NHO Rogaland: Tror andre næringer vil vokse frem

Påtroppende regionsdirektør i NHO Rogaland, Svein Olav, Simonsen, tror 2015 blir et tøffere år enn 2015. Men det finnes noen lyspunkter. Foto: NHO

Selv om NHO Rogaland tror neste år blir verre enn 2015, ser de også noen lyspunkter i at nye ideer kan blomstre.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2016 kl 12:54

Selv om NHO Rogaland tror neste år blir verre enn 2015, ser de også noen lyspunkter i at nye ideer kan blomstre.

– Jeg tror nok at 2016 kommer til å bli et enda tøffere år enn 2015. Arbeidsledigheten vil fortsatt gå opp og folk kommer til å kjenne mer på kroppen at det er krise, sier Svein Olav Simonsen, påtroppende regionsdirektør i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) Rogaland.

Han understreker at 2015 selvsagt har vært tøft for de som har mistet jobben, men at man skal enda et stykke ned før det svinger oppover igjen.

– Medlemmene våre sier det samme. Rogalandsbedriftene er de som tegner det mest negative bildet for neste år, men når de tegner bildet for tiden fremover ser de mer positivt på det. De tror det vil svinge opp igjen de neste årene, sier Simonsen.

Finnes lyspunkter

Han tror det fortsatt er bedriftene som er relaterte til oljevirksomhet - spesielt oljevirksomhet i Norge - som vil slite mest neste år.

– De som har vært flinke å jobbe mer internasjonalt vil klare seg bedre, men de som er avhengig av norsk sokkel går et dårlig år i møte, sier Simonsen.

Oljenæringen er en stor næring og en stor forbruker av alt fra hoteller og reiser til taxi og andre næringer. Og disse vil nok merke nedgangen mer neste år.

– Men det er noen lyspunkter neste år. Vi er optimistiske og har tro på at vi kan stå gjennom dette og at det kan komme noe godt ut av det, sier Simonsen.

Sitter ikke stille

Han mener at rogalendingene ikke sitter og venter. Når en dør lukkes løper de rundt og leter etter en ny dør som kan åpnes.

– Derfor kommer det mye godt engasjement ut av det. Som å utvikle nye teknologier, starte nye bedrifter og internasjonalisere seg, sier Simonsen.

Han peker på at Norge er ledende på mange punkter og at de kan tilby tjenestene sine til utlandet. For eksempel reiste bygg- og anleggsbransjen i Norge til utlandet for å bygge hus for 20 år siden. Byggebransjen er nå veldig sterk og kan igjen søke ut for nye oppdrag.

Maritim fremtid

– Vi er også ledende på fisk og havbruk og så tror jeg vi kan få mye hjelp av den svake kronen. Da kan utledningene få øynene opp for hvor fint det er her og vi kan få en vekst i reiseliv. I tillegg er jo Rogaland matfylket og der vil vi utvikle mye spennende, sier Simonsen.

Sist men ikke minst er Norge sterke i den maritime næringen og Simonsen tror det vil være motoren for å utvikle oss i fremtiden.

– Jeg tror at vi allerede i 2016 kan se at spennende ting skjer i denne næringen, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...