Usikre tider for nordmenn i utlandet

Line Hatleskog med barna Markus, Synne, valpen Leia og Jørgen utenfor huset deres i Katy, hvor familien trives godt. De har imidlertid merket en endring i stemningen i det norske miljøet det siste året. Ektemannen Rune er fotograf. Foto: Privat

Mange drømmer om å jobbe utenlands for en periode, og oljejobber har gitt muligheter. Men i dårlige tider risikerer enkelte å returnere uten jobb og trygderettigheter i Norge.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Solabu Line Hatleskog er bosatt i Katy utenfor Houston sammen med mann og tre barn. Familien er utstasjonert fra et internasjonalt oljeselskap.

Hatleskog forteller at nedgangstidene merkes godt blant nordmenn, og at det er et hyppig samtaleemne.

– I fjor var det veldig mange som kom hit, mens nå er det ekstremt mange som reiser hjem. Vi frykter ikke for jobben, men merker helt klart at det er en annen stemning her nå, sier Hatleskog.

Sendt hjem som arbeidsløs

Ikke alle er like heldige. Et par som har kontaktet oss forteller at de mistet jobben i et oljeserviceselskap etter henholdsvis 36 og 37 år som fast ansatte. De ønsker ikke å stå frem med navn og bilde i avisen.

Ekteparet ble oppsagt i Houston på vårparten, og ble sendt hjem med et par måneders lønn.

– Ikke i vår villeste fantasi hadde vi tenkt at vi begge skulle bli oppsagt da vi fikk tilbud om å reise ut. Da vi reiste for 4,5 år siden trodde vi at vi skulle komme tilbake om noen år med internasjonal erfaring, ikke som arbeidsledige, men så feil kan en altså ta, sier hun.

Ingen hjelp å få

I tillegg ble ekteparet overrasket over at de ikke hadde krav på noen støtte fra det offentlige siden de ikke hadde hatt lønnsinntekt i Norge de siste tre årene.

– Det hjalp ikke at jeg hadde hatt lønnsinntekt i 34 år før det. Sånn er det norske systemet. Så der satt vi altså i en leilighet i påvente av at huset vårt skulle bli ledig, uten jobb og noen form for inntekt, og utsiktene var heller dårlige.

I løpet av våren søkte hun nærmere 50 jobber uten å få napp. Hun tok også kontakt med selskapet de hadde vært ansatt i, men svaret da var at de ikke hadde noen ledige jobber, og at de ikke utøver noen form for økonomisk bistand til expats som vender hjem etter endt utenlandsopphold. Etter flere måneders jobbjakt fikk ektemannen ny jobb i et annet selskap, og nå har hun fått seg jobb i det offentlige.

For dette ekteparets del ble utenlandsoppholdet et eventyr som endte med kratig bismak.

– Selvfølgelig har vi fått opplevd masse og jeg angrer ikke på at jeg reiste, men det ligger en klump i magen som irriterer. Hadde vi fortsatt å jobbe i Norge hadde vi kanskje også mistet jobben, men da hadde vi i hvert fall fått «feit» pakke og dagpenger, sier hun.

Merker nedgangen

Line Hatleskog forteller at det hersket mye usikkerhet i det norske miljøet i Houston på vårparten, og at de hørte om mange familier som fikk beskjed om at de måtte dra hjem før tiden.

– Det er ikke bare-bare når man har forberedt barna på at man skal bli en viss periode, mange har kanskje fått permisjon fra jobb og noen har kanskje leid ut huset for en lengre periode, sier hun.

Men det er store forskjeller mellom selskapene. Hatleskog forteller at alle expats i selskapet mannen jobber for i Houston nå har fått brev om at de ikke ønskes hjem før 2020, da det ikke finnes jobber for dem i Norge. Selv frykter de derfor ikke at de plutselig blir sendt hjem, i hvert fall ikke uten jobb.

Og lav oljepris og lite aktivitet merkes også i den amerikanske oljebyen.

– I fjor var det nesten umulig å få leid hus her, mens nå står mange boliger tomme, sier Hatleskog.

NAV Sola sier at de har fått minimalt med henvendelser fra nordmenn som har mistet jobben i utlandet.

Vil hjem til Sola

Familien Hatleskog har vært utstasjonert tidligere også, da til Brunei, Borneo. De har sørget for å opprettholde frivillig medlemskap i Folketrygden, for det er på Sola de har base.

– Vi har en plan om å komme hjem. Det er i Norge vi vil bo, sier Hatleskog.

Huset på Sola har de foreløpig ikke leid ut, men da de var hjemme i sommer kontaktet de to utleiemeglere for å få et tilbud.

– Vi hørte ikke noe fra noen av meglerne, så det sier kanskje sitt om utleiemarkedet i Stavanger, sier hun.

Hatleskog mener at noe av det viktigste familier som vurderer å reise ut kan gjøre, er å forsikre seg om hvilke rettigheter man opprettholder og ikke, og da særlig frivillig medlemskap i Folketrygden.

– I tillegg til å sørge for at skolene i området er bra og at stedet du bor er trygt, sier Line Hatleskog.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...