– Bommen på Tjora er problematisk for ungdom

Foto: Daniel Valø

FNB-leder i Stavanger, Frode Myrhol, mener barn og ungdom rammes hardt med den nye bompengeordningen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Det ingen tvil at de nye bommene er et hett tema for solabuen og folk i distriktet generelt. Fra 1. oktober måtte man belage seg på å betale 22 kroner utenom rushtid og 44 kroner mellom 7-9 og 15-17 hver dag, året rundt. (17,6 kroner og 35,2 kroner med bombrikke-rabatt). Dette har ført til en rekke store aksjoner, hvor en tok plass ved bommen på Tjora i september. Frode Myrhol syns det er trist at bommen skal gå utover folk som bor i Tananger og skal til Sola for å delta på fritidsaktiviteter.

- Dette syns jeg er kjempenegativt, og det er noe vi har advart mot hele veien. Det er et faktum at dette kommer til å gå utover idrettslagene og andre frivillige organisasjoner. Folk kommer rett og slett ikke til å ha råd til å kjøre ungene frem og tilbake på trening, mener han.

- Ekstra belastning

Myrhol legger til at det ikke bare er selve idrettslaget som kan få problemer med oppmøte, men at de som stiller kan ende opp uten trener.

- Nå er det mange som tenker at okei, nå har vi lagt opp til at treningene skal begynne klokken fire, det er midt i rushtiden og jeg kommer til å betale nesten 200 kroner i uken for å være trener og får ingenting for det. Da vil kanskje ikke alle lengre legge inn den dugnadsinnsatsen for alle foreldrene som har ungene sine på laget, utdyper Frode.

Han påpeker videre at bommen kan komme som en ekstra belastning for de som allerede sliter med å dekke utgifter til aktiviteter.

- Det har jo vært mye skriverier om at det er alt for dyrt for unger å være med i idrettsklubbene. En har jo medlemsavgift, utgifter til turer og turneringer, og dette kan føre til at enkelte begynner å havne utenfor. Så dette er selvfølgelig kjempe negativt.

Frode er heller ikke fornøyd med at en utredning på konsekvensene ikke ble foretatt på forhånd.

- Det første vi tenkte da vi kom inn i politikken var at her måtte en konsekvensutredning være på plass før det var snakk om å skru på bomstasjonene. Dette skjedde aldri, da partiene stemte nei. Flere småbedrifter som ligger og balanserer mellom pluss og minus vil gå konkurs og ha vært en slags prøvekanin for dette prosjektet. Dette kunne de ha funnet ut dersom som en konsekvensutredning ble gjennomført.

MOTSTANDER: Frode Myrhol er leder for Folkeaksjonen nei til mer bompenger.(Foto: Privat) Foto: Privat

Men hvorfor skal Tananger være innesperret i sin egen kommune?

- Det er selvfølgelig merkelig at hele Tananger skal være innestengt av bomringen. Opprinnelig var jo det kun ned til industriområdene som det skulle være bommer. Dessverre så har det skjedd ett eller annet i den prosessen der de fant ut at okei, la oss bare inkludere hele Tananger i den bomringen. Dette fører til at Tananger ikke blir knyttet til resten av Sola på samme måte som før, mener bom-motstanderen.

- Ødelegger muligheten for unge å etablere seg

Myrhol legger ikke skjul på at den ekstra utgiften vil kunne ha en innvirkning på kjøpekraften til unge som trenger egenkapital for å komme seg inn på boligmarkedet.

Det er jo klart at unge som er ferdig på skole kanskje har lyst å flytte for seg selv og kjøpe seg sin første leilighet og er avhengig av å legge til side penger for å kunne oppspare seg den egen-kapitalen som kreves. Problemet oppstår hvis de da tar bil-lappen så går gjerne disse ekstra pengene til bompenger istedenfor å spare til egenkapital, forteller Frode.

Hva med kollektivtilbudet i regionen?

I en nylig utført test ble mange i de store byene spurt om de var fornøyde med kollektivtilbudet i deres kommune. I Oslo svarte 84 prosent at de var fornøyd/svært fornøyd, i Trondheim var 65 prosent fornøyd, mens i Stavanger-regionen svarte bare 34 prosent at de var fornøyd med kollektivtilbudet. Likevel blir mange dyttet vekk fra bil uten å ha et reelt kollektivtilbud.

- Dersom over 70 prosent av innbyggerne i regionen hadde sagt de var fornøyd, og antall reisende med bil ikke hadde gått ned, så hadde det kanskje gitt litt mer mening med rushtidsavgift, men sånn som situasjonen er nå er det helt feilslått, mener Frode Myrhol.

Han synes tiltak som bysykler fungerer godt.

- Et av forslagene vi har hatt er å sette ut flere bysykler i Sola. Det som er litt problematisk med sykler her i distriktet er at når du setter den i fra deg, så vet du ikke om den er der når du kommer tilbake. Det problemet vil mest sannsynlig bli mye mindre med disse syklene.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...