Trenger du lesestoff i helgen?

Foto: Faksimile

Vi har funnet frem et knippe reportasjer, artikler og spalter som vi tror kan gi deg interessant lesing i helgen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Drømmer du om å bli pilot? Det gjør Henrik Ølberg Støver (12). Den unge, selverklærte «flynerden» fra Snøde følger med på hvilke fly som beveger seg over Sola via en app på ipaden, og han har et godt utvalg i flymodeller på skrivebordet hjemme. Henrik er nok ikke alene om å ønske seg til pilotsetet når han blir stor. Og akkurat dette med jobb er noe vi har et stort mangfold av i kommunen vår. Visste du for eksempel hvor mye arbeid som ligger bak det å holde golfbanene fine? Eller hvordan det er å skulle ha kontroll på alt som rører seg i Risavika havn? Gjennom spalten «en dag på jobben» har vi fått innblikk i mange forskjellige yrker som utøves i kommunen vår.

Historie fra Sola

Er du glad i historie? Vi også, og vi er i tillegg så heldige at vi får lage avis i en kommune med en lang og rik historie, både nyere og eldre. Visste du for eksempel at torv en gang var viktigere enn olje for solabuen? Eller at Solastranden ble minelagt med nesten 12.000 miner under krigen? Vi har også fordypet oss i historien om Rogaland samlefengsel på Sande, der hvor Sola videregående skole og idrettsanlegget ligger i dag. Det som først var en sovjetisk krigsfangeleir skulle senere bli samleleir for norske landssvikere, og i løpet av årene som rettsoppgjøret tok utspant det seg dramatiske hendelser i leiren på Sande.

Sola er dessuten et eldorado for arkeologene, som stadig finner nye og spennende spor etter fortidens solabu.

Flyplassen

Flyplassen har vært med oss i 80 år, og har siden åpningen vært en viktig motor for utviklingen av Sola. Selv om det har vært dramatiske ulykker i forbindelse med flyplassen, har det også vært en stor arbeidsplass for tusenvis av mennesker. Solabuer har også deltatt på spennende operasjoner på fremmede kontinenter. Selv om Norge var nøytrale under første verdenskrig ble også vi minnet på dramatikken som utspilte seg i Europa da et tysk luftskip havarerte i Hafrsfjord.

I Sola har vi også lange tradisjoner for bygdedans. Selv om Tanangerdansen på det siste opplevde lavt oppmøte, var dansen en gang en av de største begivenhetene man kunne få med seg i Tananger.

Du finner også et stort utvalg saker ved å utforske de ulike fanene på Solabladet.no. Husk at du også kan lese papiravisen digitalt.

Du kan også lese spennende artikler ved å trykke på noen av de utvalgte lenkene under.

De fleste sakene omtalt i denne artikkelen krever et abonnement. Ikke abonnent? Vi har alt fra dagspass (29,-) til årsabonnement (999,-). Abonnement kan du bestille her.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...