– Uansvarlig å drive rusomsorg i skolegården

? Vi reagerer både på prosessen og at kommunen velger å legge rusboliger tett opp mot barnehage og skole, i et område der det allerede er fortetting av behandlingstilbud, sier Harald Kvernstrøm, Vidar Stokka og Ragnhild Nordahl Næss.

Kommunen vil bygge fire nye rusboliger i krysset mellom Sandesletta og Kjelsberg ring. – Uansvarlig å legge rusomsorg hit, mener foreldre og naboer.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2016 kl 08:44

– Vi er bekymret for ungene våre, og synes dette høres lite gjennomtenkt ut. Vi frykter for hva barna våre kan bli vitne til, sier Vidar Stokka, nestleder i samarbeidsutvalget i Stemvegen Fus barnehage.

– Nå får vi snart på plass kjempeflotte, nye lekeapparater på skolen, og så kommer dette. Det blir som å drive rusomsorg i skolegården. Vi reagerer sterkt på dette, sier Ragnhild Nordahl Næss, leder for FAU ved Sande skole.

Det støtter rektor Alf Helge Sunde dem i. Også han uttaler i brevet til kommunen at det ikke er forenlig å drive rusomsorg i så nær tilknytning til en barneskole.

Både skole- og barnehageforeldrene peker på at det allerede er flere tjenestetilbud for rus- og psykiatri i nærheten. Foreldrene mener at konsentrasjonen omsorgs- og behandlingsentre blir stor på ett lite område.

– Det blir en voldsom fortetting av omsorgstjenester. Vi er redd det vil ødelegge det trygge nærmiljøet, sier Stokka.

Usikre på innholdet

Ifølge arkitektens beskrivelse skal det bygges fire boenheter med fellesrom og tilhørende personalbase for legemiddelassistert rehabilitering (LAR-behandling).

Boenhetene skal være for brukere med rus- og psykiatriproblemer. De tre utleieboligene som allerede finnes på tomten skal inn i denne planen, og skal være i tillegg til de fire nye boligene.

Både foreldre og naboer vil gjerne vite mer om hva dette faktisk betyr. Hvem skal bo i boligene, og hva skal ellers foregå der?

– Betyr dette at narkomane under LAR-behandling skal komme til denne basen for å få sin daglige dose metadon rett utenfor skolen? spør Nordahl Næss.

Hun stiller også spørsmålstegn ved at de tre eksisterende boligene - som i planleggingsstadiet ble definert som midlertidige - nå ser ut til å bli gjort permanente.

– Er dette plutselig gjort om til et senter for rus og psykiatri? spør hun.

Foreldrene peker også på at det vil bli økt trafikk til området. De frykter generelt den økte biltrafikken, og spesielt at brukere kan komme kjørende i ruset tilstand.

Flere hensyn å ta

Også velforeningen Kjelsberg reagerer. De er misfornøyd med planene i seg selv, men også prosessen fra kommunes side. De opplever at planen er «snikinnført» og at kommunen har hatt en agenda med å gå stille i dørene med planene.

– Vi opplever at vi som beboere hverken blir hørt eller tatt hensyn til, og at vi må lete frem informasjon etter beste evne. Det er kun de aller nærmeste naboene som har fått brev i postkassen. Selv om disse planene ligger offentlig ute til høring skal det godt gjøres å finne dem, sier Harald Kvernstrøm, leder for velforeningen.

Andre naboer Solabladet har pratet med, som ikke ønsker å stå frem med navn i avisen, forteller om støy, uro og rot rundt de eksisterende tre boligene. Boss og frasatte handlevogner preger uteområdet, og særlig på kvelds- og nattestid foregår det høylytt krangling og smelling med dører. Flere av naboene sier også at de er redde for å gå forbi, og at de er særlig urolige for å sende barn alene forbi boligene. Naboer har tatt kontakt med kommunen, men skal da ha fått til svar at det er en del av botreningen at beboerne skal ordne opp selv.

Ønsker konsekvensutredning

Velforeningen ønsker en konsekvensutredning til tross for at det er vurdert at det ikke kreves etter plan- og bygningsloven.

– Hvordan kan vi ellers vite om et slikt tilbud ikke utgjør en ekstra risiko eller ei? Slik det er nå sitter beboerne igjen med mange spørsmål og god fantasi, og så lenge innbyggerne ser behovet for konsekvensutredning bør det veie tungt. Det er ikke slik en prosess som dette bør føres. Det er flere hensyn å ta, sier Kvernstrøm.

Både velforeningen, FAU og SU understreker at de ikke ønsker å henge ut grupper eller enkeltpersoner som sliter med rus eller psykiatri, og at de mener det er viktig og bra at kommunen har et godt behandlingstilbud.

– Det er prosessen og mangelen på informasjon som gjør oss usikre. Vi lurer også på om andre lokasjoner, i større avstand fra barnehage og barneskole, er vurdert? spør Nordahl Næss.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...