– Ungdom fortjener mer enn en helsestasjon som er åpen to timer i uka

ENGASJERT: Hanne Randulff Stein håper på et bedre helsestasjonstilbud i Sola. Helsesøster Inger Lise Ramstad og virksomhetsleder i Sola kommune Bjørghild Underhaug er glad noen engasjerer seg i saken. Foto: Trine Barka Højmark

Hanne Randulff Stein mener ungdom ikke har et reelt helsetilbud med en helsestasjon som kun et par timer på mandagen og holder til i Sola sentrum.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

UNG HELSE: – Alle ungdom har psykisk helse og trenger å få truffet noen de kan snakke med når de vil uten at man må planlegge det. Hvis man har noe å snakke om på en tirsdag må man vente helt til mandagen for da er helsestasjonen åpen. Det er ikke godt nok, sier Hanne Randulff Stein.

Hun er engasjert i Unge Høyre og skrev før sommeren et leserinnlegg i Solabladet om at det burde bli en egen helsestasjon også i Tananger og at helsestasjonen burde ha åpent mer enn en dag i uka.

– En hån

«Ingen unge fortjener å møte en lukket dør når de trenger noen å snakke med. Det å ha helsestasjonen åpen en ekstra dag hadde gjort en enorm forskjell. Å ha et ultimat psykisk helsetilbud er ikke å ha helsestasjonen åpen en gang i uken. Det er en hån mot dem som sliter», skrev Randulff Stein.

Dette fanget oppmerksomheten til virksomhetsleder for Barn, ungdom og familietjenesten i Sola kommune, Bjørghild Underhaug.

– Vi er en forenkling, fornying og forbedring-kommune. Når vi får slike innspill som dette, så vil vi selvsagt se på om vi kan møte dem. Ungdom krever sjeldent noe, sier Underhaug, som er glad for at ungdommen gir beskjed.

Blir ikke brukt

– Få ungdom i Tananger bruker helsestasjonen. Noen bruker helsesøster på skolen, men man kan gå lei av henne når man treffer den samme personen hver gang det er noe. Få gidder å reise helt inn til helsestasjonen på Sola, det er meningsløst at det bare er i Sola sentrum det er tilbud, sier Randulff Stein, som selv bor i Tananger.

– Når man hører begrepet skolehelsetjenesten, så høres det fint ut, men det er jo faktisk snakk om bare én person per skole. Og så handler det om man har kjemi med denne personen. Man burde kunne velge helsesøster, på samme måte som man velger fastlege, sier Inger-Lise Ramstad, helsesøster ved Dysjaland skule.

Solabladet møter Randulff Stein, Ramstad og Underhaug til en diskusjon om helsetilbudet for unge i Sola. I Sola kommune har hver skole ene egen helsesøster som har trefftid mellom to og fire ganger i uken i skoletiden. Helsestasjonen har åpent to timer hver mandag. Helsestasjonen er bemannet av helsesøstrene i kommunen, men det er alltid en annen til stede for å hjelpe, som en lege.

– Mange ungdom synes det er greit å gå vekk fra sitt nærmiljø for å snakke om ting. De vil gjerne slippe å treffe den de snakker med i gangene, sier Underhaug.

Hanne Randulff Stein (fremst) mener ungdommene bør ha noen å snakke med når de har behov for det. Helsesøster Inger-Lise Ramstad (t.v.) og virksomhetsleder Bjørghild Underhaug er enige. Foto: Trine Barka Højmark

Styrket tjeneste

I fjor fikk Sola kommune 2,2 millioner kroner, foreløpig for ett år, til å styrke psykisk helsehjelp i skolehelsetjenesten og gi en tettere oppfølging i barseltiden, pengene skulle gå til ny jordmor og helsesøster. Ramstad har også fått et særlig ansvar for å jobbe med ungdommens helse. I vår kom det i tillegg nye retningslinjer for hvordan skolehelsetjenesten og helsestasjonen skal være, og kommunen jobber med å innarbeide dette i deres tilbud. Sola kommune ønsker å involvere ungdom fra starten av for å få vite hvordan de vil bli møtt og hvordan de kan lage et attraktivt tilbud for dem.

– Ungdommen har helt egne behov. De er verken voksne eller barn. Det er viktig at de har en arena de kan gå til for å få hjelp. Barn er gjerne med foreldrene sine til fastlegen, mens mange ungdommer gjerne synes det er skummelt å gå til fastlegen, sier Ramstad.

Må spørre ungdommene

Underhaug tror det er viktig at de snakker med ungdommene for å skjønne hva som er kleint og ikke kleint. Hun forteller at da hun jobbet i Sandnes hadde de et skilt hvor det sto at ungdommene måtte ta av seg skoene når de var på venterommet. Mange syntes dette ble så kleint, fordi de gjerne hadde hull i sokkene eller et ulikt par.

– Til slutt måtte vi bare ta ned skiltet. Vi vet ikke om dette før vi spør. Vi er ikke ungdom, så vi må spørre hva ungdommen synes, sier Underhaug.

– Er terskelen for å oppsøke helsestasjonen høy?

– Terskelen for å bestemme seg for å gå er høy, men når man først kommer dit så bruker man gjerne ti sekund på å bestemme seg for om man går inn eller ikke, alt etter om det er et attraktivt tilbud, sier Randulff Stein.

Helsetilbud for ungdom i Sola

Helsestasjon for ungdom:

• Holder til i Sola sentrum.

• Åpen to timer hver mandag ettermiddag (Stengt i juli og ved jul og påske).

• For ungdom mellom 13 og 25 år bosatt i Sola.

• Drop in-tilbud.

Skolehelsetjenesten:

• Et tilbud for elever og foresatte ved barne-, ungdoms- og videregående skoler i Sola.

• Hver skole har en egen helsesøster med trefftid to til fire dager i uken i skoletiden.

Psykisk førstehjelp

Undersøkelser fra Ungdata viser at mange ungdom sliter med psykiske plager. På landsbasis svarte 38 prosent av ungdomsskoleelevene og 49 prosent av videregående-elevene at de bekymrer seg mye. Tallene er fra 2018, men har gått igjen i flere år. I 2016 svarte 17 prosent av ungdomsskoleelevene og 21 prosent av videregående-elevene i Sola at de var plaget av ensomhet. Psykisk helse var derfor en viktig del av de nye retningslinjene for helsestasjoner og skolehelsetjenesten. Ramstad forteller at helsesøstrene på skolene er mye brukt.

– Vi er som bedriftshelsetjenesten for elevene - og det er bra. Vi skal være tilgjengelige, men det er valg å bruke oss. Ungdomstiden er jo en tid hvor selvbildet ditt forsvinner. Mange kan gå fra å være et trygt barn til en usikker ungdom. Det kan være en vanskelig tid. Noen sier gjerne at det bare er småting, men det er ikke det når hele verden raser sammen. Man skal ta ungdommen på alvor. Det fine er heldigvis at hvis du hjelper ungdommen, kan du se rask bedring. Det er mye håp med ungdommen, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...