Tilbakeblikk til da fotball ble spilt på gress

Foto: Line Viste

Skal barnefotballen være tuftet på brannsår og duften av gummi og plast?

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

SMÅTANKER: Jeg er glad for at jeg er av generasjonen som fikk oppleve å spille fotball på ekte, grønt gress da jeg var mindre. Jeg minnes ennå de kjekke turene til Kristiansand for å spille Sebra Cup, de kjekke turneringene på Sola stadion og de 
utallige kampene mot Madla - alltid Madla. Selv i Kristiansand møtte vi Madla. Men nok om det.

Gresset - merkelig nok - er en av de tingene jeg husker best. Turnering betydde nyklippet gress, nykalkede striper på banen og grønske på shorts og trøye etter endt kampdag. Lukten av nyklippet gress minner meg fremdeles om den gang da, da fotball var min fremste fritidssyssel. Det faller meg derfor tungt for hjertet når stadig flere 
fotballbaner gjøres kunstige, når ungene frarøves de samme inntrykkene som jeg selv hadde.

Kunstig gress, overstrødd med granulat bestående av oppmalte bildekk, er kanskje så langt fra barndommens fotballminner som en kan komme. Sklitaklinger som gir brannsår i stedet for grønske på shortsen, fotballsko som er fulle av svarte små gummiknotter og et fullstendig fravær av gressduft er rett og slett sørgelig, synes jeg. Men kanskje ligger det i kortene for fremtiden at barns minner om barnefotballen skal være tuftet på brannsår og duften av gummi og plast?

Skuffelsen var stor da det ble kjent at Viking, selveste Viking, skulle legge om til plast. 
Klubben, for øvrig også klubben i mitt hjerte, skulle gå fra å ha en av landets flotteste gress-
matter til å legge kunstig plastgress. Hvorfor? Jo, for å spare penger. Spare penger på vedlikehold, men i praksis også spare penger på redusert opplevelse.

Ikke bare er det en trist utvikling for fotballen at banene nå blir falske, men det er også et steg i feil retning hva gjelder miljø. I en tid hvor det er allmennkunnskap at vi må bruke mindre plast, skal fotballen altså tilføre uante mengder 
gummiknotter i folks vaskemaskiner, som videre finner veien ut i avløpene. Uten at vi skal ta plast-diskusjonen nå, vil jeg våge å si at noen ting var bedre før.

Hvor mange generasjoner skal til før barna forbinder fotball med plastunderlag? Nok er nok, ja til ekte gress på fotballbanene. I dette tilfellet kan vi kanskje si at gresset var grønnere på den andre siden, eller skal vi si tiden?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...