det er motgangen som har gjort datteren til en dyktig rytter.

– Hun har blitt god til å takle nederlag og vanvittig tøff av å ha ridd en slik rakett som den forrige ponnien var, sier hun.

Mor Benedicte Herringbotn Ølberg følger datteren tett og er alltid med i stallen. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal

Diva på fire ben

– Kom, Stjernå, sier Synne til den nystelte ponnien som er striglet og klar til å starte treningen.

Stalldøra er åpen og ponnien ser ut på regnet som yrer ned på utsiden. Den rikker seg ikke av flekken.

– Hun liker ikke å gå ut når det regner. Hun er en skikkelig diva, sier Benedicte og ler, mens hun gir hesten et lite dytt i rumpa til ingen nytte.

Etter en god dose lokking lar den firbeinte seg til slutt overtale og stiger elegant ut i ruskeværet, geleidet av Synne. De går inn i den store treningshallen og Synne klatrer opp på hesteryggen. Så starter treningen med rolig gange. Hopptrening gjør hun bare når treneren Kirsti Svabo er med.

– Det er viktig å ta det med ro i begynnelsen, forklarer Benedicte journalisten, mens datteren rir i store sirkler i hallen.

– Synne har alltid vært er veldig glad i fart, men nå har hun begynt å ri mer med hodet og blitt bedre teknisk. Det gjør at jeg slapper mer av, sier hun.

Datterens hobby har blitt en livsstil og hele familien er involvert. De har blant annet kjøpt bobil for å gjøre reisingen til stevner rundt om i landet lettere, og Benedicte er selv med i stallen hver eneste dag.

– Jeg tør ikke stole på henne til å ha hele ansvaret alene ennå, sier hun.

– Hvor viktig er det for deg at hun blir god?

– For meg er det ikke viktig at hun når langt, men at hun har det kjekt. Jeg tror at uansett hvor langt hun når så vil dette være bra for Synne. Hun lærer å ta ansvar, sier Benedicte.

Vil bli proff

I løpet av sommerhalvåret venter både kretsmesterskap, landsstevne, treningsleir og Agria Cup for Stjernå og Synne. Dersom hun gjør det bra i cupen kan hun kvalifisere seg til å få ri under Oslo Horse Show, som er Norges største rideshow, i oktober.

– Det har lenge vært en drøm for henne å få være med på det. Vi har sett det live i flere år, forteller Benedicte.

Den unge rytteren har også enda større drømmer for fremtiden.

– Jeg vil bli kjent og ri verdenscupen. Jeg vil kunne leve av hest, sier Synne.

– Hva skal du gjøre for å nå målet?

– Trene og ha troen på meg selv, svarer hun uten å blunke.

Stjernå får eple og kos etter treningen. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...