Tøffere tider også for lærlingene

Thivagar Antony (22) er tidligere flyfag som trodde at "oljå" skulle bli redningen da han ikke fikk læreplass i sitt fag. Nå er han ferdig med fagprøven, men nedturen i oljebransjen gjør at han ikke får jobb og ser seg nødt til å studere mer. Foto: Line Viste

Flere unge sliter med å få jobb etter at fagbrevet er i boks, og for de som skal ut i lære nå er det virkelig kamp om plassene. Bedriftene på sin side, sier at de tviholder på lærlingene så sant de kan.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2015 kl 08:23

I en av verkstedhallene til Baker Hughes på Tjora er Birk Arnesen (20) og Thivagar Antony (22) i gang med første dag av fagprøven i elektriske kabeloperasjoner. De skal vise at de kan samarbeide om en jobb som kunne ha vært reell på en plattform offshore. Nå skal de klargjøre for setting av en plugg. Arnesen foretar en isolasjonstest i kabelen, mens Antony sitter og gjør beregninger.

For to år tilbake hadde flyfagelevene Arnesen og Antony hell i uhell. Flybransjen stod det dårlig til med, men det var fortsatt håp å skimte i det svarte gullet. De var to av rundt 30 unge som fikk læreplass hos Baker Hughes.

Investerer i lærlinger

Oljeserviceselskapet er en populær bedrift blant elevene på yrkesfag. I år har de tatt inn elever fra brønnfag, kontorfag, logistikk, sveiserfaget, industrimontører, industrimekanikere og datateknikere.

- Vi utlyser ikke stillingene, men fikk 288 søknader i år likevel, sier Hege Søraunet, lærlingeansvarlig i Baker Hughes.

Selskapet bruker mye tid på rekruttering. Denne dagen er hun travelt opptatt på Randaberg vgs. for å huke tak i første- og andreklassingene på yrkesfag. For selv om vi er inne i en lavkonjunktur, vil de sikre seg at interessen og tilgangen på kompetanse holdes oppe.

- Vi investerer i lærlinger i håp om at det skal være rekruttering til oss selv. Vi bruker tid og penger på dem, og ønsker å beholde dem så sant vi kan, sier Søraunet.

Birk Arnesen vil søke seg til Forsvaret mens han venter at aktiviteten vil ta seg opp og det blir enklere å få jobb i oljebransjen igjen. Foto: Line Viste

I fjor slet Baker Hughes med å rekruttere tilstrekkelig med datateknikere, men i år har de sett seg nødt til å redusere det totale antallet lærlinger.

- I år har vi tatt inn 23 lærlinger i åtte ulike fag. I fjor var tallet 27, mens tidligere år har det ligget mellom 30 og 35. De fleste lærlingene kommer fra distriktet, sier Søraunet.

- Har ikke nok å gjøre

Leverandørselskapet K. Lund Offshore har tatt inn en ny lærling i år. I fjor tok de i tillegg inn en elev på opplæringskontrakt. Årsaken til at de ikke gjør det i år er redusert ordreinngang.

- Vi tar samfunnsansvaret vårt alvorlig og ønsker å tilby lærlingene i bedriften et fullverdig opplæringstilbud. Det er viktig for oss at lærlingene har fagarbeid å få opplæring i. Hos oss jobber lærlingene side om side med fagarbeiderne fra dag en, sier Eivind Reke, lærlingekontakt i selskapet.

Han forteller at de har hatt lærlinger i bedriften helt siden oppstarten, og at det per i dag er gjennomført 29 fagprøver i fagene industrimontør, industrimekaniker, automasjonsmekaniker, automasjon, logistikk og kontor- og administrasjon.

- Noen av våre viktigste medarbeidere i dag startet i sin tid «på golvet» som lærlinger, sier Reke.

Totalt har selskapet fem lærlinger og en elev på opplæringskontrakt for tiden.

- Kan forme dem slik vi vil

Sola-firmaet Byggservice har ikke redusert antall lærlinger.

- Vi har tatt inn to lærlinger i året, og det har vi nå også. Vi ønsker å forme dem sånn som vi vil ha dem, og de som gjør en god jobb får være med oss videre etter endt læreperiode, sier daglig leder Sigbjørn Eiane.

De siste årene har det vært vanskelig å få tak i fagfolk i hans bransje, men med den økende ledigheten merker han at flere melder seg.

- Vi har flere henvendelser fra folk som vil ha jobb. Tidligere var det stort sett utlendinger som meldte seg, nå er det norske også, sier Eiane.

Flykter til Forsvaret

Guttene i verkstedhallen ser ut til å ha god kontroll på det de driver med, og det er lite nerver å se. Antony har fått jobbe mye offshore i løpet av læretiden. Men, når han og Arnesen forhåpentligvis står med fagbrevet i hånda om et par dager, spørs det om de får anledning til å jobbe med det de har lært igjen med det første. De siste to årene har ikke Baker Hughes kunne tilby noen av lærlingene fast jobb. Det kan de heller ikke nå.

- Det har vært spennende og jeg har lært mye. Nå begynner jeg på forkurs ingeniør og håper på bedre tider, sier Antony.

Arnesens plan er å søke seg til Forsvaret for en stund, men heller ikke han har gitt opp oljebransjen helt.

- Jeg tror det kommer en ny opptur og at det ordner seg med jobb. Flybransjen har jeg gitt opp å få jobb i, sier han.

Før sommeren skrev vi om flyfagelev Ida Marlene Jespersen Fiksdal (19), som ikke fikk læreplass til tross for toppkarakterer. Til tross for søknader til samtlige flyselskaper og helikopterselskaper, har hun fortsatt ikke fått plass, og har derfor valgt å begynne på forkurs ingeniør som Antony.

- Det er veldig mange i klassen som ikke har fått plass. De fleste velger å gjøre det samme som meg eller søke seg til Forsvaret. Det er synd, men jeg gir ikke opp ennå. Jeg søker læreplass på nytt til våren, sier Jespersen Fiksdal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...