Leder: – Unødvendig vingling av Høyre og Frp

Regjeringen vil jobbe for at pelsdyrnæringen avvikles innen 7 år. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal/arkiv

Det er stor uenighet i Høyre og Frp om synet på pelsdyrnæringen, og dermed er det mye tåkeprat som er kommet ut. Det er det beklagelige i denne saken, fordi det har bidratt til å dra ut en avgjørelse om hva bøndene skal forholde seg til.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

LEDER: Venstre gikk som rene seierherren inn i den nye regjeringen. Det gikk ikke lang tid fra treenigheten var annonsert før pelsdyrnæringen var «styrt avviklet». For Venstre er dette en svært viktig sak.

Partiet, som i september vippet opp og ned på sperregrensen, høster nå godvilje hos alle dem som har dyrevern som en hjertesak.

Men mens dyrevernere jubler, fortviler pelsdyrbøndene. De har investert stort i et levebrød som nå skal avvikles. Næringen er blitt utskjelt, på grunn av enkelte bønder som lar dyrene lide mens kameraene går og folket ser på med vantro og vemmelse.

Kanskje er det ikke disse enkeltbøndene som har ødelagt for alle de andre; de som driver et anstendig pelsdyrhold og som vet at å la dyr lide ikke bare er forkastelig, men også dårlig forretning. Kanskje ville det skjedd uansett.

Det ville likevel neppe skjedd nå hvis ikke Venstre la sine mer enn fire prosent oppslutning på vektskålen på Jeløya. Både Høyre og Frp har vinglet i årevis i denne saken.

Men det er ingen grunn til å bebreide Venstre. I pelsdyrsaken har verken Høyre eller Frp vært tydelige i talen. De snakker vanligvis varmt om forutsigbarhet og gode rammebetingelser, men for pelsdyrbøndene har det vært rene berg og dalbanen de siste årene.

Det er stor uenighet i begge parti om synet på denne næringen, og dermed er det mye tåkeprat som er kommet ut.

Det er det beklagelige i denne saken fordi det har bidratt til å dra ut en avgjørelse om hva bøndene skal forholde seg til.

Da pelsdyrutvalget i sin rapport i desember 2014 konkluderte med bærekraftig utvikling i stedet for styrt avvikling, var det mange bønder som trodde at avgjørelsen var fattet og at levebrødet var sikret.

Forutsigbarhet er viktig for alle som driver en bedrift, men kanskje særlig for bøndene. For dem har denne vinglingen i pelsdyrsaken fått unødig store konsekvenser.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...